Η Ουκρανία προσπαθεί να αυξήσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εν μέσω φόβων για επισιτιστική κρίση

Η Ουκρανία προσπαθεί να αυξήσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εν μέσω φόβων για επισιτιστική κρίση
France-Fanjeaux- 2017-07-05. Wheat fields are harvested during the summer period in the Aude department in southern France. France-Fanjeaux- 2017-07-05. Les champs de ble sont moissonnes durant la periode estivale dans le departement de l Aude dans le sud de la France. (Photo by Frederic Scheiber / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Η χώρα είχε εξαγωγές έως 6 εκατ. τόνους σιτηρών τον μήνα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, αλλά τους τελευταίους μήνες οι όγκοι μειώθηκαν περίπου σε 1 εκατ. τόνους.

Οι εξαγωγές της Ουκρανίας σε σιτηρά, ελαιόσπορους και φυτικά έλαια αυξήθηκαν κατά 80% τον Μάιο σε μηνιαία βάση σε 1,743 εκατ. τόνους αλλά οι όγκοι συνεχίζουν να είναι σημαντικά χαμηλότερα από τις εξαγωγές τον Μάιο του 2021, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το καλαμπόκι κυριαρχεί στις εξαγωγές με 959.000 τόνους, ενώ οι εξαγωγές ηλιέλαιου ανήλθαν σε 202.650 τόνους.

Η Ουκρανία εξήγαγε 2,245 εκατ. τόνους καλαμποκιού και 501.800 τόνους ηλιέλαιου τον Μάιο του 2021.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έχουν φθάσει τα 47,2 εκατ. τόνους έως τώρα την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022, συμπεριλαμβανομένων 148.000 τόνων τις πρώτες πέντε ημέρες του Ιουνίου.

Η Ουκρανία είχε εξαγωγές έως 6 εκατ. τόνους σιτηρών τον μήνα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, αλλά τους τελευταίους μήνες οι όγκοι μειώθηκαν περίπου σε 1 εκατ. τόνους.

Η Ουκρανία, κορυφαίος παραγωγός αγροτικών προϊόντων, συνήθιζε να εξάγει το μεγαλύτερο μέρος αυτών από θαλάσσιους λιμένες αλλά λόγω της εισβολής της Ρωσίας αναγκάστηκε να εξάγει με τρένα μέσω των δυτικών συνόρων της ή των μικρότερων λιμένων στον Δούναβη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, συνολικά 3,04 εκατ. τόνοι διάφορων αγροτικών προϊόντων έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία τους τρεις μήνες της ρωσικής εισβολής.