Η νέα παγκόσμια οικονομία που ετοιμάζεται να χτίσει η Ουάσινγκτον

Η νέα παγκόσμια οικονομία που ετοιμάζεται να χτίσει η Ουάσινγκτον
epa05071562 Chair of the Board of Governors of the Federal Reserve System, Janet Yellen, holds a news conference following the 15-16 December 2015 Federal Open Market Committee meeting, in Washington, DC, USA, 16 December 2015. Yellen announced that the Federal Reserve is hiking its benchmark interest rate by 0.25 per cent, tightening monetary policy after maintaining an unprecedented near-zero rate since December 2008. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτή την εβδομάδα θα είναι μνημειώδους σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τη Janet Yellen.

της Nicole Goodkind

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, είναι έτοιμη να χτίσει μια νέα παγκόσμια οικονομία.

«Πρέπει να τα πάμε καλύτερα», είπε η Yellen απευθυνόμενη σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο σε μια ομιλία 25 λεπτών στο Chicago Council on Global Affairs, εν όψει των εαρινών συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτήν την εβδομάδα.

H οικονομολόγος συνέκρινε τις επερχόμενες συναντήσεις, που θα πραγματοποιηθούν στην Αργεντινή, με τη Διάσκεψη του Bretton Woods το 1944, μια συνάντηση που επαναπροσδιόρισε το διεθνές νομισματικό σύστημα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δημιούργησε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

«Αν και ήταν διαφορετική εποχή, αισθάνομαι το τεράστιο βάρος που αντιμετώπισαν – την πίεση να ενώσουν τις δυνάμεις τους μετά από μια παγκόσμια καταστροφή για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού και διασυνδεδεμένου συστήματος με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η Yellen. «Η τρέχουσα συγκυρία μας δεν είναι λιγότερο σημαντική – αυτό που θα κάνουμε τους επόμενους μήνες και χρόνια θα έχει βαθιές επιπτώσεις στην πορεία της χώρας μας και στην παγκόσμια οικονομική τάξη».

Μια διαφορά μεταξύ των συναντήσεων, σημείωσε, θα είναι η αυξημένη ποικιλομορφία. Ο νέος, μετά τον COVID κόσμος, είπε, θα περιλαμβάνει τώρα τις φωνές των γυναικών «καθώς και ποικιλόμορφους εκπροσώπους από όλες τις γωνιές του πλανήτη».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας της, η Yellen τόνισε ότι μια νέα παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να βασίζεται στην πολυμορφία και την ένταξη. Η Διάσκεψη του Bretton Woods, είπε, δημιούργησε μια οικονομία στην οποία, «ενώ αγκαλιάσαμε το εμπόριο ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης, αγνοήσαμε αυτούς που δεν επωφελήθηκαν». Η κυβέρνηση Biden, είπε, θα δώσει προτεραιότητα στα «ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων – γυναικών και κοριτσιών, ατόμων LGBTQ+ και ανθρώπων κάθε φυλής, εθνικής καταγωγής και θρησκείας – για να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα αυτά προστατεύονται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Η Yellen ζήτησε επίσης έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών, που συμπίπτει με τα σχέδια του Προέδρου Biden να αυξήσει τον εταιρικό συντελεστή των ΗΠΑ στο 28% από 21% για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του σχεδίου υποδομών ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μια παγκόσμια συμφωνία για έναν ελάχιστο συντελεστή θα μείωνε τα κίνητρα για τις εταιρείες των ΗΠΑ να μετεγκατασταθούν υπεράκτια για να κυνηγήσουν χαμηλότερους φόρους. Ο μέσος εταιρικός συντελεστής στο G7 είναι επί του παρόντος 24%, σύμφωνα με το Tax Foundation.

«Μια άλλη συνέπεια ενός διασυνδεδεμένου κόσμου είναι η τριακονταετής κούρσα των εταιρικών φορολογικών συντελεστών προς τα κάτω», δήλωσε η Yellen. «Η ανταγωνιστικότητα είναι κάτι περισσότερο από τον ανταγωνισμό αμερικανικών εταιρειών με άλλες εταιρείες για παγκόσμιες συγχωνεύσεις και εξαγορές. Πρόκειται για τη διασφάλιση ότι οι κυβερνήσεις διαθέτουν σταθερά φορολογικά συστήματα που συγκεντρώνουν επαρκή έσοδα για να επενδύουν σε βασικά δημόσια αγαθά και να αντιμετωπίζουν κρίσεις, και ότι όλοι οι πολίτες μοιράζονται δίκαια το βάρος της χρηματοδότησης της κυβέρνησης».

Πηγή: Fortune.com