Οι παραγωγοί πετρελαίου τσακώνονται…

Οι παραγωγοί πετρελαίου τσακώνονται…
Photo:

Βενεζουέλα και Νιγηρία εναντίον Σαουδικής Αραβίας, και στη μέση η υπερπροσφορά που ρίχνει διαρκώς τις τιμές.

Χωρίς συμφωνία κατέληξε η Σύνοδος των χωρών του ΟΠΕΚ την Παρασκευή για το ανώτατο όριο παραγωγής πετρελαίου. Στην πραγματικότητα, η σταθερή ημερήσια παραγωγή φτάνει τα 31,5 εκατ. βαρέλια, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις δεν φαίνεται να λύνουν το τεράστιο πλεόνασμα προσφοράς.

Ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ στη Σαουδική Αραβία από την πλευρά του αποφάσισε να μην απαντήσει στις απελπισμένες εκκλήσεις από τις λιγότερο εύπορες χώρες, όπως η Νιγηρία και η Βενεζουέλα, προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η κατανάλωση υπολείπεται της παραγωγής κατά δυο εκατ. βαρέλια ημερησίως.

«Αποφασίσαμε να αναβάλλουμε την απόφαση αυτή μέχρι την επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ, όταν η εικόνα θα είναι πιο σαφής», δήλωσε ο γγ του ΟΠΕΚ στη Λιβύη, Αμπντάλλα Σαλέμ Ελ-Μπαντρί.

Ωστόσο, η Βενεζουέλα έχει προειδοποιήσει για «καταστροφή» εάν ο ΟΠΕΚ δεν μειώσει την παραγωγή στα 30 εκατ. δολάρια ημερησίως, ενώ η μόνη που φαίνεται να θέλει να διαπραγματευτεί είναι η Σαουδική Αραβία υπό τον όρο ότι το Ιράν, το Ιράκ και η Ρωσία γίνουν λίγο πιο συγκαταβατικές με το εν λόγω θέμα.

Βέβαια ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Εμμανουέλ Ίμπε Καχικου σημείωσε ότι «ακόμα και μειώσεις να γίνουν δεν θα λυθεί το πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι οι Σαουδάραβες θέλουν να εμποδίσουν το Ιράν, τον πολύχρονο εχθρό τους, να κερδίσει μερίδια αγοράς ή κέρδη που θα αποφέρουν οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου. Μάλιστα, το Ιράν είναι σε καλό δρόμο για να επιστρέψει στην αγορά πετρελαίου εάν τελικώς οι κυρώσεις εναντίον του αρθούν στις αρχές του επόμενου έτους.