Η «Μαύρη Παρασκευή» της Βρετανίας: Και τώρα τι;

Η «Μαύρη Παρασκευή» της Βρετανίας: Και τώρα τι;
epa05387894 Copies of the London daily newspaper the Evening Standard run the Brexit story on its front page in London, Britain, 24 June 2016. London's financial centre has reacted negatively following the news that Britain voted to leave the EU. Prime Minister David Cameron has also stated he will resign. EPA/ANDY RAIN

H απάντηση στην πιο δημοφιλή ερώτηση στο Google τις τελευταίες ώρες - Τι φέρνει το Brexit. 

Ο Τζορτζ Σόρος είχε προειδοποιήσει για την έλευση μιας «Μαύρης Παρασκευής» αν το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφιζε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η λίρα πέφτει ανεξέλεγκτα και οι μετοχές έχουν πιάσει πάτο. Αλλά τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια, και γιατί είναι σημαντικό;

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δίχως προηγούμενο: Καμία χώρα δεν έχει φύγει ποτέ από την Ευρ. Ένωση των 28 χωρών – μελών. Η ψήφος των Βρετανών μπορεί να έχει τεράστιες οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη, κι ακόμα παραπέρα.

Θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της εξόδου της Βρετανίας. Όμως, οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές άμεσα, και δεν θα αφορούν μόνο την αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Οικονομική πτώση, περισσότερο χάος στις αγορές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Πλέον, το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου σε στασιμότητα ή και ύφεση.

«Η βρετανική οικονομία εισέρχεται σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας – και άρα και αδυναμίας. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτή η αδυναμία να διογκωθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες» λέει ο Κιτ Ζακς, υπεύθυνος στρατηγικής στη Societe Generale.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και οποιαδήποτε επιβράδυνση θα πλήξει την ήδη αναιμική παγκόσμια ανάπτυξη. Ήδη, οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κατά 5%.

Απώλειες θέσεων εργασίας

Το Brexit θα απειλήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η ύφεση θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, και κάποιες μεγάλες εταιρείες και τράπεζες μπορεί να μεταφέρουν ένα μέρος του προσωπικού τους στη Γερμανία ή τη Γαλλία για να αποφύγουν προβλήματα στις δραστηριότητές τους εντός της ΕΕ.

Πολλές αμερικανικές και παγκόσμιες τράπεζες και εταιρείες έχουν επενδύσει εκτενώς στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μια διέξοδο στην Ευρώπη. Εταιρείες όπως η Rolls Royce και η JPMorgan προειδοποίησαν πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ότι η έξοδος από την ΕΕ θα έθετε σε κίνδυνο τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου σε κίνδυνο

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί. Ένας νέος ηγέτης θα κληθεί να διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις του Brexit. Αυτό σημαίνει ότι θα περάσουν τουλάχιστον τρεις μήνες προτού ξεκινήσουν οι επίσημες συζητήσεις γύρω από τη μελλοντική σχέση της χώρας με την ΕΕ.

Το δημοψήφισμα αφήνει τη Βρετανία βαθιά διχασμένη. Η Σκωτία ψήφισε, με μεγάλη διαφορά, υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, και μπορεί να επιδιώξει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Μια νέα κρίση για την Ευρώπη

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια αδύναμη οικονομία, υψηλή ανεργία, και τον αντίκτυπο της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πέρα από το σοκ στην ανάπτυξη, η ψήφος υπέρ του Brexit μπορεί να ενθαρρύνει πολιτικά κόμματα σε άλλες περιοχές της Ευρώπης που θα ήθελαν οι χώρες τους να ξεφορτωθούν το ευρώ ή ακόμα και να εγκαταλείψουν την ΕΕ. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία και το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία ήδη ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις χώρες τους για τη συμμετοχή στην ΕΕ.

«Αυτό που φαινόταν ως ο σημαντικότερος κίνδυνος για τις πολιτικές και οικονομικές προοπτικές για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρ. Ένωση συνολικά φαίνεται να πραγματοποιείται» είπε ο Χόλγκερ Σμίντινγκ της Berenberg Bank.