Η Παγκόσμια Τράπεζα θα επενδύσει 300 εκατ. στις ελληνικές τράπεζες

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα επενδύσει 300 εκατ. στις ελληνικές τράπεζες

Μέσω του Διεθνή Χρηματοδοτικού Οργανισμού IFC – Τι σχεδιάζει για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Διεθνής Χρηματοδοτικός Οργανισμός (International Finance Corporation, IFC), που ανήκει στην Παγκόσμια Τράπεζα, σχεδιάζει να επενδύσει έως 300 εκατ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, με την αγορά μετοχών που θα εκδώσουν αυτές, δήλωσε αντιπρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Τσιτσιράγκος.

«Έχουμε έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιό μας να συμμετάσχουμε και να επενδύσουμε έως 300 εκατ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο κύριος στόχος είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες για τις επενδύσεις στην Ελλάδα», δήλωσε ο Τσιτσιράγκος. «Το πιο σημαντικό δεν είναι πόσα χρήματα θα επενδύσει ο IFC, αλλά πόσα χρήματα θα κινητοποιήσει η χώρα από τρίτα μέρη. Για την ανάπτυξη και την απασχόληση χρειάζεται ένας υγιής χρηματοπιστωτικός τομέας», πρόσθεσε.

«Η παροχή ρευστότητας και η συνεργασία με τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα ταιριάζει απόλυτα με τον κύριο στόχο της δραστηριοποίησής μας στη χώρα που είναι να κινητοποιήσουμε και άλλους επενδυτές να επενδύσουν μαζί με εμάς» ανέφερε επίσης.

Ο IFC, που ιδρύθηκε το 1956, είναι μεγάλος επενδυτής στις αναδυόμενες αγορές με αγορές μετοχών και χορηγήσεις δανείων και έχει ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο ύψους 40 δισ. ευρώ.

Η απόφασή του να συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ήρθε σε συνέχεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προτίθεται να επενδύσει έως 250 εκατ. ευρώ στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες – την Εθνική, την Πειραιώς, την Eurobank και την Alpha.

Πώς θα βοηθήσει η Παγκόσμια Τράπεζα την Ελλάδα
Με την ευκαιρία της επίσκεψης ανωτάτων στελεχών του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, στο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρουσίαση, όπου ο κ. Patrizio Pagano, Εντεταλμένος Σύμβουλος της Τράπεζας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, χτύπησε το παραδοσιακό καμπανάκι για τη λήξη της συνεδρίασης.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης με τίτλο: «World Bank Group: Εργαλεία και Λύσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα – Η συμβολή στην αναπτυξιακή πορεία», πραγματοποιήθηκαν ομιλίες όπου οι κ.κ. Patrizio Pagano, Δημήτρης Τσιτσιράγκος, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης και Dirk Reinerman, Υπεύθυνος Προγράμματος για τη Νότια Ευρώπη της Τράπεζας, περιέγραψαν τα εργαλεία που προσφέρει ο Όμιλος δίνοντας κυρίως έμφαση στη μεταφορά και παροχή τεχνογνωσίας με στόχο, την υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που μπορούν να υποστηρίξουν τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και επενδυτικών κεφαλαίων.

Ο Patrizio Pagano κατά την ομιλία του τόνισε: «Βρισκόμαστε εδώ γιατί επιθυμούμε να αναπτύξουμε περεταίρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα, για να βοηθήσουμε τη χώρα να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, να συνειδητοποιήσει τις δυνατότητές της και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει τεχνική βοήθεια στην κυβέρνηση στους τομείς της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας. Επιπλέον το Διοικητικό μας Συμβούλιο, έχει υιοθετήσει την απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC) να εργαστεί στην Ελλάδα επιλεκτικά και σε προσωρινή βάση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και να ενεργήσει ως καταλύτης για την κινητοποίηση νέων επενδυτών από τον ιδιωτικό τομέα.»

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του επεσήμανε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι διατεθειμένος να συνδράμει στην κινητοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων προς την ελληνική επιχειρηματικότητα και αυτό σίγουρα μπορεί να γίνει μέσω της κεφαλαιαγοράς.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει λάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχύσει την πληροφόρηση σχετικά με την εξωστρέφεια των εισηγμένων εταιριών και να υποστηρίξει την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στις αγορές του εξωτερικού»