Δικαστικό «χαστούκι» στον Έλον Μασκ: Απορρίφθηκε αγωγή του κατά ΜΚΟ που ασχολείται με τη ρητορική μίσους

Δικαστικό «χαστούκι» στον Έλον Μασκ: Απορρίφθηκε αγωγή του κατά ΜΚΟ που ασχολείται με τη ρητορική μίσους
epaselect epa10955397 US tech entrepreneur Elon Musk, owner of Tesla, SpaceX and X, gestures as he attends a conversation event with British Prime Minister Rishi Sunak (unseen) in central London, Britain, 02 November 2023. The conversation will be streamed on X (formerly Twitter) and follows the two-day AI Safety Summit that was held at Bletchley Park. EPA/TOLGA AKMEN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με την απόφαση, η αγωγή του είχε τιμωρητικό χαρακτήρα.

Σε μια απόφαση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, ένας ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε μια αγωγή που είχε καταθέσει η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Έλον Μασκ, X Corp., εναντίον μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ασχολείται με τη ρητορική μίσους. Σύμφωνα με την απόφαση, η αγωγή στην πραγματικότητα αφορούσε στην τιμωρία της οργάνωσης για το έργο της και τα έσοδα που η Χ έχασε όταν οι διαφημιστές εγκατέλειψαν την πλατφόρμα.

Ο δικαστής Charles Breyer που χειρίζεται την υπόθεση στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνια απέρριψε την αγωγή που είχε κατατεθεί κατά του Κέντρου για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους (CCDH) βάσει της διάταξης της Καλιφόρνια κατά των αγωγών SLAPP, η οποία στοχεύει στην προστασία από κακόβουλες και δαπανηρές αγωγές. Ο ίδιος δικαστής εμπόδισε επίσης την εταιρεία από το να τροποποιήσει την αγωγή της.

«Μερικές φορές είναι ασαφές τι οδηγεί σε μια δικαστική διαμάχη και μόνο διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις μιας καταγγελίας μπορεί κανείς να προσπαθήσει να υποθέσει τον αληθινό σκοπό του ενάγοντα. Άλλες φορές, μια αγωγή είναι τόσο ξεκάθαρη και θορυβώδης ως προς τις προθέσεις της που δεν μπορεί ο αναγνώστης να κάνει λάθος. Η εν λόγω περίπτωση υπάγεται στη δεύτερη κατηγορία. Αυτή η υπόθεση αφορά απλώς την τιμωρία των κατηγορουμένων για όσα έγραψαν», σημείωσε ο Δικαστής Breyer στην απόφασή του.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό της στο X, η εταιρεία είπε ότι «διαφωνεί με την απόφαση του δικαστηρίου και σχεδιάζει να ασκήσει έφεση».

Η X, η εταιρεία που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter και ανήκει στον αυτοχαρακτηριζόμενο ως «απόλυτο υπερασπιστή του ελεύθερου λόγου» Έλον Μασκ, κατέθεσε μήνυση το περασμένο καλοκαίρι υποστηρίζοντας ότι το Κέντρο για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους τής έχει κοστίσει «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα». Η εταιρεία είπε ότι οι διαφημιστές έμειναν μακριά από την εταιρεία λόγω αναφορών που έχει δημοσιεύσει το CCDH τα τελευταία χρόνια σχετικά με τη ρητορική μίσους, την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια, και την επιστροφή απαγορευμένων χρηστών όπως οι νεοναζί και οι λευκοί ρατσιστές στην πλατφόρμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δικηγόροι του X υποστήριξαν ότι αυτές οι αναφορές χρησιμοποίησαν «ελαττωματικές μεθοδολογίες» και επιλεκτικά δεδομένα που στη συνέχεια χαρακτηρίζονταν ως «ρητορική μίσους» εάν δεν συμμορφώνονταν με τις απόψεις της οργάνωσης. Ωστόσο, ο δικαστής Breyer σημείωσε ότι παρά τους ισχυρισμούς της περί του αντιθέτου, η Χ φρόντισε να μην αμφισβητήσει την ακρίβεια των ισχυρισμών του CCDH στην αγωγή και δεν υπέβαλε αξιώσεις για συκοφαντική δυσφήμιση.

«Είναι αδύνατο να διαβάσετε την αγωγή και να μην καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι η X Corp. ανησυχεί πολύ περισσότερο για τα κείμενα του CCDH παρά για τις μεθόδους συλλογής δεδομένων του», έγραψε ο Breyer στην απόφαση της Δευτέρας.

Ο Breyer προσέθεσε ότι είναι προφανές από τα tweets του Μασκ και άλλες αγωγές που έχει καταθέσει η X (συμπεριλαμβανομένης μιας παρόμοιας αγωγής κατά της Media Matters από τον Νοέμβριο) ότι η εταιρεία κοινωνικών μέσων στόχο έχει να επιτεθεί σε όσους την επικρίνουν και να φιμώσει άλλους.

«Η X Corp. υπέβαλλε αυτή την αγωγή για να τιμωρήσει το CCDH για αναφορές του που επέκριναν την X Corp. – και ίσως για να αποτρέψει άλλους που θα ήθελαν να ασκήσουν τέτοια κριτική», κατέληξε ο δικαστής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com