Η μεγαλύτερη απεργία χαμηλόμισθων στις ΗΠΑ που έγινε ποτέ

Η μεγαλύτερη απεργία χαμηλόμισθων στις ΗΠΑ που έγινε ποτέ
epa05019566 Low wage US government contract service workers protest while on strike on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 10 November 2015. US Democratic presidential candidate Bernie Sanders delivered remarks calling for and increase in the minimum wages to 15 USD per hour, what is being called a living wage. EPA/SHAWN THEW

Σε 270 πόλεις οι εργαζόμενοι σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων διεκδίκησαν ταυτόχρονα κατώτατο ωρομίσθιο 15 δολαρίων.

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε αμερικανικές αλυσίδες εστιατορίων και άλλοι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι κατέβηκαν ταυτόχρονα την Τρίτη σε απεργία, τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ από υπαλλήλους που αμείβονται με πολύ χαμηλούς μισθούς.

Σε 270 πόλεις σε ολόκληρες τις ΗΠΑ οι εργαζόμενοι ζήτησαν το κατώτατο όριο του ωρομισθίου να ανέλθει στα 15 δολάρια, ενώ μεταξύ των εταιρειών στις οποίες εργάζονται οι περισσότεροι απεργοί είναι οι McDonald’s, Wendy’s, Burger King και KFC.

Εκπρόσωπος της McDonald’s δήλωσε ότι η εταιρεία γνωρίζει πως μόλις δύο υπάλληλοί της συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. «Αυτό δεν είναι απεργία αλλά σόου», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Χρήστες του Twitter απάντησαν στην εταιρεία ανεβάζοντας φωτογραφία από ένα εστιατόριο στο Πίτσμπουργκ, στο οποίο φαίνεται η κλειστή πόρτα του λόγω απεργίας.

Η Burger King δήλωσε ότι δεν είναι στο χέρι της εταιρείας η μισθολογική πολιτική κάθε καταστήματος. «Στηρίζουμε το δικαίωμα στην απεργία, κι ελπίζουμε όλοι οι απεργοί να σεβαστούν την ασφάλεια των καταστημάτων και των πελατών», ανακοίνωσε η εταιρεία.

Δημοκρατικοί υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα στήριξαν δημόσια τις κινητοποιήσεις.

Η Χίλαρι Κλίντον έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter, «εργαζόμενοι σε fast food, νοσηλευτές, απασχολούμενοι με τη φροντίδα παιδιών: Ο αγώνας σας αλλάζει τη χώρα προς το καλύτερο». Ο Μπέρνι Σάντερς έγραψε στο Twitter, «Στηρίζω τους χιλιάδες εργαζόμενους που ζητούν σήμερα 15 δολάρια και το δικαίωμα του συνδικαλισμού».

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει πιέσει προς την καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου στα 10,10 δολάρια, αλλά δεν κατάφερε να το περάσει από το Κογκρέσο. Παρόλα αυτά σε πολλές πολιτείες η αύξηση των μισθών έρχεται με πρωτοβουλία των αρχών. Ορισμένες έχουν ήδη επιβάλλει τα 15 δολάρια την ώρα, ενώ το δημοτικό συμβούλιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια ψήφισε υπέρ ενός μίνιμουμ ωρομισθίου στα 19 δολάρια.

Η αλυσίδα λιανικής Walmart που επίσης βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών, προχώρησε ήδη στην αύξηση των μισθών, ενώ και ηMcDonald’s έκανε το ίδιο για 90.000 υπαλλήλους της, όμως η ίδια δηλώνει ότι δεν μπορεί να καθορίσει τους περισσότερους μισθούς των καταστημάτων καθώς αυτό εξαρτάται από τους ιδιοκτήτες τους.