Η Neuralink του Έλον Μασκ αναζητά τους πρώτους ανθρώπους για να εμφυτεύσει εγκεφαλικά τσιπ

Η Neuralink του Έλον Μασκ αναζητά τους πρώτους ανθρώπους για να εμφυτεύσει εγκεφαλικά τσιπ
Neuralink logo displayed on mobil with founder Elon Musk seen on screen in the background. Neuralink Corporation is a neurotechnology company that develops implantable brain-computer interfaces. In Brussels on 4 December 2022. (Photo Illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε ένα από τα πιο "τρελά" σενάρια επιστημονικής φαντασίας;

Η Neuralink, η εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων της οποίας ηγείται ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, “επιστρατεύει” ασθενείς για κλινική δοκιμή, ένα βήμα που περιμέναμε εδώ και καιρό και φέρνει την επιστημονική φαντασία πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Σε σχετικό blog post, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναζητά ασθενείς με τετραπληγία λόγω κάκωσης του νωτιαίου μυελού ή ALS για τη δοκιμή. Η Neuralink σχεδιάζει να αξιολογήσει την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του εργαλείου της, που επιτρέπει στους ανθρώπους να χειρίζονται εξωτερικές συσκευές μόνο με το μυαλό τους.

Ο αρχικός στόχος είναι “να παρέχει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ελέγχουν έναν κέρσορα υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους“, ανέφερε η εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μασκ έχει μιλήσει για μακροπρόθεσμους στόχους της Neuralink – όπως το να βοηθά τους ανθρώπους να μάθουν γλώσσες ή να επικοινωνήσουν νοητικά τις σκέψεις τους-, ωστόσο έχει τονίσει πολλάκις ότι το πρώτο της έργο θα είναι να βοηθήσει στη βελτίωση της ζωής ανθρώπων με εγκεφαλικούς τραυματισμούς.

Πολλές άλλες εταιρείες που εργάζονται πάνω σε παρόμοια τεχνολογία έχουν ήδη επιτύχει την ενσωμάτωση συσκευών στον εγκέφαλο. Η Synchron Inc. εμφύτευσε την πρώτη της συσκευή σε έναν ασθενή στις ΗΠΑ μέσω των αιμοφόρων αγγείων αντί για εγκεφαλική εγχείρηση. Η Synchron τοποθετεί τη συσκευή της μέσω χειρουργικής τομής στη βάση του λαιμού και στη συνέχεια κατευθύνει το εμφύτευμα στον εγκέφαλο.

Η έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τις δοκιμές της Neuralink ήρθε φέτος τον Μάιο. Παράλληλα. η εταιρεία ανέφερε ότι έλαβε έγκριση και από το νοσοκομείο, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες επεμβάσεις, χωρίς να αναφέρει το όνομα του νοσοκομείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com