Η Meta συνεχώς αποτυγχάνει με τα γκάτζετ της. Τώρα είναι η τελευταία της ευκαιρία

Η Meta συνεχώς αποτυγχάνει με τα γκάτζετ της. Τώρα είναι η τελευταία της ευκαιρία
The Oculus Meta Quest 2, the virtual reality headset created by former Facebook Inc., being exhibited at the Qualcomm stand at Mobile World Congress (MWC) the biggest trade show of the sector focused on mobile devices, 5G, IOT, AI and big data, celebrated in Barcelona, on March 3, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

του Jacob Carpenter

Η Meta έχει αποδείξει ότι συγκαταλέγεται στις καλύτερες διαφημιστικές εταιρείες στον κόσμο. Έχει δείξει θετικά στοιχεία ως προγραμματιστής λογισμικού.

Αλλά ως εταιρεία τεχνολογίας; Η μητρική του Facebook εκεί δεν έχει να επιδείξει επιτυχίες.

Στην επιδίωξή της να μιμηθεί την Apple, η Meta του Mark Zuckerberg συνεχίζει να αποτυγχάνει ως επιχείρηση που κατασκευάζει γκάτζετ, με τις τελευταίες αποτυχίες να φτάνουν αυτή την εβδομάδα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Information ανέφερε την Πέμπτη ότι η Meta «περιόρισε τα σχέδιά της να κυκλοφορήσει μια σειρά από γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας τα επόμενα χρόνια», συμβάλλοντας στη μείωση του τεράστιου κόστους έρευνα & ανάπτυξη εν μέσω μιας άμεσης ώθησης των επενδυτών για μεγαλύτερα βραχυπρόθεσμα κέρδη. Το ειδησεογραφικό μέσο ανέφερε επίσης ότι η Meta θα σταματήσει την παραγωγή του hardware βιντεοκλήσεων Portal, επιλέγοντας αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη εργαλείων για κλήσεις συνδιάσκεψης για επιχειρήσεις.

Η αποκλειστική δημοσίευση ήρθε μετά από αναφορές την Τετάρτη ότι η Meta θα σταματούσε την ανάπτυξη ενός smartwatch με δύο κάμερες, επικαλούμενη τεχνολογικά εμπόδια.

Εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, η Meta προσπάθησε και ως επί το πλείστον απέτυχε να φέρει στην αγορά εμπορικά δημοφιλή γκάτζετ. Το smartphone της απέτυχε θεαματικά. Το Portal δεν «απογειώθηκε» ποτέ. Τα φορετά γκάτζετ δεν έχουν φορεθεί ακόμα. Το πιο επιτυχημένο γκάτζετ της εταιρείας, τα ακουστικά επαυξημένης πραγματικότητας Oculus/Quest, βασίζεται σε ένα προϊόν που αναπτύχθηκε αρχικά από άλλη εταιρεία. (Η Meta απέκτησε την Oculus το 2014.)

Αυτές οι αποτυχίες δεν κλόνισαν τα θεμέλια της Meta στο παρελθόν, αποτέλεσμα της ανώτερης τεχνολογίας διαφημίσεων και πωλήσεων που παράγουν το 90% των εσόδων της εταιρείας. Αλλά οι καιροί αλλάζουν.

Η τεχνολογία που στηρίζει την επιτυχία της Meta – η ικανότητα συλλογής και ανάλυσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων και στη συνέχεια η μετάφραση αυτών των πληροφοριών σε διαφημίσεις με μικροστόχευση – δέχεται επίθεση. Η Apple και η Alphabet, που κατέχουν μονοπώλιο στα λειτουργικά συστήματα smartphone, εγκαθιστούν λειτουργίες απορρήτου που δυσκολεύουν τις εταιρείες να επωφεληθούν από τα δεδομένα των χρηστών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, εξοργισμένοι από τα σκάνδαλα απορρήτου των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και τις μονοπωλιακές πρακτικές, εξετάζουν νομικές επιλογές για να τιθασεύσουν τη δύναμη των παγκόσμιων μηχανών διαφημίσεων.

Ταυτόχρονα, οι ανταγωνιστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok κλέβουν μερίδιο αγοράς των social media, προκαλώντας επιβράδυνση στην αύξηση των εσόδων της Meta.

Ως έχει, η Meta δεν έχει κανένα προϊόν, εκτός από τα ακουστικά Quest VR, όπου να κατέχει σημαντικό μερίδιο αγοράς. Η Meta θα μπορούσε να προσπαθήσει να βελτιώσει τα δημοφιλή προϊόντα, όπως προσπάθησε να κάνει με το smartwatch, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η εταιρεία έχει τα μέσα για να προφτάσει τον ανταγωνισμό.

Η πιο πιθανή προσέγγιση είναι να βασιστεί στα επιτεύγματά της με τα ακουστικά επαυξημένης πραγματικότητας Quest και να σχεδιάσει ένα μελλοντικό προϊόν γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας, ακόμη και με τις πρόσφατες καθυστερήσεις. Όπως ανέφερε το The Verge τον Απρίλιο, η Meta στοχεύει να κυκλοφορήσει μερικά μοντέλα γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας τα επόμενα χρόνια, με τον Zuckerberg να οραματίζεται το προϊόν ως «μια στιγμή σαν το iPhone».

Πηγή: Fortune.com