Η Ουγγαρία μετατρέπει σε «ρινγκ» τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Ουκρανία

Η Ουγγαρία μετατρέπει σε «ρινγκ» τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Ουκρανία
epa07451484 Hungarian Prime Minister Viktor Orban scatches his cheek as he attends a press conference at the end of the European People's Party (EPP) Political Assembly at the European Parliament in Brussels, Belgium, 20 March 2019. The Fidesz party of Orban has been temporary suspended by EPP. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα θεμέλια για μια δύσκολη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τρέχουσα εβδομάδα στις Βρυξέλλες, αναφορικά με τις συζητήσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, θέτει η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος υπερηφανεύεται για τους δεσμούς του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, απείλησε να ασκήσει βέτο στις συνομιλίες για τη βοήθεια και τη διεύρυνση της Ένωσης

Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Κίεβο για τη μακρά διαδικασία ένταξης στο μπλοκ, αλλά η Βουδαπέστη υποσκάπτει την προσπάθεια, σύμφωνα με το Reuters.

«Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτικών θέλει να λάβει τόσο σημαντικές αποφάσεις που είναι εντελώς απροετοίμαστες και στερούνται στρατηγικής συμφωνίας για το μέλλον της Ευρώπης», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, στο Facebook πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για την προετοιμασία της Συνόδου στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

«Δεν θα υποκύψουμε σε καμία πίεση, ανεξάρτητα από το από πού προέρχεται, από ποιον και τι είδους εκβιασμός είναι ή υπόσχεται» συμπλήρωσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.

Η Ουγγαρία δεν βρίσκεται για πρώτη φορά σε αντιπαράθεση με τους εταίρους της στην ΕΕ. Αμβλύνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τον περασμένο Δεκέμβριο άσκησε βέτο σε μια συμφωνία για τη χορήγηση στην Ουκρανία 18 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023.

Η Βουδαπέστη επέτρεψε τελικά να περάσει η βοήθεια αυτή μετά από παζάρια επί ημέρες για τη βοήθεια της ΕΕ προς την Ουγγαρία, η οποία είχε μπλοκαριστεί λόγω ανησυχιών για δημοκρατική οπισθοδρόμηση υπό τον Ορμπάν.

«Θέλω να πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι θα είναι ενωμένοι και θα στείλουμε σήμερα σαφή μηνύματα στον Ούγγρο ομόλογό μας ώστε να γίνει αυτό», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολόν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις χαρακτήρισε «σύγκρουση ιδεολογιών, μεταξύ εκείνων που θέλουν την Ευρώπη ισχυρή και εκείνων που δεν θέλουν καθόλου την ΕΕ».

Καταστροφικές συνέπειες και η «μητέρα όλων των μαχών»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δήλωσε ότι η αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας να συμφωνηθεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα έδειχνε ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να τηρήσει τις ιστορικές δεσμεύσεις της.

Δεν μπορώ να φανταστώ, δεν θέλω καν να μιλήσω για τις καταστροφικές συνέπειες που θα προκύψουν εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτύχει να λάβει αυτή την απόφαση», είπε, χαρακτηρίζοντάς την «τη μητέρα όλων των αποφάσεων».

Η εξασφάλιση νέας οικονομικής βοήθειας από την Ευρώπη είναι κρίσιμη, ενώ αυξάνονται επίσης οι αμφιβολίες για τη μελλοντική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο, καθώς ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατευθύνεται σε συνομιλίες στην Ουάσινγκτον.

Όλες αυτές οι αποφάσεις – καθώς και μια άλλη σχετικά με το 12ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας από την ολοκληρωτική εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022 – απαιτούν την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 χωρών του μπλοκ.

Καθώς η ΕΕ προσπαθεί και πάλι να κερδίσει την υποστήριξη του Όρμπαν για την Ουκρανία, η εκτελεστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ξεκλειδώσει την πρόσβαση της Βουδαπέστης σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ αυτή την εβδομάδα.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι σχετικές προσπάθειες της Γεωργίας και της Βοσνίας να προωθήσουν τις ελπίδες τους να ενταχθούν στην ΕΕ -που υποστηρίζονται από τον Όρμπαν- θα πέσουν στο κενό αν η Ουγγαρία ασκήσει βέτο στις συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά ορισμένοι δήλωσαν επίσης ότι ένας συμβιβασμός είναι ακόμη πιθανός.

Όσοι περιμένουν ότι ο Όρμπαν θα υποχωρήσει, περιέγραψαν έναν πιθανό συμβιβασμό που ρίχνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία για τον Μάρτιο, μόλις εκπληρωθούν οι τελικές προϋποθέσεις. Άλλοι λένε ότι είναι πιθανό ο Όρμπαν να μην πειστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com