Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί: Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις του Grexit

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί: Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις του Grexit
World Bank President Jim Yong Kim looks on as he briefs the press at the opening of the IMF and World Bank's 2015 Annual Spring Meetings, in Washington, April 16, 2015. REUTERS/Mike Theiler - RTR4XM01

Σαφής θέση υπέρ της εξεύρεσης λύσης για την Ελλάδα εξέφρασε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

«Δεν νομίζω ότι κάποιος που δεν εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι θέλουν να βρεθεί μία λύση που τους ευνοεί. Ωστόσο, είμαστε σε επιφυλακή για πιθανόν αρνητικές επιπτώσεις. Μερικές από τις χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε άμεσα, στην Ανατολική Ευρώπη για παράδειγμα, μπορεί να επηρεαστούν άμεσα από αυτήν την κατάσταση, επειδή τα συστήματά τους συνδέονται πιο άμεσα με το τραπεζικό σύστημα», είπε σε συνέντευξή του στο CNBC ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο Κιμ αναφέρθηκε στα σενάρια ενός Grexit και τις συνέπειές του, λέγοντας ότι «μπορεί να υπάρξουν και ευρύτερες συνέπειες. Σύμφωνα με σχόλια που ακούω από άτομα που έχουν βιώσει πολλές αντίστοιχες κρίσεις, υπάρχουν πάντα εκπλήξεις. Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι η αγορά έχει προβλέψει κάθε πιθανή επίπτωση του προβλήματος στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα δεν μπορείς να ξέρεις με σιγουριά τι θα γίνει. Θα ήθελα λοιπόν να προτρέψω και τις δύο πλευρές να κάνουν ό,τι μπορούν για να φτάσουν σε μία συμφωνία που θα ευνοεί την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Μερικοί πολύ καλοί μου φίλοι εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις και τους ευχόμαστε ό,τι καλύτερο».

Ο Κιμ δεν πήρε θέση για το εάν η Ευρώπη πρέπει να χρηματοδοτήσει εκ νέου την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως ένα «περίπλοκο ζήτημα». «Έχοντας το προνόμιο να παρευρεθώ σε πολλές διαφορετικές συζητήσεις, συνειδητοποίησα ότι διακυβεύονται πολλά συμφέροντα και δεν θέλω να καταθέσω την προσωπική μου άποψη εδώ. Απλώς ελπίζουμε να βρεθεί μία συμφωνία που να βοηθάει την Ελλάδα αλλά κυρίως την Ευρώπη  και την παγκόσμια οικονομία», είπε.