Η ώρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έφτασε – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η ώρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έφτασε – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Σήμερα αναμένεται να βγουν στο ηλεκτρονικό «σφυρί» 70 ακίνητα ενώ μέχρι την Τρίτη είχαν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα 1.784 πλειστηριασμοί.

Έφτασε η ώρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών των ακινήτων. Πλέον δεν θα διεξάγονται στα Ειρηνοδικεία, αλλά μόνο ηλεκτρονικά με επισπεύδουσες τράπεζες και ιδιώτες, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για χρέη προς την εφορία και τα Ταμεία από την 1η Μαΐου.

Οι τράπεζες, αλλά και οι ιδιώτες πιστεύουν ότι εφόσον ξεκινήσει να ρολάρει το σύστημα, πολλοί οφειλέτες θα σπεύσουν θα ρυθμίσουν το χρέος του μη θέλοντας, εφόσον έχουν την δυνατότητα, να χάσουν το ακίνητο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα από τα δυο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν αλλά και η βασική αιτία για να παγώσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου η δόση των 5,7 δισ. ευρώ. Το άλλο είναι η απόφαση του ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό, η οποία αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί παραμένουν το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση και μάλιστα άναψαν φωτιές στη συνεδρίαση του Eurogroup με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριου Ντράγκι να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την καθυστέρηση.

Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί

Σήμερα αναμένεται να βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί 70 ακίνητα ενώ μέχρι την Τρίτη είχαν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα 1.784 πλειστηριασμοί. Μόνο για την ερχόμενη Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί 260 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Οι πλειστηριασμοί αυτοί αφορούν ακίνητα, αγροτεμάχια, βιομηχανικά κτίσματα, γραφεία μέχρι εργοστάσια με τους επισπεύδοντες να είναι τόσο τράπεζες όσο και ιδιώτες.

Η νέα πραγματικότητα για τους οφειλέτες έρχεται με 1.000 πλειστηριασμούς μηνιαίως. Τουλάχιστον 7.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να έχουν γίνει από τις τράπεζες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ τουλάχιστον 6.000 ακόμα θα πρέπει να ακολουθήσουν στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018.

Το «χρονοδιάγραμμα» που έχουν θέσει οι δανειστές στις τράπεζες, με την Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν προβλέπει 40.000 πλειστηριασμούς ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια. Από την αποτελεσματική έκβαση των πλειστηριασμών θα κριθεί αν οι τράπεζες προσεγγίσουν τον στόχο που έχει τεθεί από την ΕΚΤ για τουλάχιστον 3.000 πράξεις έως τον προσεχή Απρίλιο.
Οι πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι

Συνολικά πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι είναι μόλις 130, ενώ εσχάτως άρχισαν να πιστοποιούνται συμβολαιογράφοι της επαρχίας. Το πρόβλημα με την επαρχία αντιμετωπίστηκε, μεν, με την παροχή δυνατότητας μεταφοράς του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού σε συμβολαιογράφο της πρωτεύουσας, αλλά για να συμβεί αυτό απαιτείται να βεβαιωθεί προηγουμένως ότι δεν υπάρχει τοπικός πιστοποιημένος συμβολαιογράφος.

Τι πρέπει να προσέξετε

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι πολλοί δανειολήπτες δεν γνωρίζουν τον τρόπο άσκησης των δικαιωμάτων τους έναντι της επιβολής κατάσχεσης, γι’ αυτό έχει δημιουργήσει επιστημονικές ομάδες εργασίας, αποτελούμενες από νομικούς και οικονομολόγους, οι οποίοι παρέχουν ενημέρωση και συμβουλευτική στους οφειλέτες.

Για τους πλειστηριασμούς που έχουν ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά τις 21/02/2018 και έχει ήδη συντελεστεί η σχετική προδικασία του πλειστηριασμού, αυτοί διενεργούνται με ηλεκτρονικά μέσα, από τις 14:00 έως τις 18:00, εφόσον δεν αλλάζει η ημερομηνία διενέργειας και ο υπάλληλος του πλειστηριασμού (συμβολαιογράφος). Ο πλειστηριασμός διενεργείται κατόπιν ανάρτησης αναγγελίας από τον συμβολαιογράφο στο ηλεκτρονικό σύστημα δέκα (10) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία διενέργειας.

Εφόσον αλλάζει η ημερομηνία διενέργειας ή ο υπάλληλος του πλειστηριασμού (συμβολαιογράφος), ο επισπεύδων δανειστής (π.χ. η τράπεζα) είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου και του χρόνου διενέργειάς τους στον οφειλέτη με επίδοση προς αυτόν νέου αποσπάσματος κατασχετήριας έκθεσης, το αργότερο δέκα ή είκοσι εργάσιμες ημέρες (εξαρτάται αν πρόκειται για κατάσχεση κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων), πριν από την ορισθείσα αρχικά ημερομηνία διενέργειας του φυσικού πλειστηριασμού.

H περίπτωση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων (επομένως και της κύριας κατοικίας) υφίσταται στις περιπτώσεις ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες, το δημόσιο (ΔΟΥ), τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι η κύρια κατοικία προστατεύεται από τον νόμο για όσους έχουν τις προϋποθέσεις να υπαχθούν στον Ν.3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), όπως ισχύει και με χρονικό ορίζοντα, προς το παρόν, τον Δεκέμβριο του 2018.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας καλεί τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σχετικά με την εξυπηρέτηση των οφειλών τους, να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της προκειμένου να ενημερωθούν κατά περίπτωση από τους επιστημονικούς συνεργάτες της και να τους παρασχεθεί η καταλληλότερη υποστήριξη.