Η μετάλλαξη Όμικρον «γκρέμισε» τις αγορές και εγείρει φόβους για ντόμινο νέων μέτρων

AFP

Απώλειες στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, σε ελεύθερη πτώση η τιμή του πετρελαίου – Ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη.

Με μεγάλη πτώση έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, λόγω του φόβου που προκαλεί η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού και της ανησυχίας ότι θα οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα ή lockdown.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 266 μονάδες (-3,7%) κλείνοντας στις 7.044,03 μονάδες, τη χειρότερη επίδοσή του εδώ και επτά εβδομάδες. Μεγάλη πτώση κατέγραψε το ταξιδιωτικό πρακτορείο TUI (σχεδόν 10%), ενώ αεροπορικές εταιρείες όπως οι Wizz Air, easyJet και British Airways είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν κατά περίπου 15% μετά την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών από τη Βρετανία στη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες.

«Δεν γνωρίζουμε τόσα πολλά για αυτήν την παραλλαγή ακόμη, αλλά αν είναι σοβαρό θα μπορούσε να αλλάξει τελείως τα μακροοικονομικά σενάρια», εξήγησε ο Ρολάν Καλογιάν, στέλεχος της Societe Generale.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC40 έκλεισε στις 6.739,73 μονάδες, με απώλειες 336,14 μονάδων ή -4,75%, χάνοντας όλα τα κέρδη του από τις αρχές του μήνα. Αυτή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από τις 18 Μαρτίου 2020, όταν είχε τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο λοκντάουν στη Γαλλία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 3,51%.

Στις ΗΠΑ

Κα στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones «βούλιαξε» 2,53% ή 902 μονάδες στις 34.899, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,27% στις 4.594 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,23% στις 15.491 μονάδες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα μετάλλαξη προκάλεσε αβεβαιότητα στις αγορές με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μετοχές και να στρέφονται στην ασφάλεια των ομολόγων. Ήταν τόσο έντονο το αγοραστικό ενδιαφέρον που η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 15 μονάδες βάσης στο 1,48% από το υψηλό 1,69% της Τετάρτης.

Πετρέλαιο

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν και οι τιμές του πετρελαίου χθες, χάνοντας σχεδόν 10% σε σχέση στο κλείσιμο της Πέμπτης, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η νέα παραλλαγή θα πλήξει τη ζήτηση του μαύρου χρυσού.

Γύρω στις 18.00 η τιμή του αμερικανικού αργού WTI, παράδοσης Ιανουαρίου, υποχωρούσε κατά 11,30%, στα 69,53 δολάρια. Το Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας, παράδοσης επίσης Ιανουαρίου, πωλείτο προς 73,81 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 10,23%.

Τόσο το Μπρεντ, όσο και το WTI επανήλθαν έτσι στις τιμές που κατέγραφαν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Το πετρέλαιο υποχωρεί λόγω των ανησυχιών που εκφράζονται για τη νέα παραλλαγή» του ιού SARS-CoV-2, συνόψισε ο αναλυτής της Oanda, Κρεγκ Έρλαμ.

Αυτή η νέα παραλλαγή, που προς το παρόν αποκαλείται B.1.1529, εντοπίστηκε στη νότια Αφρική και οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι ίσως είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες. Σε αυτό το στάδιο είναι άγνωστο αν τα διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντί της.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αποφασίσει να αναστείλουν τις πτήσεις από χώρες της νότιας Αφρικής ενώ άλλες, όπως η Ιαπωνία, θα βάζουν σε καραντίνα τους ταξιδιώτες.

Οι επενδυτές φοβούνται «για τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτοί οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Ακόμη και χωρίς σκληρούς περιορισμούς, οι άνθρωποι θα είναι πιο επιφυλακτικοί και αυτό θα έχει επιπτώσεις στη ζήτηση», σχολίασε ο Έρλαμ.

Τα επιτόκια

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στην Fed (καθώς η ΕΚΤ δεν έχει ακόμα εξαγγείλει σύσφιξη νομισματικής πολιτικής), ελπίζοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα αναγκάσουν την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, να αναπροσαρμόσει την απόφασή της σε σχέση με την πολιτική παροχής ρευστότητας στην οικονομία, ήτοι να περιορίσει τις τη ροή στις «κάνουλες» παροχής ρευστού.

Οι ημερομηνίες – κλειδιά είναι η 15η Δεκεμβρίου, όταν συνεδριάζει η Fed και η 16η Δεκεμβρίου, όταν συνεδριάζουν αρκετές Κεντρικές Τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και η ΕΚΤ.