Νταβός: Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που απειλούν τις επιχειρήσεις το 2018

Νταβός: Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που απειλούν τις επιχειρήσεις το 2018
AppleMark

Περιβαλλοντικές και χρηματοοικονομικές απειλές, αλλά και ζητήματα ασφαλείας μπορούν να επηρεάσουν το επιχειρείν παγκοσμίως. Τι θα συζητηθεί στο Νταβός. 

Μια σειρά περιβαλλοντικών και χρηματοοικονομικών απειλών, αλλά και απειλών ασφαλείας, θα αποτελέσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο μέσα στο 2018, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η έκθεση δημοσιεύεται λίγο πριν την ετήσια συνάντηση του Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Το Global Risks Report είναι μια έκθεση 80 σελίδων που καταγράφει τους κινδύνους για τις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία συντάχθηκε με τη βοήθεια εταιρειών, κυβερνήσεων, πανεπιστημιακών, και άλλων εμπλεκόμενων μερών σε όλο τον κόσμο.

Οι απειλές ποικίλουν, από την κατάρρευση του κράτους και τον κακό αστικό σχεδιασμό μέχρι τις επιδημίες και τις ελλιπείς υποδομές.

Ένα βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών απειλών και ψηφιακής εγκληματικότητας – από παραβιάσεις δεδομένων έως στοχευμένες επιθέσεις – θα αναδειχθεί όχι μόνο στον πιο πιθανό κίνδυνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και σε εκείνον με τη μεγαλύτερη επίδραση.

Συγκεκριμένα, τρεις από τους πέντε μεγαλύτερους κινδύνους – μεγαλύτερους τόσο ως προς την πιθανότητα εκδήλωσης όσο και ως προς τη συνολική επίδραση – αφορούν το περιβάλλον. Και οι κυβερνοεπιθέσεις και οι παραβιάσεις δεδομένων συγκαταλέγονται στους πέντε πιθανότερους κινδύνους.

Ποιοι είναι όμως οι πέντε μεγαλύτεροι κίνδυνοι ως προς την πιθανότητα εκδήλωσής τους; Έχουμε και λέμε: 1) Ακραία καιρικά φαινόμενα, 2) Φυσικές καταστροφές, 3) Κυβερνοεπιθέσεις, 4) Παραβίαση δεδομένων, και 5) Αποτυχία μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.

Αντίστοιχα, οι πέντε μεγαλύτεροι κίνδυνοι ως προς τη συνολική τους επίδραση είναι οι εξής: 1) Όπλα μαζικής καταστροφής, 2) Ακραία καιρικά φαινόμενα, 3) Φυσικές καταστροφές, 4) Αποτυχία μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, και 5) Κρίσεις που σχετίζονται με τους υδάτινους πόρους.

Δεν προκαλεί, φυσικά, καμία έκπληξη που οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν τη σοβαρότητα των περιβαλλοντικών κινδύνων: «Η περσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από μεγάλους τυφώνες, ακραίες θερμοκρασίες, και την πρώτη αύξηση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Και οι συντάκτες καταλήγουν: «Σπρώχνουμε τον πλανήτη μας στο χείλος της καταστροφής – μιας καταστροφής που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής».

Διαβάστε ακόμη:

Στο Νταβός για χρέος και «Μακεδονικό» ο Αλέξης Τσίπρας

Τι ψάχνει στο Νταβός η παγκόσμια ελίτ