Η μάχη του μπισκότου «Μιράντα» και η δικαστική κατάληξη της αντιδικίας Παπαδοπούλου – Δερμίση

Η μάχη του μπισκότου «Μιράντα» και η δικαστική κατάληξη της αντιδικίας Παπαδοπούλου – Δερμίση
Photo: AFP
Η βιομηχανία Παπαδοπούλου έχασε τη δικαστική μάχη με τη μπισκοτοποιία Δερμίση για τα μπισκότα «Μιράντα». Όλο το χρονικό της υπόθεσης.

Για την μπισκοτοποιία Δερμίση, μια τοπική βιομηχανία από τον κάμπο, πολύ λίγα είναι γνωστά. Αν και η ιστορία της οικογένειας ξεκινά το 1881 από τον Αθανάσιο Δερμίση, όπως διαβάζουμε στον διαδικτυακό της ιστότοπο, και την παραγωγή μπισκότων συνεχίζει σήμερα η τέταρτη γενιά, η εταιρεία έγινε ευρέως γνωστή μόλις τις τελευταίες ημέρες. Αφορμή στάθηκε η δικαστική της διαμάχη με την υπεραιωνόβια βιομηχανία Ε.Ι. Παπαδοπούλου και η απόφαση του Αρείου Πάγου -δημοσιεύθηκε στις 25 Ιουλίου του 2022- η οποία απέρριψε την από 17 Ιουνίου του 2020 αίτηση της για αναίρεση της τελεσίδικης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών που έκρινε ως αόριστη την αγωγή της.

Η διαμάχη των δύο μπισκοτοβιομηχανιών ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια και μήλον της έριδος ήταν τα μισκότα. Ήταν στις αρχές του 2016 όταν υπέπεσε στην αντίληψή της γνωστής μπιστοκοτοποιίας Ε.Ι. Παπαδοπούλου ότι τέθηκαν σε κυκλοφορία στην αγορά και δη ακόμα και στην Αθήνα, μπισκότα παρόμοια με τα γνωστά μπισκότα Μιράντα υπό το εμπορικό όνομα Μιλένα -σ.σ. πλέον η εμπορική τους ονομασία είναι Λένα- τα οποία παρασκευάζει και διαθέτει η Δερμίσης. Η εταιρεία Παπαδοπούλου διαμαρτυρήθηκε εγγράφως στη Δερμίσης αποστέλλοντας επιστολή η οποία δεν απαντήθηκε ποτέ. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη μεταξύ της Ε.Ι. Παπαδοπούλου που τζιράρει ετησίως πάνω από 185 εκατ. ευρώ και της Δερμίσης που το 2021 έκανε πωλήσεις 4,27 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως υποστήριξε η εταιρεία Παπαδοπούλου, τα μπισκότα της Δερμίσης προσεγγίζουν αθέμιτα και απομιμούνται τα μεγάλης φήμης μπισκότα Μιράντα ως προς όλα τα βασικά τους πρωτότυπα και ιδιότυπα χαρακτηριστικά και δη ως προς το σχήμα, τις διαστάσεις και τα ανάγλυφα σχέδια του μπισκότου, αλλά και ως προς το σχήμα, τις διαστάσεις και το διαφανές της συσκευασίας τους, το διαφανές πλαστικό κυτίο, στο οποία είναι τοποθετημένα, τη διαφανή ζελατίνη που περιβάλλει το κυτίο, τον τρόπο τοποθέτησης των μπισκότων.

«Ενώ ακόμα και αυτό τούτο το όνομα ομοιάζει σε βαθμό κινδύνου συγχύσεως και προσβάλλει τη φήμη του δικού μας εμπορικού σήματος…, αναγράφεται δε στη συσκευασία με γραμματοσειρά και καλλιγραφικά στοιχεία ουσιωδώς όμοια με τη δική μας γραμματοσειρά και καλλιγραφικά στοιχεία με τα οποία αναγράφεται στη δική μας συσκευασία το σήμα μας… Η προσέγγιση όλων των πιο πάνω πρωτότυπων και ιδιότυπων στοιχείων της συσκευασίας και των μπισκότων… γίνεται με σκοπό ανταγωνισμού και ιδίως με σκοπό το νέο αυτό προϊόν να επωφεληθεί άκοπα, αδάπανα και αντίθετα με τα χρηστά ήθη από την αναγνωρισιμότητα του ήδη γνωστού και καθιερωμένου προϊόντος μας… και έτσι να καταστεί και αυτό ευχερώς αναγνωρίσιμο από το καταναλωτικό κοινό, χωρίς να υποβληθεί σε υψηλές δαπάνες διαφήμισης επί σειρά ετών όπως το προϊόν μας… Ο σκοπός αυτός εκπληρώνεται κατ’ αποτέλεσμα και πράγματι τα μπισκότα… επωφελούνται σε βάρος των μπισκότων…», ανέφερε η εταιρεία Παπαδοπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εφετείο στο οποίο προσέφυγε η εταιρεία Παπαδοπούλου έκρινε «…ότι η αγωγή είναι αόριστη…, καθόσον η ενάγουσα δεν επικαλέστηκε πέραν της αντιγραφής των διακριτικών γνωρισμάτων της και του σήματος των προϊόντων της από την εναγομένη, κατά τρόπο σαφή και ορισμένα στοιχεία, τα οποία να καταδεικνύουν τον τρόπο και τη μέθοδο προσβολής των διακριτικών αυτών γνωρισμάτων και να μπορούν να θεμελιώσουν τις επιπρόσθετες περιστάσεις και τις ειδικές συνθήκες τέλεσης αθέμιτων και αντίθετων στα χρηστά ήθη πράξεων, καθόσον η προσβολή δικαιώματος διανοητικής ιδιοκτησίας δεν είναι per se αθέμιτη πράξη και για τη στοιχειοθέτηση της ευθύνης της εναγομένης κατά την εν λόγω διάταξη απαιτείται οι πράξεις αυτής να έγιναν με πρόθεση ανταγωνισμού της ευρισκόμενης σε ανταγωνιστική θέση ενάγουσας, να είναι αντικειμενικά ικανές να επιφέρουν το αποτέλεσμα αυτό και να προσκρούουν στα χρηστά ήθη…, στοιχεία όμως που δεν εκτίθενται με τη δέουσα επάρκεια και σαφήνεια στην αγωγή…».

Δεν είναι τυχαίο, αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, ότι πολλά τέτοια μπισκότα κυκλοφορούν στην ελληνική και ξένη αγορά με ορθογώνιο σχήμα, με παρόμοιες διαστάσεις σε σχέση με τα μπισκότα… με μικρότερες ή μεγαλύτερες αποκλίσεις, καθόσον το σχήμα αυτό είναι το πλέον χρηστικό για τον καταναλωτή και πρακτικό σχήμα μπισκότου αυτής της κατηγορίας μακρόστενων μπισκότων τα οποία συνοδεύουν ζεστά ροφήματα (λχ. Αλλατίνη βουτηχτά κλασικά, ΑΒ Βασιλόπουλος γλυκά μπισκότα, εταιρεία με την επωνυμία 365, M&S TEA FINGER BISCUITS, Lotus Biscoff, Highland Shortbread Finger by Sainsburry’s, τα οποία κυκλοφορούν στην ελληνική και ξένη αγορά). Σε κάθε περίπτωση, το ορθογώνιο σχήμα του μπισκότου δεν ενέχει έναν ελάχιστο βαθμό διακριτικής δύναμης, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως διακριτικό γνώρισμα προέλευσης του προϊόντος από μια επιχείρηση, καθώς ταυτίζονται με το ίδιο το προϊόν, αποτελώντας διαμορφωτικό αυτού στοιχείο, σημειώνεται στην απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: