Οι πέντε εταιρείες που αξίζουν πάνω από 10 φορές το ελληνικό ΑΕΠ

Οι πέντε εταιρείες που αξίζουν πάνω από 10 φορές το ελληνικό ΑΕΠ

Η «μαγική πεντάδα» της τεχνολογίας με χρηματιστηριακή αξία 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ποιοι είναι οι «φανταστικές πέντε» εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ; Οι Apple, Google, Microsoft, Amazon και Facebook. Και σπάνε όλα τα …κοντέρ.

Η Apple, η Google, η Microsoft, η Amazon και η Facebook αξίζουν και οι πέντε μαζί 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Απ’ αυτές, η Apple, η Google (για την ακρίβεια η μητρική της, Alphabet) και η Microsoft είναι οι τρεις μεγαλύτερες σε αξία εταιρείες των ΗΠΑ.

Και η αγοραία αξία της Amazon αγγίζει πλέον εκείνη της GE. Αν η Amazon καταφέρει να ξεπεράσει την GE, θα γίνει η έκτη μεγαλύτερη σε αξία εταιρεία στις ΗΠΑ. Και η Facebook ακολουθεί από κοντά.

Τα αποτελέσματα της Facebook αναμένεται να ανακοινωθούν στις 4 Νοεμβρίου. Αν είναι τόσο καλά όσο εκείνα των Apple, Alphabet, Microsoft και Amazon, τότε η μετοχή της Facebook θα μπορούσε να φτάσει ακόμα πιο ψηλά.

Αν υποθέσουμε ότι πράγματι η Amazon και η Facebook καταφέρουν και ξεπεράσουν την GE, ποιες θα είναι οι επόμενες εταιρείες που θα συναντήσουν στη λίστα με τις μεγαλύτερες σε αξία εταιρείες των ΗΠΑ;

Η τρέχουσα αξία της Exxon Mobil είναι περίπου 346 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ αγγίζει τα 340 δισεκατομμύρια δολάρια.

Θα μπορούσαν η Amazon και η Facebook να τις ξεπεράσουν;

Είναι πιθανό, ιδιαίτερα αν οι τιμές του πετρελαίου δεν βελτιωθούν σύντομα κι αν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Μπάφετ συνεχίσει να υπολείπεται σε απόδοση της ευρύτερης αγοράς.

Όλα αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να σημαίνουν, ίσως, ότι άλλη μια φούσκα αναμένεται να σπάσει κάποια στιγμή, όπως συνέβη το 2000. Και κάποιοι επενδυτές ανησυχούν σχετικά με μια τέτοια εξέλιξη. Όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Apple, η Google, η Microsoft, η Amazon και η Facebook συγκαταλέγονται στις πιο σημαντικές εταιρείες για πολλές άλλες εταιρείες και για αμέτρητους καταναλωτές.

Εξάλλου, οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις τους δεν φαντάζουν τόσο εξωπραγματικές εάν δούμε τις αναμενόμενες πωλήσεις τους.

Οι πέντε τεχνολογικοί γίγαντες από κοινού αναμένεται να έχουν έσοδα περίπου 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το επόμενο οικονομικό έτος. Παράλληλα, έχουν μικρό δανεισμό, και πάνω από 406 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό (τα μισά εκ των οποίων βρίσκονται στα ταμεία της Apple).

Αυτός δεν είναι όμως λόγος εφησυχασμού. Η αγορά και η οικονομία αλλάζουν συνεχώς, Τομείς και εταιρείες ανεβαίνουν και κατεβαίνουν με ορμή.

Γι’ αυτό, οι «φανταστικές πέντε» εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να καινοτομούν και να αναπτύσσονται για να παραμείνουν στις ηγετικές θέσεις της αγοράς και στο μέλλον.