Στουρνάρας: «Ευπρόσδεκτες» οι ξένες τράπεζες στην Ελλάδα

Στουρνάρας: «Ευπρόσδεκτες» οι ξένες τράπεζες στην Ελλάδα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης για να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό στην επίσημη αποδοχή της δωρεάς της Δημοσιογραφικής Βιβλιοθήκης της οικογένειας Βοβολίνη. Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Σε συνέντευξή του στη Handelsblatt, ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε επιθυμητές τις ξένες συμμετοχές στις ελληνικές τράπεζες, με την UniCredit να αποτελεί ήδη χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τάσσεται υπέρ της περαιτέρω συμμετοχής ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις ελληνικές τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι οι διασυνοριακές επενδύσεις και συγχωνεύσεις μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος «η συμμετοχή ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών είναι απολύτως επιθυμητή».

Όπως εξήγησε, οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις αποτελούν σημαντικό βήμα για τη δημιουργία μιας πραγματικά ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς, καθώς μπορούν να περιορίσουν τον κατακερματισμό και να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας.

Η Ελλάδα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος

Το ενδιαφέρον ξένων τραπεζών για την Ελλάδα έρχεται καθώς ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος έχει αφήσει πίσω του σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα της προηγούμενης δεκαετίας.

Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2026 δείχνουν αυξημένα έσοδα, υψηλή κερδοφορία, περιορισμό των πιστωτικών κινδύνων και βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, κατέγραψαν συνολικά καθαρά κέρδη περίπου 2,4 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, αυξημένα κατά 2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025.

Παράλληλα, ο δείκτης FTSE/ATHEX Banks ενισχύθηκε κατά 21,4% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να εμφανίζουν χαμηλότερες αποτιμήσεις σε σύγκριση με ευρωπαϊκούς ομίλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παράδειγμα της UniCredit και της Alpha Bank

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυξανόμενης παρουσίας ξένων τραπεζών στην Ελλάδα αποτελεί η UniCredit και η συμμετοχή της στην Alpha Bank.

Η ιταλική τράπεζα απέκτησε στα τέλη του 2023 αρχικά το 8,97% της Alpha Bank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σήμερα το ποσοστό της ανέρχεται σε περίπου 29,8%, ενώ η υπόλοιπη μετοχική βάση βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε ελεύθερη διασπορά.

Η παρουσία της UniCredit στην Alpha Bank αντιμετωπίζεται θετικά από τη διοίκηση της ελληνικής τράπεζας και την κυβέρνηση. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει χαρακτηρίσει τη συμμετοχή της ιταλικής τράπεζας σημαντική ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, έχει επίσης δηλώσει ότι η επένδυση στην Alpha Bank ξεπέρασε σημαντικά τις αρχικές προσδοκίες του ομίλου. Από την είσοδο της UniCredit, η χρηματιστηριακή αξία της Alpha Bank έχει αυξηθεί σημαντικά.

Ποιοι είναι οι πιθανοί στόχοι

Με την Alpha Bank να έχει ήδη έναν ισχυρό διεθνή εταίρο, το ενδιαφέρον των αναλυτών στρέφεται κυρίως προς την Πειραιώς και τη Eurobank.

Η Πειραιώς θεωρείται δυνητικά ελκυστικός στόχος λόγω του μεγέθους της και της ισχυρής παρουσίας της στην ελληνική αγορά. Η Eurobank, από την άλλη πλευρά, προσφέρει πρόσβαση σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω της παρουσίας της σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος.

Στους πιθανούς ενδιαφερόμενους για συμμετοχές στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Handelsblatt, μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Το στοίχημα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης

Για τον Γιάννη Στουρνάρα, πάντως, οι πιθανές εξαγορές και συνεργασίες δεν αρκούν για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. Όπως ανέφερε στη Handelsblatt, απαιτούνται και οι απαραίτητες πολιτικές προϋποθέσεις, με σημαντικότερες τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων (EDIS) και ενός ενιαίου μηχανισμού διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων.

Η θέση του διοικητή της ΤτΕ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η συζήτηση για τη δημιουργία μεγαλύτερων και περισσότερο ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων εντείνεται, με την Ελλάδα να εμφανίζεται πλέον ως αγορά που προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: