Η OpenAI έδιωξε τον Σαμ Άλτμαν – Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση που συγκλόνισε τον κόσμο της τεχνολογίας

Η OpenAI έδιωξε τον Σαμ Άλτμαν – Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση που συγκλόνισε τον κόσμο της τεχνολογίας
epa10631881 OpenAI CEO Sam Altman testifies before the Senate Judiciary Subcommittee on Privacy, Technology, and the Law for an oversight hearing to examine the rules governing artificial intelligence (AI) in the Dirksen Senate Office Building in Washington, DC USA, 16 May 2023. Altman called on Congress to pass regulation to ensure safety standards for AI. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Σαμ Άλτμαν, ο άνθρωπος που έκανε το ChatGPT γνωστό στις μάζες, απολύθηκε από τη θέση του CEO της OpenAI.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας πίσω από το ChatGPT απέλυσε την Παρασκευή τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της OpenAI Sam Altman – για πολλούς, το ανθρώπινο πρόσωπο της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης – στέλνοντας κρουστικά κύματα σε ολόκληρη τη βιομηχανία της τεχνολογίας.

Η Γενική Διευθύντρια Τεχνολογίας της OpenAI, Mira Murati, θα διατελέσει προσωρινή Διευθύνουσα Σύμβουλος, δήλωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι θα διεξαγάγει επίσημη αναζήτηση για μόνιμο Διευθύνοντα Σύμβουλο.

«Η αποχώρηση του Άλτμαν ακολουθεί μια διαδικασία διαβουλευτικής επανεξέτασης από το συμβούλιο, το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το διοικητικό συμβούλιο, εμποδίζοντας την ικανότητά του να ασκεί τις ευθύνες του», ανέφερε η OpenAI στο blog της χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Γκρεγκ Μπρόκμαν, πρόεδρος και συνιδρυτής της OpenAI, ο οποίος καθαιρέθηκε από το διοικητικό συμβούλιο ως πρόεδρος, παραιτήθηκε από την εταιρεία, ανακοινώνοντας στην πλατφόρμα X αργά την Παρασκευή. «Με βάση τα σημερινά νέα, τα παράτησα», έγραψε.

Οι αποχωρήσεις “τύφλωσαν” πολλούς υπαλλήλους, οι οποίοι ανακάλυψαν την απότομη αλλαγή διαχείρισης από ένα εσωτερικό μήνυμα στο δημόσιο ιστολόγιο της εταιρείας. Ήταν έκπληξη και για τον Άλτμαν και τον Μπρόκμαν, οι οποίοι έμαθαν την απόφαση του συμβουλίου μέσα σε λίγα λεπτά από την ανακοίνωση, ισχυρίστηκε ο Μπρόκμαν.

Και εμείς προσπαθούμε ακόμη να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη“, ανάρτησε στο X, πρώην Twitter, προσθέτοντας, “Θα είμαστε καλά. Έρχονται καλύτερα πράγματα σύντομα”.

Το πλέον τετραμελές διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τρεις ανεξάρτητους διευθυντές που δεν διαθέτουν μετοχικό κεφάλαιο στην OpenAI και τον επικεφαλής επιστήμονά του Ilya Sutskever. Η οργάνωση δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια σχετικά με τους ισχυρισμούς του Μπρόκμαν.

Με την υποστήριξη δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft, η οποία δεν έχει θέση διοικητικού συμβουλίου στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, η OpenAI ξεκίνησε τη γενεσιουργή τρέλα της τεχνητής νοημοσύνης τον περασμένο Νοέμβριο με την κυκλοφορία του ChatGPT. Το chatbot έγινε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εφαρμογές λογισμικού στον κόσμο.

Εκπαιδευμένη σε ομάδες δεδομένων, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει περιεχόμενο παρόμοιο με τον άνθρωπο, βοηθώντας τους χρήστες να κάνουν εργασίες, να ολοκληρώσουν επιστημονικά άρθρα και ακόμη και να γράψουν ολόκληρα μυθιστορήματα. Μετά την κυκλοφορία του ChatGPT, οι ρυθμιστικές αρχές προσπάθησαν να καλύψουν τη διαφορά: η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεώρησε τον νόμο της για την τεχνητή νοημοσύνη και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τις προσπάθειες ρύθμισης.

Ο Άλτμαν, ο οποίος διηύθυνε το Y Combinator, είναι επιχειρηματίας και επενδυτής. Ήταν το πρόσωπο της OpenAI και της εξαιρετικά δημοφιλούς γενετικής τεχνολογίας AI, καθώς περιόδευε σε όλο τον κόσμο φέτος.

Ο Altman δημοσίευσε στο X λίγο μετά τη δημοσίευση στο blog της OpenAI: “Μου άρεσε ο χρόνος μου στην openai. Ήταν μεταμορφωτικός για εμένα προσωπικά και ελπίζω λίγο και για τον κόσμο. Πάνω απ’ όλα μου άρεσε να δουλεύω με τόσο ταλαντούχους ανθρώπους. Θα έχω περισσότερα να πω για το τι θα ακολουθήσει αργότερα».

Ο Άλτμαν δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό.

Η Murati, η οποία έχει εργαστεί για την Tesla, εντάχθηκε στην OpenAI το 2018 και αργότερα έγινε επικεφαλής τεχνολογίας. Επιβλέπει τα λανσαρίσματα προϊόντων συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT.

Σε μια έκτακτη συνάντηση το απόγευμα της Παρασκευής μετά την ανακοίνωση, η Murati προσπάθησε να ηρεμήσει τους υπαλλήλους και είπε ότι η συνεργασία της OpenAI με τη Microsoft είναι σταθερή και τα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου Satya Nadella, να συνεχίζουν να εκφράζουν εμπιστοσύνη στην startup, δήλωσε μια πηγή που γνωρίζει το θέμα στο Reuters.

Η πηγή ανέφερε και λεπτομέρειες της συνάντησης.

«Η Microsoft παραμένει προσηλωμένη στη Mira και την ομάδα της καθώς φέρνουμε αυτή την επόμενη εποχή τεχνητής νοημοσύνης στους πελάτες μας», δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή εκπρόσωπος του κατασκευαστή λογισμικού.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Microsoft, ο Nadella είπε: «Έχουμε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με την OpenAI… Μαζί, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τα ουσιαστικά οφέλη αυτής της τεχνολογίας στον κόσμο».

ΣΕΙΣΜΟΣ

Αυτές οι αναταράξεις δεν είναι οι πρώτες για την OpenAI, η οποία λανσαρίστηκε το 2015. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, ήταν κάποτε συμπρόεδρός της, όμως το 2020 αποχώρησε μαζί με άλλα στελέχη, ιδρύοντας τον ανταγωνιστή Anthropic, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι εστιάζει περισσότερο στην ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι καλοθελητές και οι επικριτές συσσωρεύτηκαν σε ψηφιακά φόρουμ καθώς διαδόθηκαν τα νέα για την τελευταία ανακατεύθυνση.

Στο X, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, αποκάλεσε τον Altman “έναν ήρωά μου”, προσθέτοντας: “Έχτισε μια εταιρεία από το τίποτα στα 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία και άλλαξε τον συλλογικό μας κόσμο για πάντα. Ανυπομονώ να δω τι θα κάνει στη συνέχεια . Εγώ, και δισεκατομμύρια άνθρωποι, θα επωφεληθούμε από το μελλοντικό του έργο – θα είναι απλά απίστευτο.”

«Αυτό είναι σοκαριστικό και ο Άλτμαν ήταν βασικό συστατικό στη συνταγή επιτυχίας της OpenAI», δήλωσε ο Daniel Ives, αναλυτής της Wedbush Securities. «Τούτου λεχθέντος, πιστεύουμε ότι η Microsoft και ο Nadella θα ασκήσουν περισσότερο έλεγχο στην OpenAI με την αποχώρηση του Altman».

Ο πλήρης αντίκτυπος της έκπληξης της OpenAI θα ξεδιπλωθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά οι προοπτικές συγκέντρωσης κεφαλαίων προκαλούν άμεση ανησυχία. Ο Άλτμαν θεωρείται ως κύριος υπεύθυνος που κατάφερε να διαπραγματευτεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Microsoft, καθώς και να ηγηθεί των συναλλαγών προσφοράς της εταιρείας φέτος που τροφοδότησε την αποτίμηση της OpenAI, από 29 δισεκατομμύρια δολάρια, σε πάνω από 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Βραχυπρόθεσμα θα βλάψει την ικανότητα της OpenAI να αντλεί περισσότερα κεφάλαια. Μεσοπρόθεσμα δεν θα είναι θέμα”, δήλωσε ο Thomas Hayes, πρόεδρος του hedge fund Great Hill Capital.

Άλλοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι η αποχώρηση του Άλτμαν, αν και αποτρεπτική, δεν θα εκτροχιάσει τη δημοτικότητα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης ή της OpenAI ή το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Microsoft.

«Η καινοτομία που δημιουργήθηκε από την OpenAI είναι μεγαλύτερη από ένα ή δύο άτομα και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό θα αναγκάσει την OpenAI να παραχωρήσει την ηγετική της θέση», δήλωσε ο αναλυτής της Davidson, Gil Luria. «Αν μη τι άλλο, το μερίδιο της Microsoft και το σημαντικό ενδιαφέρον για την πρόοδο της OpenAI διασφαλίζουν την εφαρμογή των κατάλληλων αλλαγών ηγεσίας».

Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Άλτμαν δεν έδειξε σημάδια ανησυχίας σε δύο δημόσιες εκδηλώσεις. Συμμετείχε με τους συναδέλφους του σε ένα πάνελ στο περιθώριο της διάσκεψης της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Σαν Φρανσίσκο, περιγράφοντας τη δέσμευσή του και το όραμά του για την τεχνητή νοημοσύνη.

Αργότερα μίλησε σε μια εκδήλωση που σχετίζεται με το Burning Man στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, συμμετέχοντας σε μια ωριαία συζήτηση για το θέμα της τέχνης και της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Άλτμαν φαινόταν χαλαρός και δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά έφυγε αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του στις 7:30 μ.μ.

Ο διοργανωτής της εκδήλωσης είπε στην εκδήλωση ότι ο Άλτμαν είχε να παρευρεθεί σε άλλη μια συνάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Reuters