Η μεγάλη αντεπίθεση του Twitter κατά της ψηφιακής παρενόχλησης ξεκίνησε

Η μεγάλη αντεπίθεση του Twitter κατά της ψηφιακής παρενόχλησης ξεκίνησε

Η πλατφόρμα ανακοίνωσε αλλαγές πάνω στην πολιτική της και την εισαγωγή ενός φίλτρου που θα αποτρέπει tweets με προσβλητικά μηνύματα.

Στον περιορισμό των προσβλητικών μηνυμάτων που εμφανίζονται στους χρήστες του στοχεύει το Twitter μέσω μιας σειράς αλλαγών που ανακοίνωσε πρόσφατα.

Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εμφάνιση προσβλητικών σχολίων και μηνυμάτων, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε δύο αλλαγές πάνω στην πολιτικής της, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε και επίσημα την ανάπτυξη ενός φίλτρου που θα ελέγχει τις ειδοποιήσεις των χρηστών.

Η πρώτη από τις δύο αλλαγές αφορά την επέκταση της απαγόρευσης των ακατάλληλων μηνυμάτων. Μέχρι σήμερα η πολιτική του Twitter απαγόρευε το περιεχόμενο που αποτελούσε μια άμεση επίθεση σε κάποιον άλλον χρήστη. Με την τελευταία επέκταση, το Twitter θα επεκτείνει την απαγόρευσή του και στις έμμεσες επιθέσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για περιεχόμενο που είτε απειλεί είτε ενθαρρύνει τη βίαιη συμπεριφορά.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά ουσιαστικά την ενίσχυση των ποινών που επιβάλει στους χρήστες που παραβιάζουν τις πολιτικές γύρω από την παρενοχλητική συμπεριφορά. Οι ομάδες υποστήριξης του Twitter θα μπορούν να επιβάλουν φραγή του λογαριασμού του χρήστη, για ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο, εάν διαπιστωθεί μια παράβαση των κανόνων του μέσου.

Όσο για το φίλτρο, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης, θα ελέγχει αυτόματα το περιεχόμενο για παραβιάσεις τις πολιτικής. Τα tweets (ειδοποιήσεις), τα οποία αποστέλλονται απευθείας σε κάποιο πρόσωπο και περιέχουν γλώσσα ή εκφράσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως απρεπή, δεν θα εμφανίζονται αυτόματα στις ειδοποιήσεις του χρήστη. Τα φιλτραρισμένα tweets θα συνεχίσουν να υπάρχουν στην υπηρεσία -και δεν θα σβήνονται- ωστόσο ο παραλήπτης δεν θα βλέπει το προσβλητικού περιεχομένου μήνυμα.

Η ανακοίνωση του Twitter έρχεται μετά από ένα υπόμνημα που διέρρευσε στο διαδίκτυο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ντικ Κοστόλο, στο οποίο, χρησιμοποιώντας ειλικρινή γλώσσα, τόνισε την αποτυχία του Twitter να αποτρέψει τα περιστατικά παρενόχλησης στην ιστοσελίδα του.

«Έχουμε αποτύχει στο θέμα αντιμετώπισης της παρενόχλησης και των trolls (χρήστες που εκφράζουν απειλητικές ή προσβλητικές θέσεις) στην πλατφόρμα μας και έχουμε αποτύχει σε αυτό πολλά χρόνια τώρα» ανέφερε στο υπόμνημά του ο κ. Κοστόλο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Ειλικρινά ντρέπομαι με το πόσο ελάχιστα έχουμε ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως διευθύνων σύμβουλος. Είναι παράλογο. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για το γεγονός ότι δεν ήμουν περισσότερο κάθετος σε αυτό το θέμα. Το φταίξιμο είναι δικό μου και κανενός άλλου και είναι ντροπιαστικό» πρόσθεσε.

Γύρω από τις δυνατότητες του νέου φίλτρου, ο Σρέγιας Ντόσι, επικεφαλής διαχείρισης των προϊόντων της εταιρείας δήλωσε πως «αυτό το χαρακτηριστικό εξετάζει πληθώρα ενδείξεων και περιεχομένου που συχνά σχετίζονται με κάποιου είδους παρενόχληση, όπως η ομοιότητα ενός tweet με άλλο περιεχόμενο, το οποίο η ομάδα ασφαλείας μας έχει στο παρελθόν χαρακτηρίσει ως προσβλητικό. Δεν θα επηρεάσει την ικανότητά σας να βλέπετε το περιεχόμενο που αναζητάτε, όπως tweets λογαριασμών που ακολουθείτε. Αντ’ αυτού έχει σχεδιαστεί ώστε να μας επιτρέπει να περιορίζουμε τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει οποιοδήποτε προσβλητικό περιεχόμενο. Το χαρακτηριστικό αυτό δεν λαμβάνει υπόψη το κατά πόσον το περιεχόμενο που έχει αναρτηθεί ή παρακολουθείται από κάποιον χρήστη είναι αμφιλεγόμενο ή μη δημοφιλές»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Twitter blog