Η «μαύρη» εβδομάδα των social media

Η «μαύρη» εβδομάδα των social media

Καταβαραθρώθηκαν οι μετοχές των μεγαλύτερων μέσων κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα, στο αμερικανικό Χρηματιστήριο.

Τα κοινωνικά μέσα μπορεί να είναι η αγαπημένη ασχολία των παιδιών, αλλά σίγουρα δεν έκαναν και πολύ χαρούμενους τους επενδυτές την προηγούμενη εβδομάδα.

Τρεις εταιρείες κοινωνικών μέσων – οι Twitter, Yelp και LinkedIn – παρουσίασαν απογοητευτικά αποτελέσματα που οδήγησαν σε συντριβή των μετοχών τους την εβδομάδα που μας πέρασε.

Η μετοχή της LinkedIn μειώθηκε κατά 25%, της Twitter επίσης κατά 25%, και της Yelp κατά 23%.

Οι New York Times ανέφεραν χαρακτηριστικά:

«Η απόδοση αυτών των μετοχών αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές αμφισβητούν το κατά πόσο οι εταιρείες κοινωνικών μέσων μπορούν να διατηρήσουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που να δικαιολογούν την τρέχουσα αξία τους. Οι μετοχές και των τριών εταιρειών είχαν κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, αντανακλώντας τις ιλιγγιώδεις προοπτικές της Wall Street. Όμως, και οι τρεις τους θρυμμάτισαν αυτές τις προσδοκίες».

Όπως τονίζει και ο Κόλιν Σεμπάστιαν, αναλυτής της Robert W. Baird & Company: «Η αντίδραση όταν οι εταιρείες δεν επιτυγχάνουν καλά αποτελέσματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σφοδρή».

Οι Times επισημαίνουν ότι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες εταιρείες στην αρένα της χρηματιστηριακής αγοράς ίσως οδηγήσει άλλες τεχνολογικές startup να μην επιλέξουν την τροχιά της αρχικής δημόσιας εγγραφής, και να επιλέξουν, αντίθετα, να μείνουν εκτός χρηματιστηρίου.

Διαβάστε ακόμη: «Φτωχότεροι» κατά 745 εκατομμύρια οι ιδρυτές του Twitter