Η μοτοσικλέτα που ισορροπεί μόνη της

Η μοτοσικλέτα που ισορροπεί μόνη της

Το μέλλον στην αυτοκίνηση της πόλης είναι δίτροχο, ηλεκτρικό και διθέσιο. 

Η αφετηρία της ιδέας του C-1 δεν ήταν ένα εξελιγμένο δίτροχο, αλλά ένα αυτοκίνητο κομμένο στη μέση, κατά μήκος. Κλειστό, ηλεκτρικό, με τον επιβάτη πίσω από τον οδηγό και δύο γυροσκόπια να φροντίζουν να το κρατούν όρθιο κάθε στιγμή, χωρίς παρέμβαση από το χειριστή του, ακόμα και σε περίπτωση ατυχήματος. Η ταχύτητά του μπορεί να ξεπεράσει τα 150 χαω και η αυτονομία του τα 320 χλμ με μία φόρτιση.

Το όχημα έχει ήδη ξεπεράσει το στάδιο του αρχικού πρωτοτύπου, οι δοκιμές του στέφθηκαν από επιτυχία και τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την προσαρμογή του ηλεκτροκινητήρα, τις δοκιμές αντοχής σε ατυχήματα και την τελειοποίηση του σχεδιασμού του.

Ο δημιουργός του, Daniel Kim, έχει ήδη λάβει παραγγελίες και προκαταβολές για 500 οχήματα -η τιμή του είναι 24.000 δολάρια- και η Lit Motors θα αρχίσει να τα παραδίδει από τα μέσα του 2014. Ο ίδιος υπολογίζει πως όταν το C-1 μπει σε μαζική παραγωγή, η τιμή του μπορεί να πέσει στο μισό.

Σε παρόμοιο κλίμα, ο σχεδιαστής Vincent Chan σχεδίασε ένα μονοθέσιο δίτροχο όχημα κλειστού τύπου βασισμένο στο Segway, με τους τροχούς στο πλάι, τo Citi.Transmitter. Αν και για το συγκεκριμένο δεν υπάρχουν σχέδια κατασκευής ή αξιοποίησης, δείχνει σίγουρα τη μορφή που θα έχει το μέλλον της αστικής αυτοκίνησης.

1/6