Οι μεταλλάξεις ανησυχούν το υπουργείο Υγείας – Η προσοχή στραμμένη στην Αττική

Οι μεταλλάξεις ανησυχούν το υπουργείο Υγείας – Η προσοχή στραμμένη στην Αττική
Μία γυναίκα προσπερνά κλειστό κατάστημα εστίασης στο Θησείο, Αθήνα Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020. Τα καταστήματα εστίασης θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα στις περιοχές υψηλού κινδύνου σε όλη τη χώρα, ως μέσο προφύλαξης ενάντια στην μετάδοση του Covid-19. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για το ζήτημα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, συγκαλεί σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, στις 13:30, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Στη σύσκεψη που θα έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημειώνεται ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων τον τελευταίο μήνα, υπό τον φόβο ενδεχόμενων επιπτώσεών τους στη μάχη κατά της COVID-19 μέσω του εμβολιασμού.

Σύψας: Αν «σκάσει» η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή

Ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από το 4% και υπάρχει φόβος για τη διασπορά, επεσήμανε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Για αυτό τον λόγο χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση, συμπλήρωσε.

Αν «σκάσει» η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας. Ακόμη εξήγησε πως υπάρχει μια σταθεροποίηση- δηλαδή δεν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων. Αλλά το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν περισσότερα από 5.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα και τα μισά από αυτά είναι στην Αττική.   Για να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι, δεν πρέπει να έχουμε ατύχημα, τόνισε ο καθηγητής.

«Αν έχουμε ατύχημα στην Αττική, τα πράγματα θα πάνε άσχημα για όλο τον χρόνο», προειδοποίησε και εξήγησε ότι αν αυξηθούν απότομα οι εισαγωγές στις ΜΕΘ τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά και ότι αν αυτό γίνει, θα γίνει ξαφνικά όπως στο Μπέργκαμο.   Στις δηλώσεις του ο κ. Σύψας τόνισε πως όσο παραμένει σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας τόσο το καλύτερο.

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, που θα συζητηθεί σήμερα στην επιτροπή των ειδικών, ανέφερε ότι η πιο λογική ημερομηνία είναι η 1η Φεβρουαρίου, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα εξεταστούν σήμερα.   Σημείωσε πάντως πως πρόκειται για ένα «σχετικά υψηλού κινδύνου άνοιγμα», καθώς οι μαθητές αυτών των τάξεων «επιδημιολογικά συμπεριφέρονται ως ενήλικες».