Η Λαγκάρντ αμφισβητεί εμμέσως τα στοιχεία της Eurostat

Η Λαγκάρντ αμφισβητεί εμμέσως τα στοιχεία της Eurostat
epa05271942 International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde (C) and Mario Draghi, President of the European Central Bank (ECB) talk during a meeting of the Eurozone Finance Ministers at the Scheepvaartmuseum in Amsterdam, The Netherlands, 22 April 2016. Eurozone ministers met to discuss the Greek bailout and the Panama Papers fallout. EPA/BART MAAT

Η επικεφαλής του ΔΝΤ παραδέχτηκε μεν ότι το Ταμείο ετοιμάζεται να αναθεωρήσει, αλλά ανέφερε παλαιότερα λάθη της Ευρώπης.

Αν τα νούμερα της Eurostat είναι ακριβή θα επηρεαστούν οι υπολογισμοί μας, είπε στη συνέντευξης Τύπου του Eurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκαρντ, κάνοντας αναφορά στο 2013 όταν η ίδια η Eurostat είχε διορθώσει προς το αρνητικότερο, τα τότε οικονομικά της αποτελέσματα.

«Καλοσωρίζουμε τα στοιχεία της Eurostat. Αν είναι ακριβή θα έχουν αντίκτυπο. Θα τα… ξεσκονίσουμε», είπε, συμπληρώνοντας ότι το 2013 ανακοινώθηκε πλεόνασμα 1,3% και έπειτα από αναθεωρήσεις κατέληξε στο 0,5%. «Πολλές φορές η Eurostat αναθεωρεί τα στοιχεία της». ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρτ.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους και το κατά πόσον υπάρχει συμφωνία σε σχέση με τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι το θέμα αυτό δεν είναι πρώτης γραμμής η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι «πρώτον δεν χρειάζεται “κούρεμα”, δεύτερον η συμφωνία της 25ης Ιουλίου αποτελεί το βασικό οδηγό, τρίτον όλοι συμφωνούμε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που βασίζεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μας οδηγήσει σε ένα μηχανισμό και αυτό θα πυροδοτηθεί όταν ολοκληρωθούν όλα τα μέτρα που συζητήσαμε σήμερα».

Επιπλέον, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ικανοποιημένη για την ισχυρή στήριξη της προώθησης της ιδέας του πακέτου των προληπτικών μέτρων υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι βιώσιμα και να είναι συγκεκριμένα».

«Είμαι σίγουρη ότι όλοι μπορούμε να εργαστούμε μαζί και θα ζητήσω από την ομάδα μου να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα. Το πρόγραμμα πρέπει να πατάει τόσο στις μεταρρυθμίσεις όσο και στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους» συμπλήρωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ καταλήγοντας με νόημα ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα» καθώς όπως είπε το θέμα του χρέους δεν θα λυθεί άμεσα.