Η Microsoft υπονοεί ότι θα προβεί σύντομα σε μια «ανακοίνωση που θα αφορά μια νέα γενιά Windows»

Η Microsoft υπονοεί ότι θα προβεί σύντομα σε μια «ανακοίνωση που θα αφορά μια νέα γενιά Windows»
epa03794288 (FILE) A file image dated 05 March 2013 showing the Microsoft logo at Microsoft stand at the CeBit trade fair, Hanover, Germany. Shares in Microsoft plummeted 19 July 2013 as investors reacted badly to a poor earnings report that reflected the company's difficulties adapting to a technology market ruled by mobile devices and smartphones. Shares in the company, once the world's most valuable technology firm, were down 12 per cent, reflecting the worst single-session decline since January 2009. With more than 80 per cent of Microsoft's revenue coming from Windows-related business, the steady decline of the PC sector has some analysts predicting a gloomy future for the company. EPA/MAURITZ ANTIN *** Local Caption *** 50740702 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Microsoft δεν προτίθεται να μιλήσει για τα μεγάλα της σχέδια για τα Windows στο Build 2021 αυτή την εβδομάδα, και αυτό γιατί η εταιρεία ετοιμάζεται να περιγράψει λεπτομερώς σε ξεχωριστή ανακοίνωση το τι πρόκειται να συμβεί με το λειτουργικό της σύστημα για υπολογιστές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, υπονόησε κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του στο Build σήμερα το πρωί, αποκαλύπτοντας ότι τους τελευταίους μήνες δοκιμάζει «την επόμενη γενιά των Windows».

«Σύντομα θα μοιραστούμε με το κοινό μια από τις σημαντικότερες ενημερώσεις των Windows της τελευταίας δεκαετίας για να “ξεκλειδώσουμε” μεγαλύτερες οικονομικές ευκαιρίες για τους προγραμματιστές και τους δημιουργούς. Το δοκιμάζω τους τελευταίους μήνες και είμαι απίστευτα ενθουσιασμένος με την επόμενη γενιά των Windows. Η υπόσχεσή μας προς εσάς είναι η εξής: θα δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες για κάθε προγραμματιστή των Windows σήμερα και θα καλωσορίσουμε κάθε δημιουργό που αναζητά την πιο καινοτόμο, νέα, ανοιχτή πλατφόρμα για τη δημιουργία και τη διανομή και την εμπορική εκμετάλλευση εφαρμογών. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε περισσότερα πολύ σύντομα».

Η Microsoft εργάζεται πάνω σε ένα νέο κατάστημα εφαρμογών για τα Windows τους τελευταίους μήνες, παράλληλα με κάποιες σημαντικές αλλαγές στη διεπαφή χρήστη του λειτουργικού συστήματος. Ο Nadella φαίνεται να αναφέρεται εδώ στις αλλαγές του καταστήματος, με την υπόσχεση να «ξεκλειδώσει» οικονομικές ευκαιρίες για τους προγραμματιστές και τους δημιουργούς μέσα στα ίδια τα Windows.

Αυτό πιθανότατα θα περιλαμβάνει κάποιες σημαντικές αλλαγές στο Windows Store, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να υποβάλλουν οποιαδήποτε εφαρμογή των Windows- συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων περιήγησης όπως το Chrome ή το Firefox. Σύμφωνα με φήμες, η Microsoft μπορεί ακόμη και να επιτρέψει εμπορικές πλατφόρμες τρίτων στις εφαρμογές, ώστε οι προγραμματιστές να μπορούν να αποφεύγουν την προμήθεια της Microsoft – 15% στις εφαρμογές και 12% στα παιχνίδια.

Η συγκεκριμένη αναφορά του Nadella σε μια «επόμενη γενιά Windows» είναι επίσης ενδιαφέρουσα. Η Microsoft συνήθως αναφέρεται σε όλα ως “Windows 10” και αυτή η γλώσσα θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η εταιρεία ετοιμάζει μια πιο σημαντική αλλαγή με το branding των Windows και όχι απλώς με το περιβάλλον εργασίας του χρήστη.

Η Microsoft επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα Windows 10X, το λειτουργικό της σύστημα που είχε αρχικά κατασκευαστεί για συσκευές διπλής οθόνης, δεν θα διατίθεται πλέον. Ο κατασκευαστής λογισμικού φέρνει τώρα τις καλύτερες πτυχές των Windows 10X, μιας απλοποιημένης έκδοσης των Windows, στην κύρια έκδοση των Windows 10. Κι έτσι, αναμένουμε να δούμε κάποιες σημαντικές αλλαγές στη διεπαφή χρήστη των Windows, στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ που φέρει την κωδική ονομασία “Sun Valley”.