Η νέα επένδυση του Τζεφ Μπέζος και του Μπιλ Γκέιτς που μας εξέπληξε

Η νέα επένδυση του Τζεφ Μπέζος και του Μπιλ Γκέιτς που μας εξέπληξε

Τι θα λέγατε για ένα πιάτο από κρέας ...εργαστηρίου;

Οι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ανακαλύφθηκαν στο Εθνικό Πάρκο του Γελλοουστόουν έχουν συνεπάρει τους επιστήμονες καθώς τα συγκεκριμένα μικρόβια θριαμβεύουν σε ακραίες θερμοκρασίες και μπορούν να πολλαπλασιαστούν ταχύτατα με ελάχιστους πόρους. Τα μικρόβια που είναι γεμάτα πρωτεΐνη, «ταΐζονται» με διάφορα συστατικά που περιλαμβάνονται στις τροφές και φέρνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον κολοσσών της τεχνολογίας.

Αυτό ήταν που ενέπνευσε και την εταιρεία ονόματι Sustainable Bioproducts που αντιγράφει την διαδικασία σε εργαστήριο και ευελπιστεί να το πάει και σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Μια εταιρεία από το Σικάγο που όπως ανακοίνωσε, συγκέντρωσε 33 εκατ. δολάρια για να επιταχύνει την έρευνα, με την Venture Capital να οδηγεί τον γύρο των χρηματοδοτήσεων, ενώ συμμετείχε και το fund Breakthrough Energy Ventures που επικεντρώνεται σε τεχνολογίες ενάντια στη κλιματική αλλαγή. Το fund αυτό υποστηρίζεται από μια ομάδα δισεκατομμυριούχων που συμπεριλαμβάνει τον πλουσιότερο ανθρώπο στο κόσμο, Τζεφ Μπέζος αλλά και τον Μπιλ Γκείτς, ενώ και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ είναι ανάμεσα στους επενδυτές.

Ανάμεσα στους χρηματοδότες της Sustainable Bioproducts είναι και η γνωστή εταιρεία γιαουρτιών Danone που κατέχει και το νερό Evian, όπως και η Archer-Daniels-Midland που θεωρείται από τους κολοσσούς της αγροτικής καλλιέργειας.

Όπως δήλωσε η Sustainable Bioproducts, τα μικρόβια που είναι γεμάτα πρωτεΐνη «ταΐζονται» με άμυλο και γλυκερίνη που προέρχεται από φαγητά, και πολλαπλασιάζονται πολύ πιο γρήγορα. Η πρωτεΐνη που παράγεται, όπως το κρέας ή η σόγια, περιέχει 9 αμινοξέα που θεωρούνται απαραίτητα για την ανθρώπινη διατροφή με το τελικό προϊόν να μην θυμίζει πάντως τόσο πολύ κρέας. Όπως σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Τόμας Τζόνας: «Μπορεί μερικά προϊόντα να θυμίζουν περισσότερο κρέας. Μπορεί να είναι γευστικό, ή γλυκό, μπορεί να υγρό ή να θυμίζει γαλακτοκομικό».

Το κρέας εργαστηρίου αποδεικνύεται στη «χήνα με τα χρυσά αυγά» για τις μεγάλες επιχειρήσεις φαγητού και τους επενδυτές. Υπόσχεται έναν πιο αποδοτικό και ανθρώπινο τρόπο, που προκαλεί λιγότερη ζημιά στο περιβάλλον, για να τρέφεται ο πληθυσμός του πλανήτη, χωρίς να χρειάζεται η εκτροφή ζώων.

Η General Mills και η Tyson Foods έχουν συνταχθεί με επενδυτές όπως η Khosla Ventures για να χρηματοδοτήσουν νέες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν συνθετικό ή φυτικό μπεργκερ. Μια κατηγορία που μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από την περιορισμένη αγορά των βιγκαν, καθώς τα προϊόντα που παράγονται είναι ακριβά, αλλά επίσης και τα εστιατόρια παραμένουν διστακτικά στο να προσθέσουν στο μενού τους φαγητό που έχει δημιουργηθεί σε εργαστήριο.

Οι περίεργοι οργανισμοί που ανακαλύφθηκαν στο Γελλοοστόουν χαρακτηρίζονται ως ακραιόφιλοι και είναι γνωστοί για την ικανότητα τους να αντέχουν τις υπερθερμές πηγές του Εθνικού Πάρκου. Βασιζόμενοι στην έρευνα για αυτά τα μικρόβια, η Sustainable Bioproducts ελπίζει να έχει ένα οριστικό προϊόν που θα μπορεί να πουλήσει μέσα σε δυο χρόνια, με τον συνιδρυτή της εταιρείας κ. Τζόνας να δηλώνει οτι: «Αυτά τα ακραιόφιλα έχουν μάθει να είναι εξαιρετικά αποδοτικά στην χρησιμοποίηση των πόρων τους, ενώ την ίδια στιγμή η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας και πόρων για να συντηρήσουν το υψηλά ζημιογόνο μοντέλο της πρωτεΐνης που προέρχεται από ζώα».