Η Ουγγαρία ετοιμάζεται να μπει ξανά ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία

Η Ουγγαρία ετοιμάζεται να μπει ξανά ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία
epa07451466 Hungarian Prime Minister Viktor Orban gives a press conference at the end of the European People's Party (EPP) Political Assembly at the European Parliament in Brussels, Belgium, 20 March 2019. The Fidesz party of Hungarian Prime Minister Viktor Orban has been temporary suspended by EPP. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Βίκτορ Όρμπαν μίλησε και πάλι για ουγγρικό βέτο στα επόμενα σχέδια κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία.

Η Ουγγαρία θα ασκήσει βέτο σε οποιεσδήποτε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που θα αφορούν την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν μιλώντας στον κρατικό ραδιοσταθμό.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από την ΕΕ να περιλάβει τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom στις κυρώσεις, όμως η Ουγγαρία, η οποία διαθέτει ένα ρωσικής κατασκευής πυρηνικό σταθμό τον οποίο σχεδιάζει με τη Rosatom να επεκτείνει, έχει μπλοκάρει την κίνηση αυτή.

Ο Ορμπάν επανέλαβε στη συνέντευξη πως «προφανώς πρέπει να ασκηθεί βέτο» σε οποιεσδήποτε κυρώσεις στην πυρηνική ενέργεια.

«Δεν θα επιτρέψουμε να περιληφθεί η πυρηνική ενέργεια στις κυρώσεις», δήλωσε ο ούγγρος πρωθυπουργός. «Αυτό είναι εκτός συζήτησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ουγγαρία, κράτος μέλος της ΕΕ, έχει επανειλημμένα επικρίνει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στη γειτονική της Ουκρανία, λέγοντας πως απέτυχαν να εξασθενήσουν σημαντικά τη Ρωσία, ενώ υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Δύση δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Rosatom μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ουγγρικός πυρηνικός σταθμός του Πακς έχει τέσσερις μικρούς ρωσικής κατασκευής αντιδραστήρες VVER 440 με συνολική δυνατότητα παραγωγής περίπου 2.000 μεγαβάτ, οι οποίοι τέθηκαν σε λειτουργία το διάστημα από το 1982 ως το 1987.

Ο εν λόγω σταθμός παράγει περίπου τη μισή ενέργεια που καταναλώνεται στην Ουγγαρία και παίρνει το πυρηνικό του καύσιμο από τη Ρωσία.

Βάσει μιας συμφωνίας που υπογράφηκε το 2014 με τη Ρωσία, η Ουγγαρία έχει στόχο να επεκτείνει το σταθμό του Πακς με δύο ρωσικής κατασκευής αντιδραστήρες VVER με ικανότητα παραγωγής 1,2 γιγαβάτ ο καθένας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: