Οι νέοι «κυρίαρχοι του σύμπαντος»

Οι νέοι «κυρίαρχοι του σύμπαντος»

Οι τράπεζες βλέπουν το μέλλον τους στα ταλέντα της υψηλής τεχνολογίας.

Βαλτωμένες με ισχνά κέρδη, τράπεζες όπως η Goldman Sachs, η JP Morgan Chase και η HSBC μάχονται για να προσλάβουν τους καλύτερους προγραμματιστές, αναλυτές data και ειδικούς συστημάτων, για να μπορέσουν να αναβαθμιστούν μέσω της τεχνολογίας και της μείωσης του κόστους.

Με τα ταλέντα στην έξυπνη τεχνολογία να είναι πλέον απαραίτητα για τις διοικήσεις των ιδρυμάτων αυτών, οι συντηρητικοί χώροι εργασίας των τραπεζών θα υποστούν πολιτισμική αλλαγή, με την υποδοχή φιλόδοξων, «διαφορετικής λογικής» εργαζομένων.

Η υιοθέτηση της νέας προηγμένης τεχνολογίας είναι μια προφανής στρατηγική για βιομηχανίες που βρίσκονται σε οικονομικό στενωπό και οι επενδυτικές τράπεζες ήδη έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια για να μεταρρυθμίσουν τα συστήματα τους και να μειώσουν το κόστος του προσωπικού τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 60-75% των μετοχών πλέον διαπραγματεύονται ηλεκτρονικά και το ποσοστό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί κι άλλο. Οι νέοι, αυστηρότεροι κανόνες στην μετα-κρίση εποχή, ήταν μια επιπλέον πίεση για τις τράπεζες να αλλάξουν τα συστήματα διαχείρισης κινδύνου.

Ο επενδυτικός παράδεισος της Ανατολικής Ευρώπης

Η Goldman Sachs, για παράδειγμα, υποστηρίζει τώρα ότι μπορεί να παρακολουθήσει έξι εκατομμύρια θέσεις χρηματιστών της κάθε ημέρα. Αλλά το τελευταίο κύμα «τεχνολογικών» προσλήψεων οφείλεται στο στόχο των τραπεζών να αυξήσουν τα έσοδά τους, αναπτύσσονται ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα και εφαρμογές κινητών, με βάση τις συνήθειες των πελατών τους.

Για να το πετύχουν χρειάζονται να προσελκύσουν τους κορυφαίους αναλυτές και σχεδιαστές προγραμμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεχθούν ότι θα έχουν εργαζόμενους με σορτσάκια και βαμβακερά μπλουζάκια από το Palo Alto της Καλιφόρνια, αντί για υπαλλήλους με κοστούμια και γραβάτες από τους ουρανοξύστες του Canary Wharf του Λονδίνου.

Οι δαπάνες για το νέο ψηφιακό τους μέλλον υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 471 δισ. δολάρια φέτος, αύξηση 14% σε σχέση με το 2010, ενώ το 2017 εκτιμάται ότι τα σχετικά κονδύλια θα εκτιναχθούν στα 563 δισ. δολάρια. Οι ειδικοί της McKinsey υπολογίζουν ότι οι τράπεζες έχουν περιορίσει το λειτουργικό τους κόστος μόνο κατά 8% από την αρχή της κρίσης και η ανάγκη για μεταρρύθμιση του τεχνολογικού τους υπόβαθρου γίνεται πλέον όλο και πιο εμφανής εξαιτίας της αδυναμίας χειρισμού των καθημερινών σύγχρονων συναλλαγών από τα υπάρχοντα λειτουργικά συστήματα.

Ο συντηρητικός Κάρλος Σλιμ συμμαχεί με την πρωτοποριακή Shazam 

Πρόσφατοι διορισμοί έδειξαν ότι ειδικοί της τεχνολογίας ήδη έχουν εκτοξευτεί στην κορυφή του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο νέος επικεφαλής του τομέα λειτουργίας και τεχνολογίας της Barclay’s, για παράδειγμα, ο Σαιγκάν Κεραντπίρ -πρώην στέλεχος της Verizon-, έχει ήδη καταλάβει μια θέση στην εκτελεστική επιτροπή της τράπεζας, ο Όλιβερ Μπούσμαν, πρώην στέλεχος της εταιρείας λογισμικού SAP, είναι τώρα ο νέος επικεφαλής του τομέα πληροφορικής της UBS, ενώ η Goldman Sachs έχει προσλάβει 6% περισσότερο τεχνολογικό προσωπικό από το 2009, συρρικνώνοντας άλλα τμήματα.

Συνολικά, η διάσημη επενδυτική τράπεζα διαθέτει 8.000 υπαλλήλους στον σχετικό τομέα, που είναι πλέον μεγαλύτερος από πολλές τεχνολογικές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να προσελκύσει κι άλλους επαγγελματίες από την Silicon Valley.

Οι νέοι απόφοιτοι μπορούν να περιμένουν αμοιβές που, τουλάχιστον στις επενδυτικές τράπεζες της Βρετανίας, ξεκινάνε από 45.000 λίρες το χρόνο, ποσό πολύ υψηλότερο από τις 29.000 λίρες που δίνουν κατά μέσο όρο οι εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών.