Η Nestle αλλάζει τον τρόπο πώλησης του Nescafe για λόγους βιωσιμότητας

Η Nestle αλλάζει τον τρόπο πώλησης του Nescafe για λόγους βιωσιμότητας
epa08214545 Nescafe coffee on display at the Nestle's own supermarket after the 2019 full-year results press conference of the food and drinks giant Nestle, in Vevey, Switzerland, 13 February 2020. EPA/LAURENT GILLIERON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εταιρεία διαθέτει πλέον ειδική κατασκευή, η οποία περιέχει καθεμία από όλες τις ποικιλίες του, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές, να κάνουν refill σε συσκευασίες, αντί να αγοράζουν εκ νέου μία ατομική.

Σε ορισμένα καταστήματα στην Ελβετία, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αγοράσει κανείς Nescafe με τρόπο πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Η εταιρεία διαθέτει ειδική κατασκευή, η οποία περιέχει καθεμία από όλες τις ποικιλίες του, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές, να κάνουν refill σε συσκευασίες, αντί να αγοράζουν εκ νέου μία ατομική.

Οι «σταθμοί» όπου μπορεί κανείς να κάνει refill είναι μίας νεοσύστατης εταιρείας που ονομάζεται «Miwa» (συντόμευση του «minimum waste», «μηδενική σπατάλη»), η οποία επιχειρεί να δώσει βιώσιμες λύσεις.

Η υπεύθυνη συσκευασίας της Nestle, Helene Lancuit δήλωσε: «Τα συγκεκριμένα dispensers συνδυάζουν την «έξυπνη» τεχνολογία και τα κλειστά μεταλλικά δοχεία, γεγονός που μας επιτρέπει να εγγυηθούμε ότι το προϊόν είναι ασφαλές, καθαρό και επίσης παραμένει αδιαμφισβήτητα φρέσκο και απόλυτα ανιχνεύσιμο».

Τα προϊόντα καταφθάνουν στα καταστήματα μέσα σε μεγάλες σφραγισμένες κάψουλες, με κωδικούς ενημερωμένους από το εργοστάσιο και τοποθετούνται σε διαφορετικά dispensers. Όταν κάποιος επιθυμεί να αγοράσει καφέ, χρησιμοποιεί μία επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία «smart cup», σχεδιασμένη ειδικά γι αυτό το σύστημα.

Η διαφορά με τους χύμα καφέδες, είναι ότι δεν χρειάζεται να βγαίνει από την κάψουλα και να ζυγίζεται έξω, αφού η ειδική κατασκευή περιέχει μεζούρες στο εσωτερικό της. Έτσι η διαδικασία τηρεί ακόμα περισσότερο τους κανόνες υγιεινής.

Μία επιπλέον διευκόλυνση για τους καταναλωτές, είναι η δυνατότητα που έχουν να πληρώσουν αυτόματα τα προϊόντα του, μέσω μίας εφαρμογής στο τηλέφωνο τους, αμέσως μετά το γέμισμα της συσκευασίας.

Για να αποφευχθεί η σπατάλη τροφίμων, η συσκευασία αναγράφει επάνω της τις ημερομηνίες λήξης.

Η startup εταιρεία συνεργάζεται με πολλές μεγάλες μάρκες, καθώς οι περιεσσότερες εργάζονται για να βρουν λύσεις σε συσκευασίες μίας χρήσης, ειδικά σε πλαστικό. Η Nestlé, η οποία έχει στόχο να κάνει όλες τις συσκευασίες της επαναχρησιμοποιήσιμες ή ανακυκλώσιμες έως το 2025, σχεδιάζει επίσης να μειώσει τη χρήση του παρθένου πλαστικού κατά το ένα τρίτο.

Τα συστήματα refill δεν είναι η μόνη απάντηση, λέει η «Lanctuit» και η εταιρεία διερευνά επίσης εναλλακτικές λύσεις όπως η συσκευασία λιπασματοποίησης.

Η εταιρεία είναι επίσης μέρος της «Loop», μιας υπηρεσίας delivery με καθημερινά προϊόντα ( όπως το παγωτό Haagen-Dazs) σε επαναχρησιμοποιήσιμη συσκευασία, που αποστέλλεται πίσω σε εγκατάσταση καθαρισμού και επαναχρησιμοποίησης.

Σε ένα αρχικό πιλοτικό τετράμηνο στην Ελβετία, η Nestlé είπε ότι οι νέοι σταθμοί refill, ήταν αρκετά επιτυχημένοι. Πλέον τους τοποθετούν σε καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα, όπου θα συνεχίσουν να μελετούν τρόπους βελτίωσης της εμπειρίας των πελατών και να αξιολογούν πόσο μπορεί το σύστημα να μειώσει τα απόβλητα. Μία εξωτερική μελέτη διαπίστωσε ότι το σύστημα «Miwa», μείωσε τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συσκευασιών, περισσότερο από τα δύο τρίτα.