Η Lufthansa θα κατανάλωνε «τη μισή ηλεκτρική ενέργεια της Γερμανίας» εάν περνούσε σε πράσινα καύσιμα

Η Lufthansa θα κατανάλωνε «τη μισή ηλεκτρική ενέργεια της Γερμανίας» εάν περνούσε σε πράσινα καύσιμα
Photo:
Ο επικεφαλής της μεγάλης αεροπορικής εταιρείας τονίζει τις δυσκολίες μετάβασης σε βιώσιμα καύσιμα

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa έχει προσπαθήσει να προωθήσει τη βιωσιμότητα τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιλογή που προσφέρει στους ταξιδιώτες των αποκαλούμενων πράσινων ναύλων, προσθέτοντας μια επιπλέον χρέωση για την αγορά βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων και αντισταθμίσεων σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η εταιρεία λέει επίσης ότι είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF), τα οποία είναι εναλλακτικές λύσεις στα παραδοσιακά ορυκτά.

Αλλά ενώ η Lufthansa έχει προσπαθήσει να κάνει το χρέος της για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, ο επικεφαλής της εταιρείας υποστηρίζει ότι η μετάβαση της αεροπορικής εταιρείας σε πράσινα καύσιμα όπως το e-kerosene θα μπορούσε να έχει μεγάλο τίμημα – το μισό της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, όπως λέει χαρκατηριστικά.

“Θα χρειαζόμασταν περίπου τη μισή ηλεκτρική ενέργεια της Γερμανίας για να δημιουργήσουμε αρκετά από τα καύσιμα”, δήλωσε ο Κάρστεν Σπορ της Lufthansa σε ένα συνέδριο τη Δευτέρα, ανέφερε το Bloomberg. Πρόσθεσε ότι ενώ τα πράσινα καύσιμα, που παρασκευάζονται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα βοηθούσαν τη Lufthansa να απαλλαγεί από τον άνθρακα στην κατανάλωση καυσίμων, η πιθανότητα να έχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή τέτοιων υλικών ήταν χαμηλή.

“Δεν νομίζω ότι ο κ. Χάμπεκ θα μου το δώσει αυτό”, δήλωσε ο Σπορ στο συνέδριο του Αμβούργου, αναφερόμενος στον Γερμανό υπουργό Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στον κλάδο

Τα σχόλια του επικεφαλής της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Γερμανίας έρχονται την ώρα που η αεροπορική βιομηχανία αναζητά εναλλακτικές λύσεις για τις πηγές ενέργειας με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παραδοσιακά χρησιμοποιούν οι αεροπορικές εταιρείες. Τα SAF προσφέρουν μια διέξοδο για την επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς είναι βιοκαύσιμα που παρασκευάζονται με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Η πράσινη κηροζίνη, ή e-kerosene, είναι ένας τύπος SAF που παρασκευάζεται από CO2 και νερό, αλλά απαιτεί άφθονες ποσότητες ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υψηλή ζήτηση και η ανάγκη για άφθονες ποσότητες ενέργειας έχουν καταστήσει τα SAF ακριβά και οι ηγέτες της αεροπορικής βιομηχανίας “παλεύουν” με το αντιστάθμισμα που θα δημιουργούσε η μετάβαση σε τέτοιες πηγές καυσίμων, καθώς θα ανέβαζε την τιμή των αεροπορικών ταξιδιών για τους πελάτες.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει τον πιθανό αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν συνθετικά καύσιμα όπως το e-kerosene – μόνο στην Ευρώπη. Αυτό το είδος καυσίμου θα μπορούσε να εξοικονομήσει εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 έως το 2030.

Στελέχη του κλάδου, όπως ο Σπορ, έχουν αναγνωρίσει ότι οι εν λόγω πηγές καυσίμων είναι μονόδρομος για την απεξάρτηση από τον άνθρακα στις αερομεταφορές. Ταυτόχρονα, όμως, έχει αντιταχθεί στις ποσοστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα SAF, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλουν στόχους στις αεροπορικές εταιρείες σχετικά με τη χρήση καθαρότερων επιλογών καυσίμων.

“Από τη σημερινή σκοπιά, δεν θα λειτουργήσει ούτε καν η διαθεσιμότητα των ποσοτήτων που μας ζητούνται, για να μην αναφέρουμε το υψηλό κόστος που στο τέλος θα πρέπει να επωμιστεί ο επιβάτης“, δήλωσε ο Σπορ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου νωρίτερα αυτό το μήνα, όπως μετέδωσε το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com