Η κολοκυθιά με τον ανασχηματισμό- Γιατί καθυστέρησε ο Μητσοτάκης

Η κολοκυθιά με τον ανασχηματισμό- Γιατί καθυστέρησε ο Μητσοτάκης
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Mητσοτάκης προέδρευσε στην τηλεδιάσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη 28 Μαΐου 2020, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα θέματα της συνεδρίασης που διεξήχθη αφορούσαν την ενημέρωση για υγειονομικά και οικονομικά θέματα σχετικά με τον COVID-19.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ανασχηματισμός δεν έγινε χθες και οι υπουργοί συνέχισαν να σιγοψήνονται. Τα δύο υπουργεία- κλειδιά για την... αναδόμηση του κυβερνητικού παζλ.

Οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται, σύμφωνα με μία γνωστή πολιτική γνωστή ρήση, όταν όμως «ψηθούν» πρέπει και κάποια στιγμή να σερβιριστούν πριν… καούν.

Όμως ο αναμενόμενος εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες ανασχηματισμός ούτε και χθες έγινε, ενώ σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μετά φεύγει για Σλοβενία από εκεί για Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια για Μασσαλία.

Αλλά την ίδια στιγμή οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα ανακοινωθούν αλλαγές στην κυβέρνηση, ενδεχομένως ακόμη και σήμερα κάτι που θα συνιστά πάντως παράδοξο δηλαδή να γίνεται ανασχηματισμός την ημέρα προγραμματισμένου υπουργικού συμβουλίου. Διαφορετικά θα μπορούσε να γίνει στο μικρό «παράθυρο» στο πρόγραμμα της Πέμπτης (αλλά το ζήτημα είναι ότι ο πρωθυπουργός θα φύγει απευθείας από Θεσσαλονίκη για Μασσαλία) ή το αργότερο Σαββατοκύριακο ή Δευτέρα και πάντως πριν τη ΔΕΘ, ώστε σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες εκεί να δοθεί σήμα επανεκκίνησης.

Και πάλι η σχετική συζήτηση ήδη σέρνεται πολύ καιρό με κίνδυνο να κατεβάσουν τα μολύβια οι υπουργοί που ανησυχούν. Ενώ πλέον η ανασχηματολογία συνοδεύεται από σενάρια για τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός καθυστέρησε, παρότι κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι έχει εδώ και καιρό στο μυαλό του αλλαγές που πρέπει να γίνουν και οι οποίες κατέστησαν πιο επιτακτικές μετά τις πυρκαγιές. Και μάλιστα έκαναν λόγο για αλλαγές εντυπωσιακές σε υπουργεία που εφαρμόζουν κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και δομικές αλλαγές με το σενάριο αυτόνομου υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής να κυκλοφορεί ευρέως.

Γιατί όμως ανέβαλλε προσωρινά εν τέλει τον ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης;

Το σίγουρο είναι πως δύο υπουργεία αποτελούν τα κλειδιά για την… αναδόμηση του κυβερνητικού παζλ. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Υγείας.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει βρεθεί στο στόχαστρο και πολλών γαλάζιων επανειλημμένα και η αναφορά του ίδιου του πρωθυπουργού σε απόδοση ευθυνών για τη διαχείριση των πυρκαγιών άνοιξε τον ασκό των σεναρίων αποπομπής του. Όμως μία καρατόμηση του κ. Χρυσοχοΐδη δεν είναι απλό πράγμα.

Πρώτον, διότι αποτελεί ένα πρόσωπο που επέλεξε ο πρωθυπουργός ως ένα άνοιγμα στο χώρο του πάλαι πότε εκσυγχρονιστικού και σημιτικού ΠΑΣΟΚ. Στο Μαξίμου μάλιστα θεωρούν ότι ο χώρος αυτός έδωσε τρεις- τέσσερις κρίσιμες για την αυτοδυναμία μονάδες το 2019, αλλά και επικοινωνιακά αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της κυβέρνησης.

Δεύτερον, διότι μία καρατόμηση του κ. Χρυσοχοΐδη, όπως και μία ενδεχόμενη μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως, θα δημιουργούσε κλίμα αμφισβήτησης σε δύο βασικά σκέλη της κυβερνητικής πολιτικής: Τη δημόσια ασφάλεια και τις αλλαγές στην παιδεία. Η αλλαγή προσώπων πάντως δε θα σημάνει κατ’ ανάγκην και αλλαγή πολιτικής, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς εξάλλου Χρυσοχοΐδης- Κεραμέως υπηρέτησαν κεντρικές πολιτικές επιλογές. Ενώ νεότερα σενάρια ήθελαν τον κ. Χρυσοχοΐδη να μην μένει εκτός κυβέρνησης, αλλά να μετακινείται σε άλλο υπουργείο.

Το δεύτερο υπουργείο κλειδί, που συνδέεται με το ενδεχόμενο αλλαγής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι το Υγείας, καθώς ένα σενάριο φέρει τον Βασίλη Κικίλια να διαδέχεται τον κ. Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη. Έτεροι πιθανοί διάδοχοι του κ. Χρυσοχοΐδη φέρονται να είναι ο Κώστας Τσιάρας ή ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Στην περίπτωση μετακίνησης του κ. Κικίλια, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί και για τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, μένει κενός ο θώκος του Υγείας. Και στην περίπτωση μετακίνησης του κ. Τσιάρα, ο θώκος του Δικαιοσύνης, όπου φέρεται υποψήφια η κ. Κεραμέως. Και έτσι ξεκινούν οι καραμπόλες.

Εκτός όλων των άλλων, ο κ. Μητσοτάκης καλείται να λάβει υπόψη του και εσωκομματικούς παίκτες της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, που φέρεται να έχει παρέμβει για την παραμονή στελεχών που θεωρεί του κλίματος του και για τη διατήρηση «ισορροπιών» που θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχουν. Το γεγονός ότι στο σημερινό υπουργικό παρουσιάζουν νομοσχέδια οι υπουργοί Εσωτερικών Μακης Βορίδης και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ερμηνεύθηκε από πολλούς ως μήνυμα παραμονής τους. Αντίστοιχα ο πρώην πρωθυπουργός είχε διασώσει το προηγούμενο καλοκαίρι το Γιάννη Βρούτση, ο οποίος όμως αντικαταστάθηκε εν τέλει στον προηγούμενο ανασχηματισμό από τον Κωστή Χατζηδάκη.

Καλείται επίσης να λάβει υπόψη του τον κίνδυνο υπουργοί που δεν επιθυμούν να μετακινηθούν, να δημιουργήσουν στη συνέχεια προβλήματα. Για παράδειγμα ο Νίκος Δένδιας.

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει επίσης να επιλέξει το ιδεολογικό-πολιτικό μήνυμα του ανασχηματισμού: Θα απευθυνθεί στην «παραδοσιακή» βάση της Νέας Δημοκρατίας με περισσότερους βουλευτές; Θα συνεχίσει τα ανοίγματα στην κεντροαριστερά με πρόσωπα όπως η Άννα Διαμαντοπούλου; Ή θα επιχειρήσει να κάνει και τα δύο; Το τελευταίο ενδεχόμενο φαίνεται και το πιθανότερο.

Και βέβαια ποτέ όταν ξεκινά η διαδικασία του ανασχηματισμού τίποτε δεν είναι «γραμμένο στην πέτρα».

Πηγή: News 24/7