Η πανδημία αλλάζει την αντίληψη μας για το πόσα χρήματα χρειαζόμαστε στη ζωή μας

Η πανδημία αλλάζει την αντίληψη μας για το πόσα χρήματα χρειαζόμαστε στη ζωή μας
A view of New York Stock Exchance as US economy contracted at a 32.9% annual rate from April through June, its worst drop on record, the Bureau of Economic Analysis says. New York City enters Phase 4 of re-opening following restrictions imposed to slow the spread of coronavirus on July 31, 2020 in New York City. The fourth phase allows outdoor arts and entertainment, sporting events without fans and media production. (Photo by John Nacion/NurPhoto) Photo: AFP
Τι δείχνει έρευνα στις ΗΠΑ για το πώς ορίζουν οι Αμερικάνοι την έννοια πλούσιος.

του Jeff John Roberts

Η πανδημία έχει αλλάξει την αντίληψη των ανθρώπων για το πόσα χρήματα χρειάζονται για να είναι «άνετοι». Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι, κατά μέσο όρο, θα απαιτούσαν καθαρά περιουσιακά στοιχεία 655.000 δολαρίων για να είναι άνετοι, ενώ θα χρειάζονταν 2 εκατομμύρια δολάρια για να αισθάνονται «πλούσιοι».

Αυτά τα στοιχεία, που καταγράφηκαν σε μια ετήσια έρευνα πλούτου από την Charles Schwab, σηματοδοτούν μια απότομη πτώση σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την έναρξη της επιδημίας COVID. Πριν από την πανδημία, οι Αμερικανοί θεωρούσαν ότι θα χρειάζονταν 934.000 δολάρια για να είναι άνετοι και 2,6 εκατομμύρια δολάρια για να είναι πλούσιοι – μείωση κατά 30% και 23%, αντίστοιχα.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 57% των Αμερικανών δηλώνουν ότι αυτοί ή ένα στενό μέλος της οικογένειάς τους έχουν επηρεαστεί οικονομικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Εντωμεταξύ, ο αριθμός των ατόμων που λένε ότι είναι σίγουροι ότι θα επιτύχουν τους οικονομικούς τους στόχους έχει μειωθεί από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων σε μόλις ένα τέταρτο.

Ωστόσο, στη μελέτη δεν ήταν όλα ζοφερά. Η Charles Schwab διαπίστωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που λένε ότι έχουν ένα απόθεμα για την κάλυψη των δαπανών έκτακτης ανάγκης έχει αυξηθεί κατά 36%, ενώ τέσσερις στους δέκα εξοικονομούν περισσότερα.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία επηρεάζει τις γενιές, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι baby boomers είναι σχετικά λιγότερο αγχωμένοι, ενώ οι millenials – το 41% των οποίων λένε ότι οι ίδιοι ή ένα μέλος της οικογένειας έχει βιώσει απολύσεις ή μείωση του μισθού και των ωρών εργασίας – είναι οι πιο αγχωμένοι.

Συνολικά, το 15% των Αμερικανών δήλωσαν ότι το επίπεδο οικονομικής πίεσης είναι υψηλότερο απ’ ό,τι πριν από την πανδημία.

Τα ευρήματα της Charles Schwab για το 2020 βασίστηκαν σε δύο διαδικτυακά δείγματα, ένα από τον Ιανουάριο και ένα από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, 1.000 Αμερικανών ηλικίας 21 έως 75 ετών.