Η «μάχη» για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ: Πάει για ρεκόρ η συμμετοχή – Έχουν ψηφίσει πάνω από 200.000 πολίτες (upd)

Η «μάχη» για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ: Πάει για ρεκόρ η συμμετοχή – Έχουν ψηφίσει πάνω από 200.000 πολίτες (upd)
Κάλπη με ψηφοδέλτια, στο εκλογικό κέντρο, στο Δημοτικό Αθλητικό κέντρο Ναυπλίου, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021. Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής σε 840 εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου ζούν απόδημοι Έλληνες . Οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος είναι οι: Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος , Ανδρέας Λοβέρδος , Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Παπανδρέου και ο Παύλος Χρηστίδης. Μετά το κλείσιμο της κάλπης αρχίζει η καταμέτρηση . Υπολογίζεται γύρω στις 10 το βραδυ να ανακοινωθεί το 15% των αποτελεσμάτων που θα δώσει τη δυνατότητα να φανεί , ως τάση, το τελικό αποτέλεσμα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 18.30

Παράταση μιας ώρας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, για την εκλογή νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, ανακοίνωσε η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ).

Έτσι οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 αντί για τις 19.00.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει στην Ελλάδα 222.000 πολίτες και 2.000 στο εξωτερικό, σύνολο 224.000.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης συμμετοχής είναι το γεγονός ότι στις 14.20 είχαν ψηφίσει 150.000 άνθρωποι, ενώ την ίδια ώρα, στην εκλογή του 2017, είχαν ψηφίσει 109.000

Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής σε 840 εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου ζούν απόδημοι Έλληνες. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 7 το απόγευμα και δεν αποκλείεται να δοθεί μικρής διάρκειας παράταση με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ).

Η προσέλευση στις εκλογές για νέο πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ ήταν αυξημένη, με 73.500 πολίτες να έχουν ψηφίσει μέχρι τις 11.15.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι ήδη μέλη του ΚΙΝΑΛ καθώς κι όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη ή φίλοι του κόμματος προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα. Θα πρέπει να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση και να ψηφίσουν καταβάλλοντας ως εισφορά 3 ευρώ.

Μπορούν επίσης να ψηφίσουν και 17ρηδες που έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/2004 και είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους. Οι αρμόδιοι χειριστές θα αναζητήσουν τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών όπου αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή απαιτείται αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Θα μπορούν να ψηφίσουν και νεωτεροι , π.χ 16ρηδες αφού πέραν των άλλων προσκομίσουν εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Τα «816 από τα 819 Εκλογικά Τμήματα στην Ελλάδα (ποσοστό 99,6%) έχουν ανοίξει και λειτουργούν και η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά», ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροποή του Κινήματος Αλλαγής, (ΕΔΕΚΑΠ). Επίσης, έκανε γνωστό ότι εχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στην Αυστραλία και αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν τα εκλογικά κέντρα σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική.

Πρώτος υποψήφιος που πήγε να ψηφίσει λίγη ώρα μετά το άνοιγμα των καλπών ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος βρέθηκε λίγο μετά τις 8 το πρωί της Κυριακής στο Β΄ ΚΑΠΗ του Δήμου Μεταμόρφωσης προκειμένου να ψηφίσει.

Ο ίδιος κάνοντας το σήμα της νίκης έβαλε τον κλειστό φάκελο στην κάλπη, ενώ στη συνέχεια δήλωσε.

«Ήρθε επιτέλους η ώρα να σηκώσουμε την Δημοκρατική Παράταξη ψηλά. Απευθύνομαι στο εθνικό ακροατήριο και τους καλώ να συμμετάσχουν στη δημοκρατική μας γιορτή. Είναι η ώρα να πάμε το ΠΑΣΟΚ μπροστά και την Ελλάδα ψηλά».

Τόνισε ότι ο πήχης για την σημερινή ψηφοφορία είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχέση με το 2017 και έστειλε μήνυμα δύναμης, σεμνότητας και ενότητας.

Λίγη ώρα αργότερα ψήφισε στο δεύτερο κτήριο του Δημαρχείου της Αθήνας, στην οδό Λιοσίων στο Μεταξουργείο, ο Παύλος Χρηστίδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο και τη μικρή του κόρη. «Είναι μια καινούργια ημέρα για το ΠΑΣΟΚ για το Κίνημα Αλλαγής. Είναι μία ημέρα στην οποία ο ήλιος λάμπει. Μια ημέρα που πρέπει να θυμόμαστε τη Φώφη Γεννηματά γιατί χωρίς αυτή δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα», ανέφερε ο κ. Χρηστίδης.

Ψήφισε στον Ταύρο ο Γιώργος Παπανδρέου

Στο παλαιό δημαρχείο Ταύρου στην Πειραιώς έφτασε λίγο πριν τις 11 το πρωί, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου συνόδευσε μάλιστα την κόρη του Μαργαρίτα, η οποία ψήφισε πρώτη.

Στη συνέχεια αφού ψήφισε και ο ίδιος δήλωσε τα εξής στους δημοσιογράφους:

«Είναι πράγματι μία γιορτή δημοκρατίας σήμερα. Πρώτα απ΄όλα μεγαλώνουμε την παράταξη, την κάνουμε ισχυρή. Δίνουμε ελπίδα που με πυξίδα τις αξίες μας και τι αρχές μας θα δώσουμε και προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού. Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές για την πολύ σημαντική δουλειά τους και την αφοσίωση στη δημοκρατική διαδικασία που μας δίνουν χαρά και αισιοδοξία για το αύριο», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Aνδρουλάκης: Να ξαναπρωταγωνιστήσουμε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας

«Καλώ τους δημοκράτες προοδευτικούς πολίτες της πατρίδας μας να μας τιμήσουν σήμερα με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία μας. Ζητώ να πάρουν την υποψηφιότητά μου στα χέρια τους και να μου δώσουν καθαρή εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε μία ισχυρή προοπτική για το μέλλον. Είναι καλό για τη δημοκρατίας μας η δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη συνέπειας, ρεαλισμού και προόδου να ξαναπρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης σχολιάζοντας το γεγονός πως επέλεξε την πατρίδα του για να ψηφίσει, ανέφερε πως είναι μεγάλη του τιμή που βρίσκεται εκεί.

«Υπάρχει ένα ισχυρό ενδιαφέρον και πιστεύω πως αυτή η μαζική συμμετοχή είναι η μεγάλη πολιτική προίκα της παράταξης για την επόμενη ημέρα».

Γερουλάνος: Το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος τόνισε ότι «Το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει».

«Θέλω να πω σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες που μας ακούνε σήμερα πηγαίνετε να ψηφίσετε η Αλλαγή είσαι εσύ» δήλωσε.

Η δήλωση του κ. Γερουλάνου αναλυτικά:

«Είναι μια υπέροχη μέρα σήμερα, ο κόσμος είναι στις κάλπες, η προσέλευση είναι μεγάλη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε δείχνει ότι το ΚΙΝΑΛ έχει κερδίσει τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει, και από εδώ και πέρα είναι στο χέρι όλων μας να διαφυλάξουμε αυτό που φτιάξαμε αυτόν τον καιρό. Θέλω να πω σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες που μας ακούνε σήμερα πηγαίνετε να ψηφίσετε η Αλλαγή είσαι εσύ».

Καστανίδης: Εύχομαι ανάταση στη Δημοκρατική Παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου

«Εύχομαι ανάταση στη Δημοκρατική Παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου» σημείωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης αφότου ψήφισε στο Ε’ Διαμέρισμα της Δημοτικής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Καστανίδης εκτίμησε ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των πολιτών που θα συμμετάσχει στις εσωκομματικές εκλογές σε σχέση με τις εκλογές του 2017.

Η δήλωση του Χάρη Καστανίδη:

«Σήμερα κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης όλα τα μέλη, οι φίλοι, και γενικότερα οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας. Ελπίζω να το κάνουν αισιόδοξο. Ελπιδοφόρο. Και γι’ αυτό είμαι βέβαιος, αν κρίνω από την ευρεία συμμετοχή των πολιτών σήμερα στην ψηφοφορία. Τα μηνύματα που έχουμε από όλη την Ελλάδα είναι ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των πολιτών που θα συμμετάσχει σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Εύχομαι ανάταση πραγματικά μετά τις 12 Δεκεμβρίου στη Δημοκρατική Παράταξη, γιατί το έχει ανάγκη η χώρα».