«Η λίστα αποτελεί κείμενο εργασίας, όχι συμφωνία»

«Η λίστα αποτελεί κείμενο εργασίας, όχι συμφωνία»

Η διαρροή της λίστας μεταρρυθμίσεων δεν έγινε από την ελληνική πλευρά.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν πως έχουν παρερμηνευθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι της κυβέρνησης, καθώς η διαρροή της λίστας μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία δεν έγινε από την ελληνική πλευρά, διαβάζεται επιλεκτικά. Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται πως λίστα που διέρρευσε δεν αποτελεί συμφωνία, αλλά κείμενο εργασίας.

Η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη είναι 1,4% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,9% για το 2016, τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι οι οποίοι προσθέτουν πως τα όποια μέτρα συμφωνηθούν δεν θα είναι υφεσιακά και θα αποσκοπούν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, προκειμένου να σταματήσουν να πέφτουν τα βάρη σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες: τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και γενικότερα τη μεσαία τάξη. Τα νέα μέτρα, αν εφαρμοστούν επιτυχώς όλα, μπορούν να δώσουν δημοσιονομικό όφελος από 4,7 δισεκατομμύρια έως και 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν επίσης πως ποτέ, κανένα μέτρο δεν αποδίδει πλήρως και πως αν υπάρχει πλεόνασμα πάνω από 1,5%, προφανώς και δεν θα πάει στη μαύρη τρύπα του χρέους, αφού η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν σαφέστατη: η υποχρέωση για υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα αποτελεί πλέον παρελθόν. Τα πλεονάσματα θα επιστραφούν, όπως αναφέρεται, σε κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τραγικά τις συνέπειες της κρίσης, μέσα από την υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (π.χ. κοινωνική πολιτική, φοροαπαλλαγές, κλπ).

Επιπλέον, κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν πως το βασικό σενάριο είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% με 1,5% του ΑΕΠ και αν τα μέτρα αποδώσουν, το επιπλέον πλεόνασμα θα κατευθυνθεί σε κοινωνικές δράσεις και υπενθυμίζουν σχετική αναφορά επίσης κυβερνητικών κύκλων στις 27 Μαρτίου 2015 σύμφωνα με την οποία «Το Πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ», και «προβλέπονται έσοδα 3 δισ. ευρώ που δεν θα προέρχονται από περικοπές μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ».

Σημειώνουν ακόμα πως ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί μέσα στο 2015 και θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα έλθει στη Βουλή ο νέος φορολογικός νόμος που θα περιλαμβάνει το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015, τα οποία θα δηλωθούν το 2016.

Διαβάστε ακόμη: «Είμαστε πλέον κοντά σε συμφωνία»

Διευκρινιστική ανακοίνωση και από το υπουργείο Οικονομικών
Σχετικά με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως δεν συμπεριλαμβάνονται στον σχεδιασμό του υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα,.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «κάποιοι έσπευσαν να αναφέρουν και να σχολιάσουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους πάνω από 3% του ΑΕΠ μέσω της εφαρμογής των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων. Το υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε να καταστήσει σαφές, για ακόμη μια φορά, ότι παραμένει σταθερό στον στόχο του 1,2%, καθώς αυτό το ποσοστό είναι κοντά στην ελάχιστη τιμή των προβλέψεών του και όχι στη μέγιστη, την οποία χρησιμοποίησαν εκείνοι που μίλησαν για ποσοστό πάνω από 3%».

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «αν, τελικώς, επιτευχθούν τα υψηλότερα επίπεδα των προβλεπόμενων στόχων εσόδων (στους οποίους το Υπουργείο δεν βασίζεται) τότε θα αυξηθούν ανάλογα οι (πολύ χαμηλές) δημόσιες δαπάνες και, βεβαίως, οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα σε μια περίοδο κρίσης υπονομεύουν την ανάκαμψη και, προφανώς, δεν αποτελούν μέρος του σχεδιασμού του Υπουργείου».