Η LG πρόκειται να λανσάρει μια νέα «έξυπνη μάσκα» υψηλής τεχνολογίας

Η LG πρόκειται να λανσάρει μια νέα «έξυπνη μάσκα» υψηλής τεχνολογίας
LG logo exibited, during the Mobile World Congress, on February 28, 2019 in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θα προστατεύει όμως από τον Covid-19;

του David Z. Morris

Η LG σχεδιάζει να λανσάρει μια μάσκα που θα κάνει τις υφασμάτινες μάσκες που φοριούνται από πολλούς ανθρώπους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού να μοιάζουν σαν να είναι από την εποχή του …χαλκού. Η λεγόμενη «έξυπνη μάσκα», που παρουσιάστηκε μερικώς την Πέμπτη, είναι γεμάτη με φίλτρα HEPA νοσοκομειακής κλάσης και ανεμιστήρες με μπαταρία που υποτίθεται ότι διευκολύνουν την αναπνοή τραβώντας αέρα.

Παρόλο που η LG λέει ότι η μάσκα είναι καλή για την υγεία και την υγιεινή, η εταιρεία άφησε ένα μεγάλο ερώτημα αναπάντητο: Προστατεύει η μάσκα από τον COVID-19;

«Εάν αυτή η μάσκα πρόκειται να διατεθεί στην αγορά ως μέσο προστασίας έναντι του COVID, θα ήθελα να δω δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητά της για τον χρήστη και για τον περιορισμό της μετάδοσης αναπνευστικών σταγονιδίων σε άλλους», δήλωσε η Janet Baseman, καθηγήτρια δημόσιας υγείας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

«Χωρίς αυτά τα δεδομένα, είναι δύσκολο να πούμε πώς συγκρίνεται σε σχέση με μια μάσκα N95» – τον τύπο της μάσκας που χρησιμοποιείται συχνά από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για προστασία έναντι του κορονοϊού και άλλων μολυσματικών ασθενειών.

Η LG δεν διαθέτει δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της νέας μάσκας έναντι του COVID-19. Απαντώντας σε ερώτηση της Fortune, η κορεατική εταιρεία ηλεκτρονικών είπε ότι περιμένει τα αποτελέσματα των συνεχιζόμενων δοκιμών πριν συζητήσει το θέμα.

Οι μάσκες N95 έχουν ήδη αποδειχθεί ότι προστατεύουν τα άτομα που τις φορούν από την εισπνοή σταγονιδίων που φέρουν τον κορονοϊό και ότι μειώνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού με την αναπνοή. Οι υφασμάτινες μάσκες που χρησιμοποιούνται ευρέως παρέχουν λιγότερη προστασία στα άτομα που τις φορούν από μία μάσκα N95, αλλά εξακολουθούν να συμβάλλουν στον σημαντικό περιορισμό της μετάδοσης του ιού εντός της κοινότητας, μειώνοντας την απόσταση που καλύπτουν οι εκπνοές.

Οι μάσκες N95 καθιστούν δυσκολότερη την εισπνοή, μια ενόχληση που η LG ελπίζει προφανώς να εκμεταλλευτεί εμπορικά με τις μάσκες της που είναι εξοπλισμένες με ανεμιστήρα. Όμως, κι αυτές οι μάσκες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν απροσδόκητους κινδύνους. Εάν ένα άτομο που έχει μολυνθεί με τον κορονοϊό φορέσει τη μάσκα της LG, οι ανεμιστήρες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ρεύματα αέρα έξω από τη μάσκα που ενδέχεται να μεταδώσουν τον ιό.