Η νέα γενιά «πράσινων» κτιρίων δημιουργεί νέα δεδομένα στο real estate

Η νέα γενιά «πράσινων» κτιρίων δημιουργεί νέα δεδομένα στο real estate
Karela Office Park στην Παιανία
Η PRODEA Investments, η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και μία από τις «30 Best in Business Companies» της λίστας Fortune, έχει χαράξει μια ολοκληρωμένη πολιτική βιώσιμης και υπεύθυνης ανάπτυξης. Υλοποιεί σύγχρονες επενδύσεις, που δημιουργούν νέα δεδομένα στο ελληνικό real estate και συμβάλλουν στη μετάβαση προς μια πιο «πράσινη» οικονομία.

Με αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση, η PRODEA, επενδύει συστηματικά σε βιώσιμες αναπτύξεις, δηλαδή κτήρια που η λειτουργία τους έχει θετικό ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα και διασφαλίζει την ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος των χρηστών τους. Εφαρμόζοντας πρωτοποριακές και σύγχρονες τεχνολογίες, αξιοποιεί στο μέγιστο τις φυσικές πηγές ενέργειας, ενώ υποστηρίζει τις κατάλληλες αρχιτεκτονικές λύσεις για γραφειακά συγκροτήματα, λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα του μεσογειακού κλίματος.

Ο Δρ. Αριστοτέλης Καρυτινός διευθύνων σύμβουλος της PRODEA Investments, αναφέρει ότι: «Οι πράσινες επενδύσεις που υλοποιούμε αυτή τη στιγμή στον κλάδο των γραφείων εμπλουτίζουν το υφιστάμενο γραφειακό απόθεμα με γραφεία υψηλής αισθητικής και χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος και βοηθούν προς την κατεύθυνση της σταδιακής αλλαγής της αισθητικής των πόλεων και της υιοθέτησης των αρχών της βιωσιμότητας στην καθημερινότητά μας».

Το κτήριο γραφείων eLement στην οδό Φραγκοκκλησιάς στο Μαρούσι
Το κτήριο γραφείων eLement στην οδό Φραγκοκκλησιάς στο Μαρούσι

PRODEA: «Πράσινη» ανάπτυξη στην πράξη

Με ενεργητικό  €2,9 δισ. κι ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 370 ακίνητα , στην πλειονότητά τους γραφεία και καταστήματα, καθώς και εμπορικές αποθήκες και ξενοδοχειακές μονάδες, η PRODEA αποτελεί πρωτοπόρο στην πράσινη ανάπτυξη. Τα κτήρια της PRODEA εξασφαλίζουν τις ανώτερες περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις με τις οποίες αξιολογείται και επιβεβαιώνεται η βιώσιμη απόδοση τους με πιο πρόσφατο παράδειγμα το κτήριο γραφείων eLement στο Μαρούσι που αναμένεται να λάβει πιστοποίηση LEED Platinum.

Για το προσεχές διάστημα έχει δρομολογήσει ένα μεγάλο εύρος επενδύσεων σε κτήρια με ξεχωριστό χαρακτήρα και σχεδιαστική φιλοσοφία.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα η PRODEA ανακοίνωσε την απόκτηση έκτασης 10.433 τ.μ., σε προνομιακή θέση στο Μαρούσι, κοντά στην Αττική Οδό, όπου θα αναπτυχθούν δύο αυτόνομα και λειτουργικά ανεξάρτητα κτήρια συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης των 17.000 τμ, με κατ’ ελάχιστον περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED Gold. Η συνολική επένδυση αναμένεται να είναι της τάξης των €35 εκατ. και θα χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια του πράσινου ομολόγου που εξέδωσε η PRODEA τον Ιούλιο 2021. Έρχεται δε να ενισχύσει την παρουσία της εταιρείας στο business district στα βόρεια της Αθήνας καθώς παράλληλα εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη (σε συνεργασία με την Dimand) ενός ακόμα πράσινου κτηρίου γραφείων στη Νερατζιώτισσα, συνολικής επιφάνειας 14.310 τ.μ.

Μέρος των κεφαλαίων του πράσινου ομολόγου χρησιμοποιήθηκαν επίσης για την ανάπτυξη, σε συνεργασία με την Dimand και την EBRD, κτηριακού συγκροτήματος γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών στη Λεωφόρο Συγγρού. Για την ανέγερση του κτηριακού συγκροτήματος υιοθετούνται βέλτιστες διεθνείς πρακτικές ως προς την αειφορία της κατασκευής με στόχο την πιστοποίηση του κτηρίου κατά LEED στο επίπεδο Gold.

Οι επενδύσεις της PRODEA σε projects με πράσινο αποτύπωμα συνεχίζονται με μια φιλόδοξη αλλά ρεαλιστική στρατηγική.

Νέο σημείο αναφοράς στην -ξανά- ανερχόμενη Λεωφόρο Συγγρού, γίνεται το κτήριο γραφείων «The Wave», που «πιάνει» το κύμα της ζήτησης για ποιοτικούς βιοκλιματικούς χώρους εργασίας και στον τελευταίο όροφο προσφέρει μια μοναδική θέα στην Ακρόπολη. Το κτήριο με πιστοποίηση Leed Gold θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους.

Την επόμενη χρονιά θα έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του εμβληματικού Πύργου του Πειραιά, ύψους 84 μέτρων, που θα αποτελεί το ψηλότερο βιοκλιματικό κτήριο στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με την Dimand και την EBRD, η PRODEA μετατρέπει το Πειραϊκό αυτό τοπόσημο σε ένα σύγχρονο κτήριο γραφείων, καταστημάτων και προνομιακών διαμερισμάτων με νέο αντισεισμικό σύστημα προστασίας και νέους κανόνες πυροπροστασίας, με 29.000 τ.μ. ανωδομής και 3.500 τ.μ. υπόγειους χώρους και αλλάζει την εικόνα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Δυναμικά επεκτείνεται η PRODEA και στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τη δημιουργία σύγχρονων βιοκλιματικών γραφείων, συνολικής επιφάνειας 30.600 τ.μ. στην περιοχή FIX.

PRODEA HQ στο κέντρο της Αθήνας
PRODEA HQ στο κέντρο της Αθήνας

Στη λίστα των πράσινων επενδύσεων που ολοκλήρωσε η PRODEA, περιλαμβάνεται ακόμη συγκρότημα δύο νεόδμητων εμπορικών αποθηκών στον Ασπρόπυργο, Αττικής, σύγχρονων προδιαγραφών, με ενσωματωμένα ενεργειακά αποδοτικά χαρακτηριστικά, ενώ ένα αξιόλογο κτήριο του χαρτοφυλακίου της αποτελεί το «πράσινο» κτήριο γραφείων ΚΑΡΕΛΑ στην Παιανία, που έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης και είναι πιστοποιημένο κατά LEED Gold. Οι επενδύσεις της PRODEA σε projects με πράσινο αποτύπωμα συνεχίζονται με μια φιλόδοξη αλλά ρεαλιστική στρατηγική που επιτυγχάνει σημαντικά αποτελέσματα.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα

**Photo: Yorgis Yerolymbos