Θα καταθέσει ο Sam Bankman-Fried; Νομικοί εμπειρογνώμονες μιλούν για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης

Θα καταθέσει ο Sam Bankman-Fried; Νομικοί εμπειρογνώμονες μιλούν για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης
epa10770182 FTX founder Sam Bankman-Fried passes through a security checkpoint as he arrives at federal court for a bail hearing in New York, New York, USA, 26 July 2023. Bankman-Fried is facing federal charges over the collapse of his FTX cryptocurrency exchange. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κατάθεση θα μπορούσε να του δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσει μια εκδοχή του εαυτού του διαφορετική από αυτή που παρουσιάζουν οι εισαγγελείς.

Με την προοπτική μιας ποινής φυλάκισης δεκαετιών να παραμένει πιθανή, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX, Sam Bankman-Fried πρέπει να πάρει μια κρίσιμη απόφαση: Θα καταθέσει στη δίκη του για απάτη που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δικαστήριο του Μανχάταν ή όχι;

Πρώην εισαγγελείς που μίλησαν στο Fortune δήλωσαν ότι η κατάθεση θα μπορούσε να βοηθήσει τον Bankman-Fried να εξηγήσει τις προθέσεις του στους ενόρκους. Όμως θα μπορούσε επίσης να υποβληθεί σε αντεξέταση από τους εισαγγελείς, η οποία θα μπορούσε, τελικά, να αποδειχθεί πιο επιβλαβής.

Η τοποθέτηση του κατηγορουμένου στο εδώλιο είναι πάντα ένα ρίσκο, δήλωσε η Rachel Maimin, πρώην βοηθός εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης. Παρά τα πιθανά μειονεκτήματα, η κατάθεση θα μπορούσε να δώσει στον Bankman-Fried την ευκαιρία να παρουσιάσει μια εκδοχή του εαυτού του διαφορετική από αυτή που παρουσιάζουν οι εισαγγελείς.

«Είναι απίστευτα ισχυρό όταν οι κατηγορούμενοι καταθέτουν – ακόμη και αν κάνουν ομολογίες που δεν είναι τόσο χρήσιμες – επειδή πραγματικά τους εξανθρωπίζει ενώπιον των ενόρκων, και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να το αντικαταστήσει αυτό», δήλωσε η Maimin, που τώρα είναι εταίρος υπεράσπισης ποινικών υποθέσεων της Lowenstein Sandler.

Για έναν πρώην σταρ των μέσων ενημέρωσης, όπως ο Bankman-Fried, η απόφαση μπορεί να είναι απλή, δήλωσε ο Renatto Mariotti, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο τμήμα Απάτης επί Αξιών και Εμπορευμάτων του Γραφείου του Εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια του Ιλινόις. Παρά την όποια λογική του να παραμείνει σιωπηλός μπροστά σε πιθανές ποινικές κατηγορίες, ο SBF επέλεξε να δώσει πολλές συνεντεύξεις μετά την κατάρρευση της FTX, συμπεριλαμβανομένης μιας που δόθηκε ζωντανά στο συνέδριο DealBook των New York Times τον περασμένο Νοέμβριο.

Θα ήταν εκτός χαρακτήρα για τον Bankman-Fried να μην καταθέσει, ακόμη και ως μια τελευταία προσπάθεια αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλει, δήλωσε ο Mariotti, που τώρα είναι εταίρος στην Bryan Cave Leighton Paisner.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεδομένης της επιθυμίας του SBF να προσπαθήσει να καθαρίσει τον εαυτό του από αυτό το πρόβλημα και της πεποίθησής του ότι είναι ο εξυπνότερος στην αίθουσα, νομίζω ότι θα θελήσει να καταθέσει ανεξάρτητα από τις συμβουλές που θα λάβει», δήλωσε ο Mariotti.

Εάν επιλέξει να καταθέσει, οι εισαγγελείς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την αντεξέτασή του για να τον παρασύρουν σε αντιφάσεις ή να παραδεχτεί κάτι που δεν θα έπρεπε. Εάν κριθεί ένοχος, ο δικαστής θα μπορούσε να συμπεράνει ότι είπε ψέματα στο εδώλιο και θα μπορούσε να επιβάλει αυστηρότερη ποινή σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές οδηγίες καταδίκης. Αν κριθεί αθώος, θεωρητικά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμα την κατηγορία της ψευδορκίας, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο οι εισαγγελείς να τον κυνηγήσουν γι’ αυτό, εξήγησε ο Mariotti.

Για αρχή, οι εισαγγελείς μπορεί να προσπαθήσουν να τον κάνουν να παραδεχτεί κάτι που δεν θα μπορούσε να αρνηθεί λόγω της ισχύος των αποδεικτικών εγγράφων, δήλωσε η Maimin. Αφού παραδεχτεί κάποια μικρότερα πράγματα, οι εισαγγελείς θα μπορούσαν στη συνέχεια να τον πιέσουν να παραδεχτεί πράγματα που δεν είναι τόσο προφανή, όπως λεπτομέρειες από συνομιλίες που είχε με άλλους.

«Ο στόχος είναι ουσιαστικά να τον βάλεις σε ένα μοτίβο συμφωνίας μαζί σου, έτσι ώστε τελικά να τον κάνεις να συμφωνήσει μαζί σου ότι είχε την επίγνωση των πράξεών του που απαιτείται για να κριθεί ένοχος», είπε.

Κατά την πρώτη εβδομάδα της δίκης του, ο Bankman-Fried παρακολούθησε αρκετούς πρώην συμμάχους να καταθέτουν εναντίον του, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή και πρώην CTO της FTX, Gary Wang και του πρώην υπαλλήλου της FTX και συμφοιτητή του στο MIT, Adam Yedidia. Η πρώην φίλη του και πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda Research, Caroline Ellison, κατέθεσε την Τρίτη.

Είτε ο Bankman-Fried επιλέξει να καταθέσει είτε όχι, η απόφαση πιθανότατα δεν θα ληφθεί προτού πλησιάσουμε στο τέλος της δίκης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com