Η Nike ξεπούλησε χάρη στην αμφιλεγόμενη διαφήμιση με τον Κόλιν Κάπερνικ

Ακόμα και αν περιόρισε τον αριθμό των εκπτωτικών προϊόντων.

του David Meyer

Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η αμφιλεγόμενη απόφαση της Nike να συμπεριλάβει τον Κόλιν Κάπερνικ σε μια διαφημιστική εκστρατεία της απέδωσε τα μέγιστα – η εταιρεία εξασφάλισε πολύτιμη δωρεάν δημοσιότητα, οι πωλήσεις της στο διαδίκτυο εκτοξεύτηκαν αμέσως μετά την έναρξη της εκστρατείας, και η μετοχή της κατέγραψε ιστορικό υψηλό την περασμένη εβδομάδα.

Πλέον, ακόμα περισσότερα δεδομένα καταδεικνύουν τη θετική επίδραση του Κάπερνικ στην εταιρεία. Το ερευνητικό τμήμα της Thomson Reuters εξέτασε τα στοιχεία που αφορούν τις πωλήσεις της Nike το δεκαήμερο αμέσως μετά την έναρξη της διαφημιστικής εκστρατείας και ανακάλυψε αύξηση κατά 61% της ποσότητας των πωληθέντων εμπορευμάτων σε σύγκριση με το δεκαήμερο πριν την εμφάνιση της διαφήμισης.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι αμέσως μετά το λανσάρισμα της διαφήμισης, η Nike μείωσε σχεδόν κατά ένα τρίτο τον αριθμό των προϊόντων για τα οποία παρείχε έκπτωση στον ιστότοπό της, και παρόλα αυτά οι επιδόσεις της συνέχισαν να είναι υψηλές.

«Αν και η αρχική διαφήμιση μπορεί να προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις μεταξύ των επενδυτών, η Nike διατήρησε τη δομή τιμολόγησης των προϊόντων της, προσέφερε λιγότερες εκπτώσεις και πούλησε 61% περισσότερα εμπορεύματα από τότε που ξεκίνησε η διαφήμιση», γράφουν οι ερευνητές.

Ο Κάπερνικ είναι γνωστός ως ένας από τους πρώτους παίκτες του πρωταθλήματος NFL που παρέμεινε γονατιστός κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του αμερικανικού εθνικού ύμνου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλετικές ανισότητες και αδικίες στις ΗΠΑ. Η πρακτική αυτή υπήρξε εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, και πολλοί συντηρητικοί τη θεώρησαν ως εναντίωση στον αμερικανικό στρατό και την αστυνομία.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε πολλές φορές την αντίθεσή του στη συγκεκριμένη μορφή διαμαρτυρίας, αντέδρασε έντονα στην απόφαση της Nike να συμπεριλάβει τον Κάπερνικ στη νέα της εκστρατεία, η οποία σηματοδοτεί την 30η επέτειο από την εμφάνιση του διάσημου σλόγκαν «Just Do It» της εταιρείας.