BBG: Η Ευρωζώνη σε οικονομική ύφεση, πρώτη φορά μετά από την πανδημία

BBG: Η Ευρωζώνη σε οικονομική ύφεση, πρώτη φορά μετά από την πανδημία
Photo: pixabay.com
Ήπια ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας προβλέπεται στις αρχές του 2024.

Η Ευρωζώνη αναμένεται να παρουσιάσει την πρώτη της οικονομικής ύφεση για το τέλος του 2023 μετά από την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα που «έτρεξε» το Bloomberg μεταξύ αναλυτών.

Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα τη Δευτέρα, η συρρίκνωση κατά 0,1% που προβλέπεται τώρα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου συγκρίνεται με την πρόβλεψη της προηγούμενης έρευνας ότι η οικονομία θα παρέμενε στάσιμη. Ήπια ανάκαμψη προβλέπεται στις αρχές του 2024.

«Αμφιβάλλουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας ανάκαμψης», δήλωσε ο Γιόργκ Άνγκελε, οικονομολόγος της Bantleon Bank. «Οι αντίρροπες τάσεις παραμένουν ισχυρές, ιδίως αυτές που προκύπτουν από τη μαζική αύξηση των επιτοκίων».

Η οικονομική αδυναμία καθοδηγείται από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία πασχίζει να αποτινάξει από πάνω της τη συρρίκνωση της μεταποίησης. Καταπιεσμένη από την κρίση του προϋπολογισμού και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, η χώρα αναμένεται να παρουσιάσει πτώση 0,2% το τέταρτο τρίμηνο – μεγαλύτερη από την πτώση 0,1% που είχε αρχικά προβλεφθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Νοεμβρίου, η οποία προβλέπει ότι η Ευρωζώνη των 20 χωρών θα επιστρέψει στην ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο, υποβοηθούμενη από την απότομη υποχώρηση του πληθωρισμού και την εύρωστη αγορά εργασίας.

Ενώ ένας σημαντικός οικονομικός κίνδυνος προέρχεται από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, η πρόσφατη επιβράδυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή εξέπληξε τόσο τις αγορές όσο και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ωθώντας τους επενδυτές να προβλέψουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει τη μείωση των επιτοκίων της ήδη από την άνοιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com