Οι μεγάλοι χαμένοι από το φιάσκο μιας παραλίγο συγχώνευσης – «μαμούθ»

Οι μεγάλοι χαμένοι από το φιάσκο μιας παραλίγο συγχώνευσης – «μαμούθ»

Pfizer – Allergan: Επρόκειτο να είναι μια συμφωνία ύψους 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η αποτυχία της έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις.

Η συμφωνία συγχώνευσης της Pfizer με την Allergan επρόκειτο να σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη συγχώνευση φαρμακευτικών εταιρειών στην ιστορία. Όμως, τελικά θα μείνει στην ιστορία ως ένα μεγάλο φιάσκο.

Η συμφωνία οδηγήθηκε σε αποτυχία αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ άλλαξε τους κανόνες εταιρικής φορολόγησης και έκανε δυσκολότερο για τις εταιρείες το να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός ΗΠΑ. Η νέα εταιρεία επρόκειτο να μεταφέρει την έδρα της στην Ιρλανδία για φορολογικούς λόγους.] Ο διευθύνων σύμβουλος της Allergan αποκάλεσε τις κινήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ «αντι-Αμερικανικές».

Και οι συνέπειες της αποτυχίας θα γίνουν αισθητές τόσο από τα διευθυντικά στελέχη των δύο εταιρειών, αλλά κι από τη Wall Street συνολικά.

Η Allergan και η Pfizer είχαν προσλάβει συμβούλους για να τις κατευθύνουν προς τη μεγαλύτερη συμφωνία για το 2015 – οι οποίοι επρόκειτο να λάβουν αμοιβή άνω των 230 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανέφεραν και οι New York Times. Το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής θα καταβαλλόταν μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

Απώλειες όμως θα γίνουν αισθητές και σε hedge funds που είχαν στοιχηματίσει υπέρ της επιτυχίας της συγχώνευσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Ίαν Ριντ, είχε δηλώσει με σαφήνεια ότι πίστευε πως ο μόνος τρόπος τόνωσης της εταιρείας ήταν μια μεγάλη συμφωνία. Παρόλα αυτά, αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη συμφωνία που ο Ριντ αποτυγχάνει εν τέλει να συνάψει τα τελευταία δύο χρόνια.

Η αποτυχία θα στοιχίσει καταρχήν τα 150 εκατομμύρια δολάρια που καλείται να καταβάλει η Pfizer στην Allergan.

Επίσης, η συμφωνία είχε παρουσιαστεί ως ένας τρόπος επέκτασης του χαρτοφυλακίου φαρμάκων της Pfizer και διαχωρισμού της εταιρείας σε μικρότερα μέρη. Τώρα, η Pfizer καλείται να αποφασίσει αν θα προχωρήσει με τον διαχωρισμό της εταιρικής της οντότητας, ή αν είναι τελικά μικρό το μέγεθός της για κάτι τέτοιο.

Από τότε που η Pfizer ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει με μια μεγάλη εξαγορά, σχεδόν πριν από δύο χρόνια, η μετοχή της έχει πέσει κατά 2%. Και επίσης η τιμή της μετοχής έχει μειωθεί κατά 16% από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν και άρχισαν να κυκλοφορούν οι φήμες περί επικείμενης συμφωνίας με την Allergan.

Την επόμενη φορά που ο Ριντ αφήσει να εννοηθεί ότι θα θέλει να συνάψει μια μεγάλη συμφωνία, οι επενδυτές ίσως δείξουν ότι θα έχει έρθει η ώρα να φύγει.

Όσο για το ευρύτερο πλήγμα που δέχεται η Wall Street από την αποτυχία της συμφωνίας, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι σύμβουλοι της Allergan, η JPMorgan Chase και η Morgan Stanley ανέμεναν να μοιραστούν 142 εκατομμύρια δολάρια για τις υπηρεσίες τους. Επίσης, η Goldman Sachs, η Centerview Partners, η Guggenheim και η Moelis συνεργάζονταν με την Pfizer πάνω στη συμφωνία εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες, και επρόκειτο να μοιραστούν 94 εκατομμύρια δολάρια.

Τέλος, το hedge fund Paulson and Co. του οποίου ηγείται ο διάσημος εκατομμυριούχος Τζον Πόλσον, φημολογείται ότι έχασε 258 εκατομμύρια δολάρια από τη μη ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς η μετοχή της Allergan έπεσε κατά 16%. Άλλα hedge funds που έχασαν πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια το καθένα είναι, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Symmetric.io, τα Viking Global Investors, Third Point και Pentwater Capital Management.

Πηγή: fortune.com