Η μεγάλη υποχώρηση του Έλον Μασκ για το καλό της Tesla

Η μεγάλη υποχώρηση του Έλον Μασκ για το καλό της Tesla
epa11218298 Tesla CEO Elon Musk visits the Tesla electric car plant in Gruenheide near Berlin, Germany, 13 March 2024. Musk is in Germany to visit Tesla's gigafactory at Gruenheide after an arson attack on a nearby power pylon last week left it without electricity and halted production. EPA/FILIP SINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα ελάχιστα έξοδα μάρκετινγκ δεν έκαναν καθόλου καλό στην αυτοκινητοβιομηχανί του.

Εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού και χαμηλών αποδόσεων των μετοχών, η Tesla αναθεωρεί την προηγούμενη περιφρόνηση του CEO Έλον Μασκ προς το μάρκετινγκ και προωθεί τις ψηφιακές διαφημίσεις αναζητώντας μια ώθηση στις πωλήσεις της.

Η εταιρεία δαπάνησε περίπου 6,4 εκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακή διαφήμιση πέρυσι, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη στοιχεία από τη Vivvix, θυγατρική της πλατφόρμας παρακολούθησης διαφημίσεων MediaRadar. Ο προϋπολογισμός μάρκετινγκ της εταιρείας πέρυσι ήταν μικρότερος από τα 175.000 δολάρια που η Vivvix εκτιμά ότι ξόδεψε η εταιρεία το 2022. Η Tesla έχει ξοδέψει 900 φορές περισσότερα για στοχευμένη ψηφιακή διαφήμιση στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας πληροφοριών αγοράς Sensor Tower.

Η διαφημιστική δαπάνη της Tesla επικεντρώθηκε κυρίως στο YouTube, ανέφερε η Sensor Tower, αλλά περιελάμβανε επίσης καμπάνιες στο Facebook, το Instagram, τη Google και την πλατφόρμα X που ανήκει στον Μασκ, σύμφωνα με μια επισκόπηση δημοσίως διαθέσιμων δεδομένων.

Πολλές από τις διαφημίσεις προωθούν το όχημα Model Y της εταιρείας, προτού αυξηθούν οι τιμές την 1η Απριλίου. Ορισμένες διαφημίζουν λειτουργίες της Tesla, όπως ο αυτόματος πιλότος και ο επιπλέον χώρος φόρτωσης, ενώ άλλες δείχνουν οικογένειες που χρησιμοποιούν την οθόνη αφής για να παίξουν παιχνίδια ή να προβάλλουν βίντεο.

Ο Μασκ και η Tesla απέρριπταν τις παραδοσιακές μορφές προώθησης, βασιζόμενοι αντ’ αυτού στη διάδοση από στόμα σε στόμα, τα προγράμματα referral και τη δύναμη του διευθύνοντος συμβούλου της για να προσελκύσουν πελάτες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι τα χρήματα που δαπανώνται σε διαφημιστικές εκστρατείες θα ήταν καλύτερα να δαπανηθούν αλλού.

«Η Tesla δεν διαφημίζει ούτε πληρώνει για endorsements. Αντίθετα, χρησιμοποιούμε αυτά τα χρήματα για να κάνουμε το προϊόν υπέροχο», έγραψε σε μια ανάρτηση στο X, το 2019.

Ωστόσο, η μετοχή της Tesla έχει υποχωρήσει από τον Ιανουάριο σχεδόν κατά 30% και ο αυξημένος ανταγωνισμός από τους κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων οδήγησε πρόσφατα τον Μασκ να ανοιχτεί περισσότερο στη διαφήμιση. Απαντώντας σε ερώτηση στην περσινή ετήσια συνέλευση των μετόχων τον Μάιο, ο Μασκ είπε ότι η Tesla «θα δοκιμάσει λίγη διαφήμιση και θα δει πώς θα πάει».

Η αντιστροφή της στάσης της εταιρείας όσον αφορά τη διαφήμιση έρχεται καθώς ολοκληρώνονται οι πρώτοι τρεις μήνες του έτους και οι παρατηρητές της αγοράς προετοιμάζονται για ένα ενδεχομένως χειρότερο τρίμηνο για τον κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων. Αρκετοί αναλυτές έχουν ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τις παραδόσεις οχημάτων πρώτου τριμήνου αφότου το Bloomberg ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Tesla θα περιόριζε την παραγωγή στο εργοστάσιό της στην Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δικαστικό «χαστούκι» στον Έλον Μασκ: Απορρίφθηκε αγωγή του κατά ΜΚΟ που ασχολείται με τη ρητορική μίσους

Σε ποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα παράγεται το Tesla Model 2

Πηγή: Fortune.com