Η Λαγκάρντ επιμένει ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%

Η Λαγκάρντ επιμένει ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%
epa06529070 Christine Lagarde, Managing Director of the International Money Fund (IMF) attends 'Transforming France's Economy and completing the Integration of the Euro Zone' conference at Bercy Finance Ministry in Paris, France, 15 February 2018. EPA/YOAN VALAT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό υψηλό του 4%.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ότι είναι πεπεισμένη ότι η ΕΚΤ θα επιτύχει τον στόχο της να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%, και σχετικά αισιόδοξη για την κατάσταση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό υψηλό του 4%.

«Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στη γαλλική εφημερίδα La Tribune Dimanche.

Ο ιστότοπος της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι ο πληθωρισμός «επί του παρόντος μειώνεται σημαντικά» ήταν ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους δεν είναι απαισιόδοξη όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές.

Επισήμανε ότι άλλοι λόγοι για αυτό ήταν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη και επειδή η κατάσταση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι καλύτερη από πριν.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τίθενται σε εφαρμογή. Και, μόλις πριν από έναν χρόνο, ποιος θα πίστευε ότι θα καταφέρναμε να αναπληρώσουμε περισσότερο από το 90% των αποθεμάτων φυσικού αερίου μας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023;» δήλωσε η Λαγκάρντ.

«Αυτό μας επιτρέπει να κοιτάξουμε προς τον επερχόμενο χειμώνα, αν όχι ήρεμα, τουλάχιστον με πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: