Η κλιματική αλλαγή βγάζει «εκτός ισορροπίας» τους παγκόσμιους υδάτινους πόρους

Η κλιματική αλλαγή βγάζει «εκτός ισορροπίας» τους παγκόσμιους υδάτινους πόρους
Photo: pixabay.com
Πάνω από το 50% των παγκόσμιων λεκανών απορροής παρουσίασαν αποκλίσεις από τις κανονικές συνθήκες εκροής ποταμών.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) δήλωσε την Πέμπτη ότι ο διεθνής «κύκλος» του νερού βρίσκεται όλο και περισσότερο εκτός ισορροπίας λόγω της κλιματικής αλλαγής και απηύθυνε έκκληση για μια θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής προς την κατεύθυνση της καλύτερης παρακολούθησης.

«Βλέπουμε πολύ πιο έντονα επεισόδια βροχοπτώσεων και πλημμύρες. Και στο αντίθετο άκρο, περισσότερη εξάτμιση, ξηρά εδάφη και πιο έντονες ξηρασίες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO, Πέτερι Τάαλας,, καθώς ο οργανισμός του ΟΗΕ δημοσίευσε την έκθεση για την κατάσταση των παγκόσμιων υδατικών πόρων για το 2022.

Τα στοιχεία του WMO έδειξαν πως πάνω από το 50% των παγκόσμιων λεκανών απορροής παρουσίασαν αποκλίσεις από τις κανονικές συνθήκες εκροής ποταμών, με τις περισσότερες από αυτές να είναι ξηρότερες από το κανονικό, αναφέροντας ως παράδειγμα τον ποταμό Γιανγκτσέ της Κίνας.

Στο άλλο άκρο, οι πλημμύρες στο Πακιστάν το 2022 που σκότωσαν περισσότερους από 1.700 ανθρώπους.

«Πολύ λίγα είναι γνωστά για την πραγματική κατάσταση των παγκόσμιων πόρων γλυκού νερού. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό που δεν μετράμε» υποστηρίζει ο WMO, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η έκθεση για τα ύδατα είναι μόλις η δεύτερη τέτοια ανάλυση που γίνεται από τον WMO και περιλαμβάνει δεδομένα από μεγάλες λεκάνες απορροής ποταμών, συμπεριλαμβανομένης της εκροής ποταμών, των υπόγειων υδάτων, της εξάτμισης, της εδαφικής υγρασίας και της εισροής σε ταμιευτήρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com