Η παγκόσμια υγειονομική κρίση λειτούργησε ως κάλεσμα για δράση

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση λειτούργησε ως κάλεσμα για δράση
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Μια συζήτηση με τον Αlexander Kraft, διευθύνοντα σύμβουλο των Sotheby's International Realty France – Monaco, για την επιστροφή των ταξιδιών, του real estate για ultra-high-net-worth individuals, τη φιλοξενία και τη μόδα, στην εποχή μετά τον κορωνοϊό.

*Από τον Κώστα Παναγάκη

Αρκεί μια γρήγορη ανάγνωση στο βιογραφικό του Alexander Kraft, προκειµένου να καταλάβει κάποιος ότι κανένας τίτλος δεν µπορεί µε ακρίβεια να περιγράψει τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντά του. Φορώντας πολλά, διαφορετικά «καπέλα» −στέλεχος, ξενοδόχος, restaurateur ανάµεσα σε άλλα− είναι µια δυναµική φιγούρα στον κόσµο των «ultra» πλούσιων οικογενειών.

Εδώ και 17 χρόνια είναι ιδιοκτήτης και διευθύνων σύµβουλος του οίκου Sotheby’s International Realty France – Monaco, ωστόσο οι δραστηριότητές του δεν περιορίζονται αποκλειστικά στο real estate. Είναι επίσης σχεδιαστής της δικής του σειράς ρούχων, µουσικός παραγωγός και εξαιρετικά δηµοφιλής στα social media, µε περισσότερους από 200.000 χρήστες να ακολουθούν τα βήµατά του στον κόσµο του luxury lifestyle. Με τέτοια παρουσία, αλλά και µε τόσο σηµαντικές προσλαµβάνουσες µέσα από τα πιο επιδραστικά brands διεθνώς, o Alexander Kraft έχει µοναδική οπτική για το παρελθόν, το παρόν και το µέλλον της high-end αγοράς· µιας αγοράς η οποία αναγκάστηκε να προσαρµοστεί στις νόρµες και τάσεις που αναδύθηκαν την εποχή του κορωνοϊού. Είχα την τύχη να µιλήσω µαζί του στις αρχές του φθινοπώρου και να µάθω από πρώτο χέρι τις απόψεις του για την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά του real estate, αλλά και για το πώς η πανδηµία σηµάδεψε το µέλλον της σε µεσοπρόθεσµη βάση.

Ο «πυρετός» του real estate

«Εγώ το αποκαλώ “πυρετό”» µου εξηγεί από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συζήτησής µας µέσω Ζoom από το σπίτι του στο Μονακό. «Η κρίση της πανδηµίας λειτούργησε για πολλούς ανθρώπους ως έναυσµα. Ως ένα κάλεσµα για δράση. Η στιγµή να προχωρήσουν στην υλοποίηση σκέψεων και σχεδίων που είχαν για πολύ καιρό, αλλά ποτέ δεν προχωρούσαν. Με τον κόσµο να µένει κλεισµένος στα σπίτια του και τα ταξίδια να σταµατούν, ο χώρος έγινε πιο σηµαντικός από ποτέ. Οι αγοραστές µπήκαν στην ultra-high-net-worth αγορά σπιτιών µε περισσότερη αποφασιστικότητα από ποτέ, καθώς η νέα γενιά αναζητούσε σπίτι για µια νέα πραγµατικότητα. Αυτός ο “πυρετός” στο real estate είναι εµφανής σε πολλές χώρες, µε τη Γαλλία και το Μονακό µόνο να καταγράφουν συναλλαγές που ξεπερνούν συνολικά το 1 δισεκατοµµύριο ευρώ για το 2021. Εµείς, ως Sotheby’s, είδαµε φέτος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ένα από τα πιο δυναµικά ιστορικά επίπεδα συναλλαγών, καθώς οι πελάτες µας ανταποκρίνονται στην αυξανόµενη ζήτηση για νέα σπίτια. Και αυτός ο “πυρετός” δεν φαίνεται να υποχωρεί στο άµεσο µέλλον».

Ο Αlexander Kraft, διευθύνων σύμβουλος των Sotheby's International Realty France – Monaco.
Ο Αlexander Kraft, διευθύνων σύμβουλος των Sotheby’s International Realty France – Monaco.

«Ο κόσμος αναζητά το τέλειο σπίτι – ένα καταφύγιο»

Και ο Kraft συνεχίζει τον χειµαρρώδη λόγο του σηµειώνοντας ξεκάθαρα ότι «υπάρχει µεγάλη ζήτηση από αγοραστές. Ο κόσµος αναζητά το τέλειο σπίτι, ένα καταφύγιο. Αυτό σηµαίνει καλή τοποθεσία: ένα µέρος όπου ο ήλιος λάµπει όλο τον χρόνο, ένα µέρος που θα προσφέρει τα πάντα».

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά την πλευρά της προσφοράς, τονίζει: «Οι πωλητές έχουν επίσης υψηλά κίνητρα να βγουν στην αγορά. Συνεχίζουν να βγαίνουν second homes προς πώληση, καθώς οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να επωφεληθούν από αυτό το αυξανόµενο κύµα ενδιαφέροντος».

Όπως εξηγεί, αυτή η αγορά έχει εδώ και καιρό συγκεκριµένα χαρακτηριστικά για τους ultra-high-net-worth individuals, µε τις παλαιότερες γενιές να έχουν µια βάση στην πόλη και παραθεριστικές κατοικίες στην εξοχή. Ωστόσο, πριν από την πανδηµία είχε αναδυθεί ένα trend µε βάση το οποίο προτεραιότητα είχαν τα ταξίδια και όχι οι µόνιµες κατοικίες. Αυτοί που ο Kraft περιγράφει ως η «Γενιά του Airbnb» αναζητούσαν high-end ξενοδοχεία, θέρετρα και βίλες, αντί για µεγάλου µεγέθους επενδύσεις µέσα από αγορές. Τώρα σηµειώνει ότι βλέπουµε µια αντιστροφή αυτής της τάσης.

«Οι άνθρωποι θέλουν να έχουν τον δικό τους χώρο. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό είναι εν µέρει ψυχολογικοί. Κατά τη διάρκεια της πανδηµίας η εργασία έγινε πιο ευέλικτη, τα γραφεία προαιρετικά και οι πόλεις αποπνικτικές. Οι επιχειρήσεις προσαρµόστηκαν γρήγορα στο µοντέλο εργασίας από απόσταση, το οποίο αναµένεται να συνεχιστεί και µετά την πανδηµία. Τώρα οι εργαζόµενοι µπορούν να δουλεύουν από οπουδήποτε στον κόσµο, µε αποτέλεσµα να έχουµε αυξηµένο ενδιαφέρον για διαµονές σε second homes» προσθέτει.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Προτεραιότητα η «ποιότητα ζωής»

«Η πόλη δεν είναι πλέον η µόνιµη βάση», συνεχίζει ο Kraft, «αυτό αναµένουµε να είναι τεράστιο trend για τα επόµενα 5-20 χρόνια. Η προτεραιότητα τώρα δίνεται στο lifestyle και στην ευελιξία, µε περισσότερη έµφαση στην ποιότητα του τρόπου µε τον οποίο εργαζόµαστε, λειτουργούµε και ζούµε στον ελεύθερό µας χρόνο».

Για τον Kraft αυτό που στηρίζει το νέο ρεύµα είναι η υψηλή προτεραιότητα στην «ποιότητα ζωής». Αυτή είναι και η φιλοσοφία πάνω στην οποία έχει χτίσει τις δραστηριότητές του στον χώρο της φιλοξενίας, όπως το νέο boutique ξενοδοχείο La Maison Bleue στην Provence της Γαλλίας.

«Εδώ και χρόνια, ως στέλεχος των Sotheby’s τα έχω δει όλα. Έχω δει µέρη µε µεγαλειώδη ονόµατα και υπέροχη αρχιτεκτονική, αλλά η πραγµατικότητα από µέσα είναι τελείως διαφορετική. Ήθελα να ανοίξω έναν προορισµό για να δείξω στους ανθρώπους πώς προσφέρεται η σωστή φιλοξενία».

Έπειτα από µια 5ετή ανακαίνιση το La Maison Bleue άνοιξε ξανά τις πόρτες του ως κλασική έπαυλη προσφέροντας εκλεπτυσµένες υπηρεσίες σε τιµές που έχουν νόηµα.

«Ήθελα να καταστήσω τις luxury εµπειρίες προσβάσιµες σε πολύ µεγαλύτερη αγορά, χωρίς να παρεκκλίνω από το όραµά µου» εξηγεί. Κάθε δωµάτιο έχει πλήρως λειτουργικά τζάκια-αντίκες, µαρµάρινα µπάνια και κρεβάτια υψηλής ποιότητας. «Η ποιότητα βρίσκεται πάντοτε στις λεπτοµέρειες. Στόχος µου είναι να προσφέρω µια ωραία εµπειρία, ξεκάθαρη, οικονοµική και πάνω από όλα εκλεπτυσµένη».

Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη βιοµηχανία, η πανδηµία έχει επηρεάσει πάρα πολύ τη φιλοξενία και τον διεθνή τουρισµό. Αντιµέτωποι µε περιορισµούς, κανονισµούς και πελατεία µε νέες αξίες, τα hospitality brands έπρεπε να προσαρµοστούν και να εξελιχθούν. «Δεν έχει να κάνει τόσο µε την κλασική φιλοξενία αυτές τις µέρες» λέει ο Kraft. «Οι άνθρωποι είναι πεινασµένοι για ταξίδι, αλλά είναι επίσης πεινασµένοι για εµπειρίες. Δεν θέλουν απλώς κάπου να κοιµηθούν, θέλουν να βρουν έναν προορισµό καλύτερο από οπουδήποτε αλλού». Ο δείκτης για αυτό είναι η εξυπηρέτηση. «Τα ξενοδοχεία πρέπει να έχουν µια ολοκληρωµένη προσέγγιση στην εξυπηρέτηση, η οποία να είναι πιο ευφάνταστη από ποτέ – από το turn-down µέχρι το room service. Από τα Four Seasons έως τις µικρότερες boutique µπράντες όπως τα JK Places, µια ολοκληρωµένη προσέγγιση στην εµπειρία της φιλοξενίας είναι αυτό που τους ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους».

«Το παν είναι να βρούµε νέους τρόπους για να δηµιουργήσουµε εµπειρίες για τους επισκέπτες», σηµειώνει ο Alexander Kraft. «Αυτός είναι ο τρόπος µε τον οποίο πρέπει να εξελιχθεί η βιοµηχανία».

Ένας άλλος σηµαντικός αντίκτυπος της πανδηµίας στον κλάδο της φιλοξενίας ήταν στους εργαζοµένους. Η ευπάθεια του κλάδου οδήγησε σε σηµαντική έλλειψη εργαζοµένων, καθώς οι ξενοδοχειακές οµάδες αγωνίζονται να προσελκύσουν στελέχη. «Τα ξενοδοχεία πρέπει να σκεφτούν πώς δοµούν την υπηρεσία όχι µόνο για τους επισκέπτες αλλά και για το προσωπικό τους» λέει ο Kraft. «Η εργασία πρέπει να είναι πιο διαχειρίσιµη, πιο εµπνευσµένη. Ένας θυρωρός µε πάθος, µε ενδιαφέρον και ενέργεια είναι πιο πιθανό να κάνει την extra προσπάθεια στη δουλειά του. Τελικά, αυτό µεταφράζεται σε καλύτερη εµπειρία φιλοξενίας για τους επισκέπτες και καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών για ολόκληρη τη βιοµηχανία».

Το ταξίδι στον χώρο της μόδας

Η υψηλή αισθητική αλλά και η προσήλωση στην ποιότητα οδήγησαν τον Kraft και στον χώρο της µόδας. Τον Μάιο του 2020 κυκλοφόρησε τη δική του σειρά ανδρικών ενδυµάτων, τη συλλογή Alexander Kraft Monte Carlo. Όπως και στις πεποιθήσεις του για τα ξενοδοχεία, η προσέγγισή του στον σχεδιασµό ρούχων επικεντρώθηκε στη φινέτσα, την αισθητική και την προσβασιµότητα.

«Ήθελα να δηµιουργήσω πολύ καλά, έτοιµα ρούχα που να είναι διαχρονικά, φτιαγµένα µε ηθικό τρόπο και καλά υλικά, σε τιµή που δεν βρίσκει εύκολα κάποιος για τέτοιου είδους προϊόντα» µου αναφέρει.

Βασιζόµενος στην εµπειρία τριών δεκαετιών συνεργασίας µε προσωπικούς ράφτες, ο Kraft δηµιούργησε µια συλλογή που φέρνει την επιτήδευση του παλιού κόσµου στο σήµερα. Η προσοχή στη λεπτοµέρεια και την ποιότητα των υλικών είναι µεγάλη και η επιτυχία υπήρξε άµεση, καθώς µέσα σε 48 ώρες από την κυκλοφορία της, η συλλογή του Kraft εξαντλήθηκε − µια έµπρακτη απόδειξη της δυναµικής του ένθερµου κοινού του στα social media και της εκτεταµένης αντίληψής του για τη ζήτηση high-end προϊόντων.

Ο Kraft είναι σχεδιαστής ρούχων, μουσικός παραγωγός και εξαιρετικά δημοφιλής στα social media, με περισσότερους από 200.000 χρήστες να τον ακολουθούν.
Ο Kraft είναι σχεδιαστής ρούχων, μουσικός παραγωγός και εξαιρετικά δημοφιλής στα social media, με περισσότερους από 200.000 χρήστες να τον ακολουθούν.

«Πιστεύω ότι υπάρχει συνέπεια στην πίστη» επισηµαίνει. «Τα ξενοδοχεία, όπως και τα ρούχα, πρέπει να αντέχουν στον χρόνο. Πάρτε, για παράδειγµα, τα τζιν. Εάν το υλικό είναι καλό, αν χρησιµοποιείται σωστό denim, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το τέντωµα. Το ίδιο µπορεί να ειπωθεί για τα ξενοδοχεία. Όλα έχουν να κάνουν µε την ποιότητα – ποιότητα στις λεπτοµέρειες. Πιστεύω ότι το ξενοδοχείο µου θα εξακολουθεί να είναι επίκαιρο σε 20 χρόνια από σήµερα, επειδή δηµιουργήθηκε µε µακροπρόθεσµο όραµα».

Από την άποψη αυτή, ο Alexander Kraft κοιτάζει το µέλλον µε αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Καθώς βγαίνουµε από µία από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας, οι προοπτικές για ακίνητα, φιλοξενία και µόδα είναι παρόµοιες: πρέπει να έχουµε τη φροντίδα, την προσοχή και την αριστεία στο επίκεντρο κάθε επιχείρησης. Μόνο τότε κάθε προϊόν και κάθε όνοµα θα διαρκέσει µια ζωή.

*Ο Κώστας Παναγάκης είναι Διευθύνων Σύµβουλος της Travelworks Public Relations.

*Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί στα περίπτερα.