Η λαϊκή ψήφος θέλει Τραμπ;

«Κέρδισα τη λαϊκή ψήφο αν αφαιρέσεις τα εκατομμύρια ανθρώπων που ψήφισαν παράνομα», έγραψε στο Twitter ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είπε σε μήνυμά του στο Twitter την Κυριακή ότι θα κέρδισε τη λαϊκή ψήφο στις εκλογές (8 Νοεμβρίου), εάν δεν είχαν υπολογιστεί οι ψήφοι παράνομων ψηφορόρων.

«Κέρδισα τη λαϊκή ψήφο αν αφαιρέσεις τα εκατομμύρια ανθρώπων που ψήφισαν παράνομα».

Ο ισχυρισμός, ο οποίος έγινε χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, εστάλη καθώς ο αριθμός των λαϊκών ψήφων με τους οποίους η δημοκρατική αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον προηγείται του Τραμπ έχει ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια, και αναμένεται να αυξηθεί έως και τις 2,5 εκατομμύρια ψήφους καθώς συνεχίζονται να καταμετρούνται οι ψήφοι πολυπληθών πολιτειών όπως η Καλιφόρνια.

Ο νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών αποφασίζεται από το Σώμα των Εκλεκτόρων (Electoral College), βάσει του συνόλου των ψήφων που αντιπροσωπεύει κάθε πολιτεία την οποία κερδίζει ένας υποψήφιος, και όχι από τον αριθμό των άμεσων ψήφων των πολιτών.

Ο Τραμπ συγκέντρωσε αριθμό μεγαλύτερο των απαιτούμενων ψήφων εκλεκτόρων (270) που χρειάζεται για να γίνει πρόεδρος. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του Σώματος Εκλεκτόρων αναμένονται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

Από την εκλογή του, τα μηνύματα του Τραμπ εναλλάσονται μεταξύ του καλέσματος για ενότητα και της καταδίκης των αντιπάλων του και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.