Οι παγίδες το διαρροών – Τι απαντούν οι Ευρωπαίοι για τις αποκαλύψεις των Wikileaks

Οι παγίδες το διαρροών – Τι απαντούν οι Ευρωπαίοι για τις αποκαλύψεις των Wikileaks
Delia Velculescu, the new International Monetary Fund (IMF) representative for Greece, gets into a car after a meeting at the Bank of Greece in Athens, Greece July 31, 2015. Top level contacts between Greek ministers and the heads of institutions discussing Greece's new bailout started on Friday. REUTERS/Yiannis Kourtoglou - RTX1MLKQ

Πού μπορεί να οδηγήσει η στάση της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση.

«Μέγα λάθος» της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση τη συνέχιση της κόντρας με το ΔΝΤ και την όξυνση του κλίματος εν μέσω της διαπραγμάτευσης, που θα αποδειχθεί καθοριστική για την τύχη της χώρας.

Οι ίδιες πηγές καταλογίζουν στην κυβέρνηση λάθος στρατηγική, καθώς, όπως επισημαίνουν «αντί να εκμεταλλευτεί την επιμονή του ΔΝΤ για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, επικεντρώνεται στην καταγγελία για στρατηγική χρεοκοπίας της χώρας, την οποία δεν συμμερίζεται κανείς από τους υπόλοιπους εταίρους».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα ότι «η κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί η ίδια απομονωμένη», καθώς όπως εκτιμούν, «οι Ευρωπαίοι δεν θα αδειάσουν το Ταμείο και το πιθανότερο είναι ότι θα συσπειρωθούν γύρω του», με αποτέλεσμα να μην αποκλείονται «ακόμη και απαιτήσεις για σκληρότερα μέτρα».

Ήδη, οι Ευρωπαίοι (Γερμανία, αλλά και Ε.Ε.) με δηλώσεις αξιωματούχων τους ξεκαθαρίζουν ότι οι διαρροές των συνομιλιών, που αποτελούν και προϊόν υποκλοπής, όπως σημειώνουν, δεν πρόκειται να διχάσουν ΕΕ και ΔΝΤ. Τόσο ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, όσο και ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν, που μίλησε στο πρακτορείο MNI, επισημαίνουν πως οι θέσεις του Ταμείου είναι γνωστές, ενώ συμπληρώνουν πως συμφωνούν με το ΔΝΤ ότι μένουν αρκετά να γίνουν ακόμη πριν κλείσει η συμφωνία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι «εάν συνεχιστεί η κόντρα και περάσει και μέσα στη διαπραγμάτευση, τότε η Ελλάδα θα έχει κλωτσήσει την καρδάρα με το γάλα, την ώρα που όλες οι πλευρές επιθυμούν διακαώς μια γρήγορη συμφωνία».

Οι ίδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως οι συνθήκες (Brexit, προσφυγικό) είναι ιδανικές, ώστε η Γερμανία και η Άνγκελα Μέρκελ να θέλουν να τελειώνουν με το ελληνικό ζήτημα. Για το λόγο αυτό και έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει το σενάριο μιας πρώτης αξιολόγησης με το ΔΝΤ σε ρόλο… εν αναμονή δανειστή, ο οποίος θα συμμετάσχει πλήρως στη δεύτερη αξιολόγηση, μετά την ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις, ίσως ανατρέψουν τους σχεδιασμούς, καθώς το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι Ευρωπαίοι, ειδικά οι σκληροί του Βορρά, είναι να δείξουν πως υποκύπτουν σε οποιονδήποτε εκβιασμό. Με αυτή τη λογική, κοινοτικοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν μια σκλήρυνση της στάσης των Ευρωπαίων, που θα αποτυπωθεί και στη στάση που θα κρατήσουν στη διαπραγμάτευση οι εντολείς τους.