Η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα του κόσμου είναι γεγονός

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Starwood και Marriott ενώνουν τις δυνάμεις τους ταράζοντας τα «νερά» της παγκόσμιας ξενοδοχειακής αγοράς.

«Σάρκα και οστά» έλαβε η μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στον κόσμο μετά την ολοκλήρωση εξαγοράς της Starwood Hotels & Resorts Worldwide που πέρασε και επίσημα στα χέρια της Marriott International.

Το επιχειρηματικό deal αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια τουριστική αγορά αποδυναμώνοντας μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο.

Ήδη η διανομή της Marriott έχει υπερδιπλασιαστεί σε Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική, δυνατές αγορές από τις οποίες μπορούν να αντληθούν σημαντικά κέρδη, λόγω αυξημένης ζήτησης.

Βάσει του νέου καθεστώτος, η νεοσυσταθείσα εταιρεία θα λειτουργεί η ίδια ή θα διαχειρίζεται μέσω franchise, περισσότερες από 5.700 ξενοδοχειακές μονάδες και 1,1 εκατ. δωμάτια, που αντιπροσωπεύουν 30 κορυφαία εμπορικά σήματα σε πάνω από 110 χώρες.

Σε δηλώσεις του ο JW Marriott, Jr., εκτελεστικός πρόεδρος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Marriott International, ανέφερε πως στα 90 χρόνια δραστηριοποίησης του ξενοδοχειακού κολοσσού δεν σταμάτησαν ποτέ να αναζητούν καινοτόμους τρόπους για να εξυπηρετούν τους επισκέπτες. «Με την προσθήκη των ισχυρών εμπορικών σημάτων της Starwood, ταλαντούχων ανθρώπων και υπέροχων μονάδων έχουμε επεκτείνει δραστικά την ικανότητά μας να παρέχουμε τις καλύτερες εμπειρίες στους πελάτες μας. Δεχόμαστε επίσης την τεράστια ευθύνη, ως η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή εταιρεία στον κόσμο, να παρέχουμε νέες ευκαιρίες για τους συνεργάτες μας και να οικοδομούμε οικονομική ισχύ στις κοινότητες που δραστηριοποιούμαστε και ονομάζουμε σπίτι».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Marriott International, Arne Sorenson, έκανε λόγο για ένα ισχυρό επιχειρηματικό σχήμα το οποίο πλέον διαθέτει το καλύτερο χαρτοφυλάκιο εμπορικών ξενοδοχειακών σημάτων διεθνώς, την πιο ολοκληρωμένη παγκόσμια παρουσία και τα πιο εκτεταμένα προγράμματα επιβραβεύσεων. «Τώρα μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερη γκάμα επιλογών για τους πελάτες μας, περισσότερες ευκαιρίες για τους συνεργάτες μας και μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη για τους ιδιοκτήτες των μονάδων, τους franchisees και των μετόχους μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Sorenson.

Υπενθυμίζεται πως το συνολικό τίμημα για την απόκτηση της Starwood, υπό τη σκέπη της οποίας βρίσκονται τα Sheraton και τα Westin, ανήλθε στα 13,6 δισ. δολάρια. Ο όμιλος Μarriott κατάφερε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να «κλέψει» την «πολύφερνη νύφη» από τα χέρια της κινεζικής Anbang Insurance Group, η οποία είχε καταθέσει προσφορά ύψους 13,16 δισ. δολαρίων. Πάντως η διοίκηση της Marriott εμφανίζεται αισιόδοξη, εκφράζοντας τη βεβαιότητά της πως μπορεί να εξασφαλίσει 250 εκατ. ευρώ ετησίως από συνέργειες εταιρικού κόστους.