Η Morgan Stanley προειδοποιεί: Μετά το καλοκαίρι του “Barbenheimer”, της Μπιγιονσέ και της Τέιλορ Σουίφτ …the winter is coming

Η Morgan Stanley προειδοποιεί: Μετά το καλοκαίρι του “Barbenheimer”, της Μπιγιονσέ και της Τέιλορ Σουίφτ …the winter is coming
BARBIE 2023 de Greta Gerwig Margot Robbie. COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros. Pictures - Heyday Films - LuckyChap Entertainment - Mattel Films - Mattel (Photo by Warner Bros. Pictures - Heyday F / Collection ChristopheL via AFP) Photo: AFP
Το «πάρτι» ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του «Barbenheimer», της Μπιγιονσέ και της Τέιλοτ Σουφτ τελείωσε και η οικονομία της ποπ κουλτούρας του καλοκαιριού υποχωρεί μπροστά σε έναν δύσκολο χειμώνα

Το καλοκαίρι του «Barbenheimer», (οι ταινίες «Barbie» και «Oppenheimer»), της Μπιγιονσέ και της Τέιλοτ Σουίφτ δεν ήταν απλώς καλή διασκέδαση, ήταν επίσης καλή (και μεγάλη) επιχείρηση. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί τώρα η Morgan Stanley ο χειμώνας έρχεται.

Η οικονομολόγος της Morgan Stanley, Σάρα Α. Γουλφ, εκτιμά ότι οι περιοδείες συναυλιών των δύο τραγουδιστριών, σε συνδυασμό με το «φαινόμενο» του… «Barbenheimer» πρόσθεσε περίπου 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο, καλύπτοντας τους θερινούς μήνες δαπανών. Όταν αυτό το απροσδόκητο κέρδος εξατμιστεί, προειδοποιεί, θα εξατμιστεί και η συνοδευτική αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά 2%, προκαλώντας το ερώτημα: Ήταν ο ενθουσιώδης Αμερικανός καταναλωτής (συχνά προσανατολισμένος στις γυναίκες), το μόνο πράγμα που απέτρεψε την από καιρό προβλεπόμενη ύφεση;

Στο πλαίσιο των επίμονων προειδοποιήσεων από οικονομολόγους και τη Wall Street ότι πλησιάζει η ύφεση, η «εκδίκηση των δαπανών» της πρώιμης μεταπανδημικής εποχής στέφθηκε από αυθεντικά φαινόμενα ποπ κουλτούρας το καλοκαίρι του 2023.

Στον κόσμο των ταινιών, το «Barbenheimer» έγινε γρήγορα στρατηγική μάρκετινγκ, αντιπαραθέτοντας το Oppenheimer του Κρίστοφερ Νόλαν, για τον τραγικό νονό της ατομικής βόμβας, με τη Barbie της Γκρέτα Γκέργουιγκ, μιας αυθεντικά φεμινιστικής υπερπαραγωγής για τη διάσημη κούκλα, που έχει σεξουαλικοποιηθεί στο καθεστώς της πατριαρχίας του μεσοπολεμικού αιώνα. Στον τομέα της μουσικής, οι θαυμαστές συρρέουν στις τεράστιες περιοδείες που πραγματοποιούν Μπιγιονσέ και Τέιλορ Σουίφτ – αστέρια τόσο μεγάλα που έχουν ολόκληρους διαδικτυακούς «στρατούς» που ονομάζονται «Beyhive» και «Swifties» αντίστοιχα – με τις δύο σταρ να πραγματοποιούν εμφανίσεις στους ίδιους συναυλιακούς χώρους. Αντί να… διαιρέσουν τις προτιμήσεις του, οι καταναλωτές απλώς επέλεξαν να δώσουν το «παρών» όσες περισσότερες βραδιές μπορούσαν. Η Εθνική Ένωση Ιδιοκτητών Κινηματογράφων δήλωσε ότι τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι αγόρασαν εισιτήρια για να δουν την Barbie και τον Oppenheimer την ίδια μέρα—και αυτό ήταν μόλις την ημέρα της πρεμιέρας.

«Το Barbenheimer είναι δύο ταινίες, όχι μία», λέει ο Πολ Ντεργκαραμπεντιάν, ανώτερος αναλυτής μέσων στην Comscore και ειδικός στην βιομηχανία του κινηματογράφου. «Για τους φαν, εξελίχθηκαν σε ένα γεγονός, προς όφελος και των δύο ταινιών με έναν πραγματικά άνευ προηγουμένου τρόπο».

Εν τω μεταξύ, η περιοδεία της Τέιλορ Σουίφτ ήταν η πρώτη που ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε συνολικά έσοδα. Η Μπιγιονσέ θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτό το ποσοστό μέχρι να τελειώσει η δική της περιοδεία την 1η Οκτωβρίου. Η περιοδεία της Σουίφτ, συγκεκριμένα, προκάλεσε τέτοιο «σεισμό» από οικονομικής άποψης, που η Federal Reserve Bank of Philadelphia διαπίστωσε ότι ο μήνας της συναυλίας της ήταν ο καλύτερος για τα ξενοδοχεία της περιοχής από έναρξη της πανδημίας.

«Οι ανταγωνισμοί είναι καλοί», λέει ο Ντεργκαραμπεντιάν, γιατί αυτό το επίπεδο ανταγωνισμού ωφελεί όλους τους εμπλεκόμενους. «Είναι ένας τρόπος να “αιχμαλωτίσουν” τη φαντασία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, γιατί γίνεται κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μερών της».

Όλες αυτές οι επιλογές για να κάνουμε κάτι μια καλοκαιρινή νύχτα άντλησαν τόσο μεγάλες δαπάνες από τους καταναλωτές το περασμένο τρίμηνο, που η οικονομία των ΗΠΑ δεν θα μπορέσει να τις αναπληρώσει μόλις κλείσουν τα ταμεία των κινηματογράφων και οι χώροι συναυλιών στο τέλος του καλοκαιριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δύση των γιγάντων

Εξετάζοντας το τοπίο της ποπ κουλτούρας, η ζοφερή πρόβλεψη της Morgan Stanley κάνει λόγο για συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ κατά περίπου 0,6% το επόμενο τρίμηνο. Με τις συγκεκριμένες να αποτελούν τον παλμό της αμερικανικής οικονομίας έχοντας ως επίκεντρο τις υπηρεσίες, η «δύση» αυτών των φαινομένων θα έχει πιθανώς εκτεταμένες οικονομικές επιπτώσεις.

Συνήθως, η ζωντανή ψυχαγωγία και οι κινηματογραφικές αίθουσες αποτελούν ένα μόλις μικροσκοπικό μέρος των συνολικών καταναλωτικών δαπανών, αλλά αυτό το καλοκαίρι ήταν τόσο ασυνήθιστο και προσοδοφόρο, ώστε παρείχαν μια μοναδική ώθηση στην οικονομία, που την καθιστά αδύνατο να αντικατασταθεί, υποστηρίζει η Morgan Stanley. Οι κινηματογραφικές αίθουσες και η ζωντανή ψυχαγωγία «θα πρέπει να δουν τεράστιες αλλαγές προκειμένου να επηρεάσουν τη συνολική οικονομική δραστηριότητα. Και τις είδαν», αναφέρει το σημείωμα.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το «Barbenheimer» απέφερε περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις εισιτηρίων στους κινηματογράφους στις ΗΠΑ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σε αυτό προστίθενται περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις τροφίμων και ποτών, αν υποθέσουμε ότι κάθε άτομο ξόδεψε περίπου 15 δολάρια, γεγονός που ανεβάζει το σύνολο σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά. Οι πωλήσεις εισιτηρίων στο εξωτερικό – που τεχνικά υπολογίζονται ως αγαθό εξαγωγής για τις ΗΠΑ – εκτιμάται ότι ανήλθαν στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια την ίδια χρονική περίοδο. Ωστόσο αυτά δεν υπολογίζονται στα συνολικά νούμερα των καταναλωτικών δαπανών, επειδή αγοράζονται από κινηματογραφόφιλους στο εξωτερικό, αλλά συνεισφέρουν στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Οι δύο μουσικές περιοδείες είχαν ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία. Εκτός από τις τιμές των εισιτηρίων (που δεν υπολογίζουν τις υπέρογκες τιμές μεταπώλησης) και τα πλεονεκτήματα, οι θεατές συναυλιών συχνά έκαναν κράτηση σε ξενοδοχεία και έκλειναν πτήσεις για να παρακολουθήσουν παραστάσεις σε κορυφαίους προορισμούς. Συνολικά, η Morgan Stanley υπολόγισε ότι ο μέσος θαυμαστής της Τέιλορ Σουίφτ ξόδεψε 1.500 δολάρια, ενώ οι θαυμαστές της Μπιγιονσέ ξόδεψαν 1.800 δολάρια. Μαζί, οι δύο περιοδείες απέφεραν συνολικά δαπάνες 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο.

Τώρα που οι οικονομικές επιδράσεις ενός ιστορικού καλοκαιριού για τον κλάδο της ψυχαγωγίας πλησιάζουν στο τέλος τους, οι οικονομολόγοι θα πρέπει να εξετάσουν εάν οι άνθρωποι βρουν μια άλλη απροσδόκητη τάση -ποπ κουλτούρα ή άλλη- για να ξοδέψουν τα χρήματά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com