Η «νέα συμφωνία για το Brexit» της Τερέζα Μέι φέρνει αντιδράσεις – Πιθανή νέα πρόταση δυσπιστίας

Η «νέα συμφωνία για το Brexit» της Τερέζα Μέι φέρνει αντιδράσεις – Πιθανή νέα πρόταση δυσπιστίας
epa07589948 British prime minister Theresa May delivers a speech setting out a new proposal for her Brexit deal in London, Britain, on 21 May 2019. The premier is considering tighter customs ties with the European Union. EPA/Chris Ratcliffe / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τί αναφέρει το νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει η βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος και για την τελωνειακή ένωση.

Τη «νέα της Συμφωνία για το Brexit», όπως ονόμασε τις παραχωρήσεις της προς τους βουλευτές που θέλουν να ολοκληρώσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ, παρουσίασε σε ομιλία της η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ελπίζοντας να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών, λίγες μέρες πριν φέρει στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που κάνει πράξη την Συμφωνία για την Αποχώρηση.

Η Τερέζα Μέι επεσήμανε δέκα βασικά σημεία, στα οποία όπως είπε, αλλάζει την προσφορά της για το Brexit προς τους βουλευτές – τα περισσότερα από τα οποία έχει ήδη ανακοινώσει τους τελευταίους έξι μήνες.

Βασικότερη είναι η αλλαγή της θέσης της για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος και για την τελωνειακή ένωση. Συγκεκριμένα, πρότεινε να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο ως προαπαιτούμενο, τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για το εάν θα γίνει ή όχι δεύτερο δημοψήφισμα, που σημαίνει ότι εάν οι βουλευτές θέλουν δεύτερο δημοψήφισμα θα πρέπει προηγουμένως να εγκρίνουν το νομοσχέδιο της. Σε ό,τι αφορά την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, είπε ότι θα επιτρέψει στο κοινοβούλιο να αποφασίσει για αυτό μέσα από τη διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών, που μάλλον θα γίνουν στη διάρκεια εξέτασης του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης. Σχετικά με το backstop δήλωσε ότι θα επιδιώξει νομική δέσμευση που θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικές διευθετήσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Η Τερέζα Μέι ζήτησε από τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να υποστηρίξει τη νέα συμφωνία που πρότεινε για το Brexit προσφέροντας στους βουλευτές «μια τελευταία ευκαιρία», περιλαμβανομένης και της δυνατότητας να ψηφίσουν για την διεξαγωγή ή μη ενός νέου δημοψηφίσματος.

«Έδειξα σήμερα ότι διατίθεμαι να συμβιβαστώ ώστε να πραγματοποιήσω το Brexit για τον βρετανικό λαό», έγραψε η Μέι σε επιστολή της σχετικά με το Νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης με αποδέκτη τον Κόρμπιν και ημερομηνία την 21η Μαΐου. «Το Νομοσχέδιο είναι η τελευταία μας ευκαιρία για να το πράξουμε. Σας ζητώ να συμβιβαστείτε και εσείς ώστε να φέρουμε σε πέρας αυτό που και τα δύο κόμματα υποσχεθήκαμε στο μανιφέστο μας και να αποκαταστήσουμε την πίστη στην πολιτική μας».

Οι αντιδράσεις στις νέες τοποθετήσεις της πρωθυπουργού, ήταν κυρίως αρνητικές. Ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι πρόκειται για αναμάσημα των κυβερνητικών θέσεων, όπως παρουσιάστηκαν στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, και οι οποίες τερματίστηκαν χωρίς αποτέλεσμα. «Στα βασικά στοιχεία – τα τελωνεία, την ευθυγράμμισης της αγοράς και την περιβαλλοντική προστασία – αυτό που αποκαλεί η πρωθυπουργός νέα συμφωνία για το Brexit είναι ουσιαστικά ένα νέο πακετάρισμα της ίδιας παλιάς κακής συμφωνίας που απορρίφθηκε τρεις φορές από τη Βουλή» είπε και πρόσθεσε ότι θα εξετάσει προσεχτικά τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου όταν δημοσιοποιηθεί.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, κορυφαία στελέχη της λεγόμενης Επιτροπής 1922 των Τόρις θα αποδυθούν σήμερα σε μια ακόμη προσπάθεια να εξαναγκάσουν τη διεξαγωγή νέας διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Θα ζητήσω από τους συναδέλφους μου (…) να υπάρξει αλλαγή του κανονισμού ώστε να μπορέσουμε να διεξαγάγουμε ψήφο εμπιστοσύνης εάν η Τερέζα [Μέι] δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί τώρα», φέρεται να δήλωσε ο Νάιτζελ Έβανς, διακεκριμένος βουλευτής των Συντηρητικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sun.

Τουλάχιστον δέκα βουλευτές των Τόρις, οι οποίοι είχαν ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας της πρωθυπουργού στην τελευταία ψηφοφορία στην Βουλή, τώρα ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να την στηρίξουν, κυρίως εξαιτίας της δυνατότητας που δίνει για ένα νέο δημοψήφισμα, ενώ το DUP, ανακοίνωσε ότι τα βασικά ελαττώματα της συμφωνίας αποχώρησης παραμένουν. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανακοίνωσαν ότι τα νέα σχέδια είναι καταδικασμένα να αποτύχουν και πάλι και ότι δεν πρόκειται να έχουν την υποστήριξή τους.