Η μεγάλη απάντηση της βρετανικής οικονομίας στο Brexit

Η μεγάλη απάντηση της βρετανικής οικονομίας στο Brexit
epa05394369 British Chancellor of the Exchequer George Osborne, speaks during a news conference at the British Treasury building in London, Britain, 27 June 2016. Osborne said contingency plans were in place to shore up the economy amid ongoing market volatility as he sought reassure financial markets after Britain's shock vote to exit the European Union. EPA/SIMON DAWSON / BLOOMBERG / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών, η χώρα ετοιμάζεται να «γκρεμίσει» τους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ετοιμάζεται να απαντήσει στις προκλήσεις του Brexit με ένα σχέδιο δραστικής μείωσης των εταιρικών φόρων, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο Τζορτζ Όσμπορν επιθυμεί να ρίξει το συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις κάτω από το 15%. Κίνηση η οποία αντιμετωπίζεται από τον ΟΟΣΑ με μεγάλη δυσπιστία, καθώς κάτι τέτοιο θα καταστήσει τη Βρετανία έναν φορολογικό παράδεισο για τις εταιρείες όλου του κόσμου.

Επιπλέον, οι FT αναφέρουν πως ο Όσμπορν βρίσκεται ήδη σε επαφή με την Κίνα για να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ φέρεται να είπε στην εφημερίδα ότι όραμά του είναι να καταστήσει τη βρετανική οικονομία «υπερ-ανταγωνιστική» σε διεθνές επίπεδο.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δεν προσδιόρισε το πότε θα πραγματοποιηθεί η μείωση του φορολογικού συντελεστή. Πάντως, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 που είχε δημοσιευτεί το Μάρτιο, η Βρετανία σχεδίαζε να ρίξει στο 17% τους φόρους στις επιχειρήσεις έως το 2020. Σήμερα ο συντελεστής είναι στο 20%.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο ΟΟΣΑ εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τα σχέδια της Βρετανίας. Σε εσωτερική επιστολή του Οργανισμού που απέκτησε πρόσβαση το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, αναφέρεται ρητά ότι αν η Βρετανία μειώσει τόσο πολύ τους εταιρικούς φόρους τότε κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν φορολογικό παράδεισο.

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος φορολόγησης στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι στο 25%, ενώ ο Οργανισμός σημειώνει ότι αν η Βρετανία προχωρήσει τα σχέδιά της, τότε θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τα υπόλοιπα σχέδια του Όσμπορν για τη Βρετανία, οι Financial Times αναφέρουν πως υπάρχει ήδη ένα πλάνο προώθησης του τραπεζικού δανεισμού, καθώς και στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις στη Βόρεια Αγγλία αλλά και διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο Όσμπορν ανέφερε ότι δεν τίθεται πλέον θέμα για πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2020 εξαιτίας του αντίκτυπου του δημοψηφίσματος στην οικονομία της χώρας.