Η αρρώστια που απειλεί την παγκόσμια παραγωγή μπανάνας

Η αρρώστια που απειλεί την παγκόσμια παραγωγή μπανάνας

Η «νόσος του Παναμά» απειλεί το δημοφιλές αυτό φρούτο.

Η μπανάνα, το δημοφιλές αυτό φρούτο, δέχεται σφοδρή επίθεση από μία αρρώστια που επεκτείνεται σε όλο τον πλανήτη και απειλεί τον εξαγωγικό κλάδο της Λατινικής Αμερικής.

Οι παραγωγοί ανησυχούν τόσο πολύ που το Διεθνές Συνέδριο Μπανάνας άλλαξε χώρο διεξαγωγής την τελευταία στιγμή, από την Κόστα Ρίκα στο Μαϊάμι, ώστε οι συμμετέχοντες να μην μεταφέρουν την αρρώστια στην ευρύτερη περιοχή παραγωγής της μπανάνας – τη Λατινική Αμερική – με τη μολυσμένη σκόνη στα παπούτσια τους.

Η Λατινική Αμερική είναι η βασική πηγή προέλευσης των μπανανών που καταναλώνει η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη.

Η αρρώστια – γνωστή ως «νόσος του Παναμά» – έχει επεκταθεί ήδη από την Ασία σε μέρη της Αυστραλίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Πλήττει αποκλειστικά την ποικιλία Cavendish, την οποία και καταναλώνουν οι άνθρωποι στη Δύση.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ προειδοποίησε πρόσφατα ότι ο κλάδος της παραγωγής μπανάνας – με τζίρο 36 δισεκατομμύρια δολάρια – πρέπει να δράσει «για να αντιμετωπίσει μια από τις πιο καταστροφικές αρρώστιες για την μπανάνα».

Μια παλαιότερη εκδοχή της «νόσου του Παναμά» οδήγησε σε πλήρη εξαφάνιση την ποικιλία Gros Michel, τη δημοφιλέστερη ποικιλία τη δεκαετία του ’60. Κατόπιν, οι παραγωγοί υιοθέτησαν την ποικιλία Cavendish, η οποία θεωρήθηκε κατώτερης ποιότητας αλλά ήταν ανθεκτική στη νόσο.

Πλέον, επιστήμονες και παραγωγοί αναζητούν την επόμενη ποικιλία που ίσως αντικαταστήσει την τρέχουσα ποικιλία Cavendish, καθώς μια νέα εκδοχή της νόσου έχει οδηγήσει σε κατάρρευση της παραγωγής σε περιοχές της Ασίας.

Η Ταϊβάν έχει δημιουργήσει έναν αριθμό «μεταλλαγμένων» μπανανών Cavendish που δοκιμάζονται στις Φιλιππίνες και την Κίνα, σύμφωνα με την Ίνγκε βαν ντεν Μπερχ, επιστήμονα στην Biodiversity International στο Βέλγιο.

«Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά αλλά η συγκεκριμένη μπανάνα δεν είναι τόσο γευστική ή κατάλληλη για μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις» δήλωσε στο CNNMoney. «Δεν υπάρχει απλή λύση στο πρόβλημα».

Για την ώρα, οι τιμές στα μανάβικα της Δύσης δεν έχουν μεταβληθεί, καθώς δεν έχει επηρεαστεί η παραγωγή της Λατινικής Αμερικής. Όμως, αν η νόσος περάσει εκεί, τότε η τιμή της μπανάνας θα αυξηθεί ενώ και οι διαθέσιμες ποικιλίες μπανάνας θα αλλάξουν, αναγκαστικά, σημειώνει η βαν ντεν Μπερχ.